Φράγμα Μπραμιανών

Ιεράπετρα: Με ανακούφιση και προβληματισμό υποδέχτηκαν την ένταξη του ΕΣΠΑ των έργων στα Μπραμιανά

Λασίθι
Ιεράπετρα: Με ανακούφιση και προβληματισμό υποδέχτηκαν την ένταξη του ΕΣΠΑ των έργων στα Μπραμιανά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ανακούφιση υποδέχτηκαν την ένταξη στο ΕΣΠΑ των έργων στα Μπραμιανά

Με ανακούφιση αλλά και πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, υποδέχτηκαν στον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, την αναφορά του υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σταϊκούρα από τα Χανιά, ο οποίος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, την ένταξη και χρηματοδότηση των συμπληρωματικών έργων του ταμιευτήρα Μπραμιανών Ιεράπετρας και των αντιπλημμυρικών έργων της Γρα Λυγιάς στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

«Πρόκειται για σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, το οποίο δρομολογείται, μετά την πρόσφατη εξασφάλιση της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ 2021-2027», ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας και έμεινε μόνο σε αυτή τη μοναδική φράση, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

«Έπειτα από μια περίοδο ανησυχίας, μετά την απένταξη των έργων από το ταμείο ανάκαμψης, σήμερα ακούσαμε από τον κ. Σταϊκούρα να δηλώνει ότι τα έργα των 60 εκατ. ευρώ, εντάχθηκαν πρόσφατα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027. Αρχικά το δεχόμαστε αυτό το νέο με ικανοποίηση, αλλά περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, αφού μας έχουν διαβεβαιώσει, ότι τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί και έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος τους, δεν θα δημοπρατηθούν ξανά. Έτσι θα κερδίσουμε χρόνο και τα έργα αφού εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ λογικά θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης

Τεράστιο το κόστος της ανομβρίας

Οι λιγοστές βροχές εφέτος στην Ανατολική Κρήτη υποχρεώνουν τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας να χρησιμοποιεί για εμπλουτισμό του ταμιευτήρα Μπραμιανών τις πηγές της Μαλαύρας από το Καβούσι και τις γεωτρήσεις της Σαρακίνας από τους Μύθους Ιεράπετρας.

«Από τον περασμένο Νοέμβριο έχουμε στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών σταθερά πάνω από 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ σήμερα μετά τις τελευταίες καλές βροχές και το λιώσιμο του χιονιού στα ορεινά πάνω από το Σελάκανο, έχουμε φτάσει στα 9.200.000 κυβικά. Ασταμάτητα δουλεύουν με ηλεκτρική ενέργεια και ένα τεράστιο οικονομικό κόστος τα αντλητικά στις πηγές της Μαλαύρας και στις γεωτρήσεις της Σαρακίνας των Μύθων, όπου ο υπόγειος υδροφορέας, τον οποίο παρακολουθούμε τακτικότατα, αναπληρώνεται συνεχώς και η στάθμη του μένει πάντα στο ίδιο ύψος. Ειδικά εφέτος από την αρχή του Φθινοπώρου, η ποιότητα του νερού στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών είναι εξαιρετική για την άρδευση των θερμοκηπιακών κηπευτικών, καθώς η αγωγιμότητα του είναι γύρω στα 1.100 ms», μας είπε ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Λευτέρης Μυλωνάκης.

Στο μεταξύ ο ανάδοχος του άλλου μεγάλου έργου, της κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου έχει φτάσει να έχει ολοκληρώσει τα πρώτα 6 χιλιόμετρα από τα 18 χιλιόμετρα του νέου αγωγού, διατομής 1 μέτρου, και περιμένει να έρθουν από την Κίνα οι υπόλοιπες σωλήνες για να συνεχίσει την εργολαβία του. Ο δε ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, δίνει καθημερινά τη δική του μάχη για να εισπράξει από τους οφειλέτες του, καθυστερημένα χρέη παλιότερων ετών από λογαριασμούς νερού άρδευσης που φτάνουν τις 70.000 ευρώ.

«Είχαμε βγάλει μια ανακοίνωση και καλούσαμε αυτούς τους χρήστες του αρδευτικού νερού που έχουν αφήσει απλήρωτες τις οφειλές τους, να έρθουν να αποπληρώσουν η να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, αλλά από τους 60 περίπου ήρθαν και ρύθμισαν τις οφειλές τους μόνο 10 άτομα. Στις 19 Φεβρουαρίου θα κάνουμε τη Γενική μας Συνέλευση και θα ενημερώσουμε τα μέλη μας ότι η μόνη λύση που μας έχει απομείνει είναι να δώσουμε αυτούς τους οφειλέτες με τα ποσά που οφείλουν στη ΔΟΥ για να προχωρήσει στην αναγκαστική είσπραξη, να κρατήσει το 5% που ορίζει ο Νόμος και να μας αποδώσει το υπόλοιπο 95%, Τα χρήματα που μας οφείλουν είναι γύρω στις 70.000 ευρώ. Για δε το χρέος που διεκδικούμε(264.000) και έχουμε δεσμεύσει τους λογαριασμούς του Δήμου Ιεράπετρας, η υπόθεση έχει αναβληθεί γιατί οι δικηγόροι του Νομού Λασιθίου απέχουν από τα δικαστήρια αντιδρώντας στο κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας», πρόσθεσε ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Λευτέρης Μυλωνάκης.

Πάντως παρά την αύξηση των λειτουργικών εξόδων του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, λόγω της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους, ο Οργανισμός παραμένει οικονομικά υγιής και είναι από τους ελάχιστους αν όχι ο μοναδικός που δεν οφείλει στη ΔΕΗ η στο προσωπικό του.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News