αντωνης

Υπόθεση Αντώνη Καργιώτη: Ταυτοποιούν τα πρόσωπα που μιλούσαν στον ασύρματο

Λασίθι
Υπόθεση Αντώνη Καργιώτη: Ταυτοποιούν τα πρόσωπα που μιλούσαν στον ασύρματο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα αν έχουν ποινικές ευθύνες όσοι ακούγονται στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, όταν έσπρωξαν και έριξαν στη θάλασσα τον Αντώνη από το «Blue Horizon»

Νέο κύκλο ερευνών στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Αντώνη Καργιώτη, που βρήκε φρικτό θάνατο όταν μέλη του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon» τον έσπρωξαν και τον έριξαν στη θάλασσα, σηματοδοτεί το υπόμνημα που κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένειά του ζητώντας να ταυτοποιηθούν δύο άγνωστα, μέχρι τώρα, πρόσωπα, των οποίων οι φωνές ακούγονται στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, και να ερευνηθεί αν ενδεχομένως έχουν μερίδιο ποινικής ευθύνης ως προς τη συγκάλυψη της εγκληματικής πράξης.

Η δικογραφία για την υπόθεση αυτή που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, μετά το τέλος της ανάκρισης, διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος – όπως προβλέπει η δικονομία – θα διατύπωνε την πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο αναφορικά με την παραπομπή ή μη σε δίκη των ήδη κατηγορούμενων προσώπων.

Οι δικηγόροι ζητούν τώρα να ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα αυτά, να κληθούν και να εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη και κυρίως να ερευνηθεί αν τυχόν έχουν οποιαδήποτε ποινική ευθύνη στην υπόθεση αυτή.

Ωστόσο, οι δικηγόροι των δικηγορικών συλλόγων που έχουν αναλάβει δωρεάν τη νομική εκπροσώπηση της οικογένειας Καργιώτη υπέβαλαν υπόμνημα αναδεικνύοντας νέα στοιχεία που βάζουν πλέον ευθέως στο κάδρο των ερευνών της Δικαιοσύνης δύο συγκεκριμένα πρόσωπα – έναν άντρα και μία γυναίκα – ζητώντας να ελεγχθεί ποινικά ο ρόλος τους, με βάση το υπάρχον αποδεικτικό υλικό που περιλαμβάνεται στον φάκελο της δικογραφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημαίνουν ότι στις μαγνητοφωνήσεις υπάρχει συγκεκριμένο πρόσωπο για το οποίο προκύπτει το μικρό του όνομα και η επαγγελματική του ιδιότητα, και το οποίο ακούγεται να συνομιλεί με τον κατηγορούμενο πλοίαρχο προτρέποντάς τον να μην κάνει καμία εγγραφή στο ημερολόγιο του πλοίου πριν λάβει οδηγίες από εκείνον.

Στο ίδιο υπόμνημα αναφέρονται και σε μία γυναίκα η οποία ακούγεται να επικοινωνεί με το πλήρωμα και να λέει σε κάποιο μέλος του «ένα πράγμα πάντα θα έχετε στον νου. Ποτέ δεν λέμε τι ακούμε και τι βλέπουμε».

«Από την πλευρά μας συνεχίζουμε να μελετάμε τη δικογραφία με σκοπό να εισφέρουμε στη Δικαιοσύνη ώστε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου Σοφία Τσαγκαράκη επισημαίνοντας πως ο σκοπός όλων των νομικών κινήσεών τους είναι ένας: να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μη μείνει κανένα στοιχείο που δεν θα έχει αξιοποιηθεί και δεν θα έχει ελεγχθεί στον δρόμο για την απόδοση ποινικών ευθυνών.

 

Η ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο

Το δεύτερο κεφάλαιο του υπομνήματος, το οποίο βρίσκεται πλέον στα χέρια του ανακριτή στον οποίο επέστρεψε ο φάκελος, αφορά τη μετατροπή της αρχικής κατηγορίας από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, επισημαίνοντας πως όταν ο κατηγορούμενος έσπρωξε τον Αντώνη Καργιώτη από τον καταπέλτη δεν μπορεί να μη γνώριζε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της ενέργειάς του αυτής και πως με αυτόν τον τρόπο αποδεχόταν τον θάνατό του.

Με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας ζητούν ακόμα να ερευνηθούν και οι αναφορές του κατηγορουμένου που παραπέμπουν σε ρατσιστικά κίνητρα και να συμπληρωθεί η κατηγορία.

Στην έκθεση απομαγνητοφώνησης των συνομιλιών του πληρώματος που περιλαμβάνεται στη δικογραφία προκύπτει, όπως λένε, ότι ο προφυλακισμένος ύπαρχος νόμιζε πως ο Αντώνης «είναι μαύρος, Πακιστανός», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει «ένας παλαβός ήταν».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι παρακολουθούν στενά και την παράλληλη έρευνα που αφορά ευθύνες του Λιμενικού, έχοντας ζητήσει να λάβουν γνώση του πορίσματος της σχετικής διαδικασίας.

Πηγή: "TΑ ΝΕΑ"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News