ιεράπετρα λιμάνι

Συλλαλητήριο από τους καταστηματάρχες στην παραλία της Ιεράπετρας - Σήμερα οι πρώτες μπουλντόζες

Λασίθι
Συλλαλητήριο από τους καταστηματάρχες στην παραλία της Ιεράπετρας - Σήμερα οι πρώτες μπουλντόζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλαλητήριο στις 10 το πρωί ετοιμάζουν ιδιοκτήτες καταστημάτων στην παραλία της Ιεράπετρας, μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει για να “μπλοκάρουν” τη διαδικασία - Σήμερα αναμένονται οι πρώτες μπουλντόζες!

Με την αιτιολογία ότι τα αστικά Δικαστήρια είναι αναρμόδια για να εκδικάσουν τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, από την περασμένη Πέμπτη μέχρι χθες Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Νεάπολης, απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για αναστολή των κατεδαφίσεων των κατασκευών της παραλίας που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι, εκπροσωπώντας 28 από τους 50 επιχειρηματίες του κλάδου της καφε-εστίασης και του τουρισμού στην Ιεράπετρα. 
Πεποίθηση όλων είναι ότι πλέον οι επιχειρηματίες της Ιεράπετρας, που βρίσκονται μπροστά στην οικονομική καταστροφή και δεν έχουν άλλο ένδικο μέσο για να σταματήσουν τις μπουλντόζες του εργολάβου των κατεδαφίσεων, περιμένουν και ελπίζουν την ύστατη ώρα να υπάρξει μια δυναμική κοινωνική αντίδραση, μπροστά στις μπουλντόζες το πρωί της Τρίτης (20/2), για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει μια γενναία πολιτική απόφαση αναστολής των κατεδαφίσεων, μέχρι την κατάθεση και την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. 
Αρμόδια είναι τελικά τα Διοικητικά Δικαστήρια, αλλά από το 2014-15 που εκδόθηκαν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης των καταστημάτων της παραλιακής ζώνης της Ιεράπετρας υπήρχαν συγκεκριμένες προθεσμίες, μέσα στις οποίες οι θιγόμενοι είχαν δικαίωμα να προσβάλουν στα Διοικητικά Δικαστήρια αυτές τις δυσμενείς για εκείνους αποφάσεις, πράγμα το οποίο δεν έπραξαν επαφιόμενοι στις υποσχέσεις των πολιτικών, που θεωρούσαν ότι η Πολιτεία δε θα προχωρούσε μέχρι τις κατεδαφίσεις. 
Ο δήμαρχος Ιεράπετρας Μανόλης Φραγκούλης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας Νίκος Τζουμάκας το πρωί της Δευτέρας αποφάσισαν να συγκαλέσουν κατεπειγόντως, στις 6 το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο, για να συζητηθεί αυτή η υπόθεση που βάζει σε περιπέτειες τους κλάδους του Τουρισμού και της Εστίασης, με ορατό τον κίνδυνο να δεχτεί ένα ακόμα καίριο πλήγμα η τοπική οικονομία. 
Πρόθεση της δημοτικής Αρχής είναι να ενημερωθούν το Δημοτικό Συμβούλιο και οι δημότες της Ιεράπετρας για τις ενέργειες που έχουν γίνει για να αποτραπούν οι δυσάρεστες εξελίξεις των κατεδαφίσεων, αλλά και για να κατατεθούν νέες προτάσεις από τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, για τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουν από το πρωί της Τρίτης, ημέρα κατά την οποία ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο των κατεδαφίσεων θα ξεκινήσει να γκρεμίζει τις πέργκολες των καταστημάτων, ξεκινώντας από το φρούριο Καλές. 
Το Σωματείο Καφέ και Εστίασης χθες Δευτέρα το πρωί αποφάσισε να κάνει ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους δημότες της Ιεράπετρας, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, ώστε να συγκεντρωθούν σήμερα, στις 10 το πρωί, στην πλατεία του φρουρίου Καλές, σε ένα συλλαλητήριο κοινωνικής οργής, για να σταματήσουν και να διώξουν τις μπουλντόζες, μέχρι να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και να ληφθούν οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις απεμπλοκής των καταστηματαρχών από αυτήν την περιπέτεια, στην οποία υποστηρίζουν ότι ενεπλάκησαν με αποφάσεις της τότε δημοτικής Αρχής και με τις εγκρίσεις της τότε Περιφέρειας Κρήτης, που είχε την αρμοδιότητα πριν μεταφερθεί αυτή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. 

«Ζημιά για την οικονομία του τόπου» - Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση 

«Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, όπου και οι 28 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν εμπορικά καταστήματα και εστίασης για αναστολή των κατεδαφίσεων, οι οποίες απορρίφθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Νεάπολης, δε μας μένει κανένας άλλος τρόπος αντίδρασης πέρα από το συλλαλητήριο, στο οποίο καλούμε όλο τον κόσμο της Ιεράπετρας, στις 10 το πρωί της Τρίτης (σ.σ. σήμερα) στο φρούριο Καλές, όπου εκεί στην κάτω παραλία είναι το πρώτο πρωτόκολλο κατεδάφισης και έχουμε ενημερωθεί ότι σε εκείνο το σημείο θα εγκατασταθεί αρχικά ο εργολάβος των κατεδαφίσεων, που έχει αναλάβει το έργο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ώστε να κατεδαφίσει τις πέργκολες που έχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης. 
Καλούμε λοιπόν τον κόσμο να έρθει να μας συμπαρασταθεί, γιατί η πόλη μας δεν είναι μόνο τα εμπορικά και τα καταστήματα εστίασης, που εκμεταλλεύονται την παραλία της Ιεράπετρας, είναι όλη η τουριστική οικονομία της πόλης, η οποία το 2024, αν γίνουν οι κατεδαφίσεις, θα έχει τεράστια οικονομική ζημιά», μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχελαράκης. 

