Η διαδήλωση που οργάνωσε το Σωματείο καφέ και εστίασης Ιεράπετρας, μπροστά στο φρούριο Καλές, από όπου επρόκειτο να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις των κατασκευών των καταστημάτων εστίασης και τουρισμού, εις βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί από το 2015 πρωτόκολλα κατεδάφισης, απέτρεψε τον εργολάβο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, να ξεκινήσει τις εργασίες του. Ο εργολάβος έφτασε στην δυτική είσοδο της πόλης στις 9 το πρωί με μικρό χωματουργικό μηχάνημα, συνοδευόμενος από δυο λεωφορεία της Ελληνικής Αστυνομίας .
Πενήντα και πλέον αστυνομικοί των ΜΑΤ παρακολουθούσαν διακριτικά τους διαδηλωτές και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των διοικητικών συμβουλίων των συλλογικών φορέων να διαβουλεύονται μπροστά στο Φρούριο Καλές, αναζητώντας μια λογική λύση, η οποία να οδηγεί εν αρχή σε μια ακόμη αναστολή των κατεδαφίσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οπότε και λήγει η τουριστική περίοδος.
Από τις 12 μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ Μανόλης Φραγκούλης και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, κ.κ. Γιάννης Γουλιδάκης και Θεοδόσης Καλαντζάκης με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ Νίκο Τζουμάκα, επιχειρούσαν στο Αστυνομικό μέγαρο, να πείσουν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, που είχε στείλει εκπρόσωπο της τον προϊστάμενο του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης κ Γιάννη Συσκάκη (πολιτικό μηχανικό) να δώσει μια τελευταία παράταση, αναστέλλοντας τις κατεδαφίσεις μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και λήγει η τουριστική σαιζόν, αλλά η κ Μαρία Κοζυράκη από το Ηράκλειο δεν συμφωνούσε με αυτήν την πρόταση , αντίθετα ζητούσε αστυνομικές ενισχύσεις, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις, όπως ανακοίνωσε μετά τη σύσκεψη ο κ Μανόλης Φραγκούλης στους διαδηλωτές .
«Από τις διαβουλεύσεις που κάνουμε τις τελευταίες μέρες μέχρι και σήμερα στις 2 μετά το μεσημέρι, το μόνο ευχάριστο που έχουμε είναι η αποχώρηση του εργολάβου για σήμερα. Κανείς δεν μας εγγυάται ότι δε μπορεί να έρθει αυριο , η μεθαύριο η τη νύχτα να ξεκινήσει να γκρεμίζει τις πέργκολες. Εμείς προσπαθούμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δε θα αλλάξει η ροή της ιστορίας αν μέσα στα 10 χρόνια που έχουν δοθεί τόσες αναβολές, δοθεί άλλη μια παράταση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να προλάβω ως νέος δήμαρχος κι εγώ να διαχειριστώ αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Όπως έχουμε πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς χρηματοδοτικά προγράμματα ανοικτά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, για να χρηματοδοτηθούν αυτά τα έργα στο σύνολο τους. Εμείς λοιπόν ζητούμε την αναστολή των κατεδαφίσεων μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου. Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή τα πρωτόκολλα κατεδάφισης είναι τελεσίδικα από το 2015. Γιατί τώρα; H Αποκεντρωμένη προτάσσει τη νομιμότητα της διαδικασίας
Συμφωνούμε αλλά ας δούμε και τον ανθρώπινο παράγοντα. Ας δούμε και την πόλη στο σύνολο της. Δεν αφορούν οι κατεδαφίσεις δυο σκουριασμένες παράγκες στην άκρη μιας παραλίας, όπως έχω τονίσει και στα υπουργεία. Μιλάμε για ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της πόλης, μήκους 1,5 χλμ με 355 εργαζόμενους με τους επιχειρηματίες, τους ιδιοκτήτες των ενοικιασμένων ακινήτων, που προφανώς θα σταματήσουν να εισπράττουν τα ενοίκια και με ένα τεράστιο κύκλο προμηθευτών που θα σταματήσουν να δουλεύουν
