ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Ιεράπετρα: Αντιδράσεις για την πρόθεση του Δήμου να "χρησιμοποιήσει" εθελοντές γονείς για την πλήρη λειτουργία των παιδικών σταθμών

Λασίθι
Ιεράπετρα: Αντιδράσεις για την πρόθεση του Δήμου να "χρησιμοποιήσει" εθελοντές γονείς για την πλήρη λειτουργία των παιδικών σταθμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο στόχος είναι φανερός: Η μείωση των κρατικών δαπανών για τομείς κοινωνικής πολιτικής, αλλά και η συναίνεση με την ενεργό συμμετοχή των λαϊκών οικογενειών για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης σε κοινό βηματισμό με τις περιφέρειες, και τους Δήμους» αναφέρει η Κ.Ο. Λασιθίου του ΚΚΕ 

Αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία έχει προκαλέσει η πρόθεση του Δήμου Ιεράπετρας να επιβάλει τον εθελοντισμό γονιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. 
Από την αρχή της σχολικής χρονιάς είχε γίνει φανερό το πρόβλημα με την υποστελέχωση των σταθμών, το οποίο σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό παιδιών και με τις απαιτούμενες προσλήψεις που δεν έγιναν γιγαντώθηκε. 
Αποκαλυπτική σχετικά με το θέμα είναι η ανακοίνωση της Κ.Ο. Λασιθίου του ΚΚΕ: 

«Σχετικά με την απαράδεκτη πρόθεση του Δήμου Ιεράπετρας να επιβάλλει τον «εθελοντισμό» γονέων για να λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου.
Η πρόθεση του δήμου Ιεράπετρας να στραφεί στον  εθελοντισμό των γονέων προκειμένου να λειτουργήσουν εύρυθμα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα.  Αποτελεί απαράδεκτη τακτική και ταυτόχρονα μια τρανταχτή ομολογία της παταγώδους αποτυχίας του κεντρικού και τοπικού κράτους να έρθει στο ύψος των λαϊκών αναγκών. 
Επιστρατεύοντας το λεγόμενο «φιλότιμο», υιοθετεί τις πλέον αναχρονιστικές  τακτικές για να κρυφτούν κάτω απ' το χαλί η ελλιπής χρηματοδότηση και η υποστελέχωση βασικών υπηρεσιών του. Το στίγμα που δίνει με αυτήν της την κίνηση η νέα δημοτική αρχή μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς παίρνει τη σκυτάλη από τους προηγούμενους σε μια σκυταλοδρομία βαθιά αντιδραστικών και αντιλαϊκών πολιτικών. Μπροστά στην απουσία εκπαιδευτικού προσωπικού, η «φαεινή» ιδέα των αρμοδίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να επιφορτιστούν οι γονείς για κάποιες ώρες με την ιδιότητα του… παιδοφύλακα. 
Αυτή η προσπάθεια είναι  άκρως επικίνδυνη αφού από τη μια οδηγεί καταρτισμένους εργαζόμενους  στην ανεργία, καταπατούνται τα εργασιακά δικαιώματά τους και από την άλλη οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από «εθελοντές γονείς»  θα είναι χαμηλής ποιότητας εφόσον δεν κατέχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση.  Ο στόχος είναι φανερός: Η μείωση των κρατικών δαπανών για τομείς κοινωνικής πολιτικής, αλλά και η συναίνεση με την ενεργό συμμετοχή των λαϊκών οικογενειών για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης σε κοινό βηματισμό με τις περιφέρειες, και τους Δήμους. 
Για τους ιθύνοντες και "επαΐοντες" ο δρόμος της καταγγελίας, της ρήξης και του αγώνα, ο δρόμος της διεκδίκησης και της απαίτησης τους είναι άγνωστος. Τους είναι όμως πολύ βολικός και οικείος ο δρόμος της μεταφοράς ευθυνών στον γονιό που μαστίζεται από την ακρίβεια, δουλεύει δεκάωρα για να βγάλει πέρα, τρέμει μην αρρωστήσει αυτός και το παιδί του γιατί το νοσοκομείο του φυτοζωεί, πληρώνει χρυσή την ενέργεια του νοικοκυριού του και σε πολλές των περιπτώσεων παλεύει με δυσβάσταχτα χρέη.
Η μη στελέχωση των βρεφονηπιακών σταθμών με το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό βαραίνει και την προηγούμενη δημοτική αρχή που άφησε το πρόβλημα να σέρνεται από την αρχή της χρονιάς δίχως να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις. Βέβαια πίσω από όλα αυτά τα ιλαροτραγικά, η αδιαφορία του κεντρικού κράτους με την συνέπεια που επιδεικνύει στον ακήρυχτο πόλεμο ενάντια στις λαϊκές ανάγκες είναι η βασική αιτία αυτής της παθογένειας.
Ο λαός της Ιεράπετρας αξίζει ένα δήμο που απαιτεί και μάχεται για τις ανάγκες του και όχι μια υπηρεσία που εφευρίσκει "πρακτικές" και "άμεσες" λύσεις στις πλάτες εργαζόμενων γονέων. 
Απαιτούμε αύξηση της χρηματοδότησης. Άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού. Στήριξη στους εργαζόμενους/ες στους παιδικούς σταθμούς. Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής.
Μόνο ο λαός με την αγωνιστική του στάση μπορεί να στρέψει τα κρατικά κονδύλια, που αποτελούν δικό του μόχθο και κόπο, προς την σωστή κατεύθυνση: προς τα παιδιά και το χαμόγελό τους».
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News