Η “Ιεράπετρα, Νέα Πορεία” του Θεοδόση Καλαντζάκη στηρίζει το αίτημα αναστολής των κατεδαφίσεων

Στηρίζει το αίτημα αναστολής των κατεδαφίσεων των αυθαίρετων κατασκευών η μείζων αντιπολίτευση της Ιεράπετρας. Με ανακοίνωση του Θεοδόση Καλαντζάκη, επικεφαλής της παράταξης “Ιεράπετρα, Nέα Πορεία”, ζητείται από την κυβέρνηση να υλοποιήσει την υπόσχεσή της με την άμεση χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου ύψους 4.000.000 ευρώ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Παρακολουθώντας τις εξελίξεις σχετικά με τις προγραμματισμένες κατεδαφίσεις των αυθαίρετων κατασκευών, κατεδαφίσεις τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στις παρεμβάσεις που είχαμε πραγματοποιήσει τότε ως Δημοτική Αρχή και στις πρωτοβουλίες που είχαμε λάβει, είχαμε αποτρέψει, καθώς και την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων των καταστηματαρχών δεν θα ήταν δυνατό να σιωπήσουμε.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι τόσο εγώ όσο και η Παράταξη “Ιεράπετρα Νέα Πορεία” στην οποία είμαι επικεφαλής ήμασταν και είμαστε στο πλευρό των καταστηματαρχών στον δίκαιο αγώνα τους. Άλλωστε τους είχαμε στηρίξει έμπρακτα με την παρουσία μας στα δικαστήρια πάνω από 70 φορές.

Δεν είναι δυνατό, λοιπόν, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν 54 επιχειρήσεις της Ιεράπετρας με δεκάδες εργαζόμενους να απειλούνται με οικονομική καταστροφή, ούτε να κινδυνεύει η τοπική οικονομία της Ιεράπετρας.

Ως δημοτική παράταξη πάγια θέση μας αποτελούσε το γεγονός ότι η Ιεράπετρα χρειάζεται ένα παραλιακό μέτωπο σύγχρονο, καλαίσθητο, αναβαθμισμένο και οργανωμένο και αυτό είναι εφικτό μόνο με την ανάπλαση της παραλιακής της ζώνης.

Για το λόγο αυτό  προχωρήσαμε ξεπερνώντας αρκετά γραφειοκρατικά προβλήματα: 

1. Στην τμηματική εξομοίωση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα της Ιεράπετρας (ΦΕΚ 27.10.2021/τεύχος Δ/ αρ. φύλλου 751)  και τη λήψη αποφάσεων και

ενεργειών για την ολοκλήρωσή της.

2. Στην εξεύρεση χρηματοδότησης ποσού 178.100.00€ και στην ολοκλήρωση της μελέτης ανάπλασης της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης Ιεράπετρας, ύστερα

από διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

3. Την κατασκευή των αντιδιαβρωτικών έργων  προστασίας του παραλιακού μετώπου της πόλης ύψους 2.195.000€.

Παράλληλα, είχαμε εξασφαλίσει, ύστερα από συνεχείς συναντήσεις και μετά και από την κατάθεση από την πλευρά μας ολοκληρωμένου φακέλου προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες, την υπόσχεση του τότε Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και σημερινού Α΄ Αντιπροέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, ότι η Κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το έργο της ανάπλασης με το ποσό των 4.000.000€.

Δυστυχώς, μέχρι αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις υποσχέσεις της και να προχωρήσει τάχιστα στη χρηματοδότηση του έργου. Έως τότε θεωρούμε ότι έχει υποχρέωση να εισακούσει τα αιτήματα όλης της κοινωνίας της Ιεράπετρας και να προχωρήσει στην αναστολή των κατεδαφίσεων τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 και τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Εξάλλου, οι ίδιοι οι καταστηματάρχες συμφωνούν να προχωρήσουν μόνοι τους στην απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών θέτοντας μόνο τη λογική προϋπόθεση ότι θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου και θα υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του.

Μέχρι τότε εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα το αίτημα της αναστολής των κατεδαφίσεων, ώστε κανείς επαγγελματίας και κανείς συμπολίτης μας να μην πληγεί οικονομικά. Για το λόγο αυτό τόσο εγώ προσωπικά, όσο και τα μέλη της παράταξής μου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Καφέ-Εστίασης θα βρεθούμε αύριο Τρίτη (σ.σ. σήμερα) στις 10:00 το πρωί στο Φρούριο Καλέ επιδιώκοντας να ανατρέψουμε την επιχειρούμενη κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών.

Ενωμένοι μπορούμε και πρέπει να στηρίξουμε όλους όσοι επηρεάζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα από τις συνέπειες των κατεδαφίσεων».

 

                                                                         

 


 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News