Κινδυνεύει να μαραζώσει οικονομικά όλη η πόλη, επειδή σώνει και καλά, πρέπει να εφαρμοστεί τώρα η νομιμότητα που δεν είχε εφαρμοστεί εδώ και 10 χρόνια. Ας δοθεί μια αναστολή για άλλους 8 μήνες και εμείς σαν Δήμος δεσμευόμαστε, στην ΄΄αναίμακτη΄΄ απομάκρυνση αυτών των κατασκευών. Αυτή είναι η δέσμευση μας. Δε μπορούμε να δεχτούμε σε καμία περίπτωση ότι θα έρθουν μπουλντόζες και θα αρχίσουν να γκρεμίζουν αυτές τις κατασκευές. Είναι μεγάλης αξίας κατασκευές που σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να τις δούμε ένα σωρό συντρίμμια. Θα τις απομακρύνουν οι άνθρωποι, όταν έρθει η ώρα, αλλά αυτή η ώρα δεν είναι τώρα. Σε ένα μήνα ξεκινά η τουριστική περίοδος Τι θα γίνει αυτός ο κόσμος;
Ζητούμε από τους δημότες μας να είναι εδώ ειρηνικά και να είναι σταθερά παρόντες μέχρι το τέλος, μέχρι να καταλάβουν αυτοί που πρέπει ότι , το πρόβλημα μας είναι πλέον κοινωνικό και απαιτούνται για την επίλυση του τολμηρές πολιτικές αποφάσεις» ανακοίνωσε στους διαδηλωτές ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Μανόλης Φραγκούλης, μετά το τέλος της σύσκεψης στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας.
Ο πολιτικός μηχανικός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ Γιάννης Συσκάκης εξεταζόμενος ως μάρτυρας στο Πρωτοδικείο της Νεάπολης κατά τη συζήτηση των Ασφαλιστικών Μέτρων που κατέθεσαν οι δικηγόροι των καταστηματαρχών της Ιεράπετρας, παραδέχτηκε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι, μια ενδεχόμενη αναστολή των κατεδαφίσεων μέχρι και το 2025 δεν θα επιφέρει καμία οικονομική ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η εντεταλμένη περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτισμού κ Ελένη Βλάσση επικοινωνώντας με τον υπουργό Οικονομικών κ Κωστή Χατζηδάκη, μας είπε ότι κι εκείνος βλέπει θετικά την αναστολή των κατεδαφίσεων
«Τηλεφώνησα εχθές στον κ Κωστή Χατζηδάκη υπουργό Οικονομικών και μου είπε ο ίδιος ότι ακριβώς ζητούν και οι καταστηματάρχες της Ιεράπετρας. Ότι δηλαδή αν προχωρήσουν τώρα οι κατεδαφίσεις καταστρέφεται όλο το παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας και οι άνθρωποι που ζουν από τον τουρισμό δεν θα μπορούν να βιοποριστούν πλέον και θα αυξηθεί η ανεργία στην περιοχή. Ζήτησα να υπάρξει πολιτική βούληση από το Υπουργείο και από τον υπουργό διότι δεν είναι δυνατόν να καταστραφεί μια ολόκληρη πόλη με τους ανθρώπους της. Μου είπαν ότι το θέμα το μελετούν και προσπαθούν να βρούν την καλύτερη λύση» μας είπε η κ Ελένη Βλάσση.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ Μανόλης Καλαιτζάκης δικηγόρος, τόνισε με τη σειρά του ότι, «σήμερα είναι ημέρα απαντήσεων. Και όχι υποσχέσεων. Που είναι σήμερα ο κ. Πλακιωτάκης ο οποίος πριν 35 μέρες δεσμεύτηκε ότι, δε θα εφαρμοστεί κανένα πρωτόκολλο κατεδάφισης, πριν ανευρεθούν τα κονδύλια για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Ιεράπετρας. Που είναι σήμερα οι βουλευτές Λασιθίου οι οποίοι πρέπει να ασκήσουν έστω και την ύστατη ώρα, το δικαίωμα που τους παρέχει η πολιτεία, της Νομοθέτησης ώστε Νομοθετικά να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και των καταστηματαρχών του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας», μας είπε ο κ Μανόλης Καλαϊτζάκης.
