νοσοκομειο ιεράπετρας

Ιεράπετρα: Η τραγωδία του 17χρονου, που έχασε τη ζωή του στην αυτοσχέδια πίστα μοτοκρός, ανέδειξε και τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο (vid)

ακρόαση άρθρου
Λασίθι
Ιεράπετρα: Η τραγωδία του 17χρονου, που έχασε τη ζωή του στην αυτοσχέδια πίστα μοτοκρός, ανέδειξε και τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο (vid)
Παρά τις ελλείψεις ξεπέρασαν τον εαυτό τους οι υγειονομικοί

Η ανείπωτη τραγωδία στην Ιεράπετρα με τον 17χρονο Μάριο Χουλάκη, που άφησε την τελευταία του πνοή μετά από πτώση σε αυτοσχέδια πίστα μοτοκρός, έφερε στην επιφάνεια με τον πλέον τραγικό τρόπο δύο διαφορετικά και αντικρουόμενα ζητήματα για τη δημόσια υγεία. Από τη μια τη σθεναρή και συγκινητική σύνδεση των γιατρών με το Νοσοκομείο, τους ασθενείς αλλά και τον όρκο που έδωσαν να βοηθούν τον συνάνθρωπο, από την άλλη όμως τη πραγματική απογύμνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος Ιεράπετρας, αφού κατά τον χρόνο που το αγόρι μεταφερόταν στο Νοσοκομείο μια ολόκληρη ομάδα γιατρών και νοσηλευτών που δεν εργάζονταν έσπευσε να δώσει τις πρώτες βοήθειες, κάνοντας ό,τι μπορούσε για να σωθεί το άτυχο αγόρι.

Στο Νοσοκομείο που αντιμετωπίζει εκτεταμένα προβλήματα υποστελέχωσης δεν εφημέρευε ούτε χειρουργός ούτε αναισθησιολόγος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για κάθε έκτακτο περιστατικό που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί και δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα έχει πάντα την ίδια δυνατότητα.

Το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο μέσα σε ελάχιστα λεπτά ενημερώθηκαν και έσπευσαν εθελοντικά γιατροί και νοσηλευτές εκτός βάρδιας, ακόμη και γιατροί που ζουν στην περιοχή αλλά εργάζονται σε άλλο νοσοκομείο, ήταν το στοιχείο που έδειξε την ευσυνειδησία προσωπικά των γιατρών και των νοσηλευτών, όχι όμως και την ίδια ευαισθησία της Πολιτείας, που επί της ουσίας για μια ακόμη μέρα είχε αφήσει χωρίς μέριμνα χιλιάδες πολίτες, εν δυνάμει θύματα οποιουδήποτε ατυχήματος.

Εκφράζοντας τη θλίψη τους για την κατάληξη που είχε το συγκεκριμένο περιστατικό με τον άτυχο 17χρονο, παρά την αμεσότητα με την οποία αντέδρασαν εθελοντικά γιατροί και νοσηλευτές, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου σε απόλυτο τόνο αναφέρθηκε στην ανάγκη στελέχωσης και τους κινδύνους που ελλοχεύουν ανά πάσα στιγμή, καθώς το ότι ήταν στα σπίτια τους οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δεν εργάζονταν και έσπευσαν για το περιστατικό, δεν είναι αυτονόητο ότι θα συμβαίνει κάθε φορά και πάντως από πουθενά δεν προκύπτει η ασφάλεια ότι εν μέσω τέτοιων ελλείψεων κάποια στιγμή μπορεί ένα αντίστοιχο περιστατικό να μην επιτευχθεί καν να αντιμετωπιστεί.

«Τόσο καιρό το Νοσοκομείο μας λειτουργεί με έναν αναισθησιολόγο, έναν ακτινολόγο, έναν Παθολόγο. Ως πότε κάποιος γιατρός θα αντέχει να καλύπτει 365 μέρες το χρόνο μη έχοντας προσωπική ζωή όπως π.χ. η αναισθησιολόγος μας κ. Ψαρομιχαλάκη που από πέρυσι τον Φεβρουάριο καλύπτει μόνη της τόσο τα χειρουργεία, όσο και οποιοδήποτε επείγον του Νοσοκομείου;», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου.  

Ο Σύλλογος Εργαζομένων έκανε λόγο για την άμεση ανάγκη πλήρους στελέχωσης του Νοσοκομείου με τις βασικές ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγου, παθολόγου, ακτινολόγου χειρουργού, παιδιάτρου κτλ. ώστε να μπορούν να καλύπτονται όλες οι μέρες του μήνα.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News