«Αυτή τη στιγμή κάποιοι άνθρωποι απειλούνται με οικονομική καταστροφή. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτά τα μαγαζιά θα μείνουν στο δρόμο. Αυτές οι κατασκευές όταν έγιναν, υπήρξε μεγάλη πίεση της Δημοτικής Αρχής στους επαγγελματίες οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να κάμουν αυτές τις κατασκευές», μας είπε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ Μαρία Κοτσιφάκη.
«Η περιοχή της Ιεράπετρας έχει υποστεί μια επίθεση , μια λεηλασία και μια ερημοποίηση στην κυριολεξία, έχοντας χάσει τα πάντα. Είναι να απορεί κανείς πως αυτή η ανάλγητη κυβέρνηση δεν σκέφτεται ότι προβαίνει σε κατεδαφίσεις παραλιακών κατασκευών των καταστημάτων, που χωρίς αυτές δε μπορούν να λειτουργήσουν , ενώ σε 1,5 μήνα ξεκινά η τουριστική περίοδος. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Πως θα επιβιώσουν στην κυριολεξία; Για εμένα είναι απάνθρωπο αυτό που επιχειρείται…» μας είπε μεταξύ άλλων ο κ Κωστής Δερμιτζάκης πρωην βουλευτής και πολιτευτής του ΚΚΕ.
«Η Ιεράπετρα σύσσωμη μας στηρίζει Θα είναι μεγάλη πληγή στην τοπική οικονομία αν κατεδαφιστούν αυτές οι κατασκευές. Ειμαστε γύρω στα 400 άτομα που εργαζόμαστε σε αυτά τα μαγαζιά. Θα μείνουν όλοι χωρίς δουλειά. Θα πέσει πείνα και στις επιχειρήσεις που μας προμηθεύουν διάφορα είδη. Κρέατα, φρούτα , λαχανικά ψάρια θα μένουν απούλητα αν κλείσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις της παραλίας. Ζητάμε αναστολή των κατεδαφίσεων. Δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις ούτε και κάποιο πλάνο η πρόγραμμα για να γίνει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Πως είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις και να μείνει εντελώς γυμνή όλη η παραλία. Είδαμε στο Σίσι τι έγινε. Πως θα εξυπηρετούν τους τουρίστες κάτω από τις ομπρέλες όταν φυσά δυνατός Βορράς, Το πρόβλημα της Ιεράπετρας είναι τα μελτέμια το καλοκαίρι. Πως θα τα καταφέρουμε να δουλέψουμε κάτω από τις ομπρέλες δεν μπορώ να το διανοηθώ. Το πλήγμα που θα δεχτεί ο τουρισμός μας θα είναι πολύ μεγάλο», μας είπε από την πλευρά των καταστηματαρχών ο κ Αντώνης Βασιλάκης.
Μόλις επέστρεψε από Μαστερ σεφ ο Μπάμπης Ανωγειανακης έδωσε το "παρων" στη διαδήλωση του κλάδου του.
"Από το Μάστερ σεφ στην κινητοποίηση για να αγωνιστούμε για το καλό και το μέλλον της εστίασης στην πόλη της Ιεράπετρας. Θα κλείσουν πολλά μαγαζιά αν γίνουν οι κατεδαφισεις τώρα που ετοιμαζόμαστε για τη νέα τουριστική σαιζον" μας είπε ο Μπάμπης Ανωγειανακης.
Τον αγώνα των καταστηματαρχών της παραλίας στηρίζουν όλοι οι Συλλογικοί και παραγωγικοί φορείς της Ιεράπετρας ενώ οι διαδηλωτές έχουν αποφασίσει να έχουν καθημερινή φυσική παρουσία μπροστά από τα μαγαζιά για να μην γκρεμιστεί ούτε μια πέργκολα τις επόμενες μέρες.
Δείτε το βίντεο: