Ιεράπετρα - καφεστίαση

«Μας εξαπάτησαν» λένε οι καφεστιάτορες στην Ιεράπετρα για την αύξηση του ΦΠΑ

Λασίθι
«Μας εξαπάτησαν» λένε οι καφεστιάτορες στην Ιεράπετρα για την αύξηση του ΦΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιστολή που έστειλαν από κοινού στον πρωθυπουργό με άλλα 27 Σωματεία αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 24% για τα αναψυκτικά και άλλα ροφήματα

Αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 24% για τα αναψυκτικά  και άλλα ροφήματα 28 Σωματεία του καφέ και της εστίασης, μεταξύ των οποίων κι εκείνο της Ιεράπετρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για πολιτική εξαπάτηση.

Σε επιστολή που έστειλαν από κοινού στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κοινοποίησαν στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών,  προειδοποιούν ότι,  αν η κυβέρνηση επιμείνει στην αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, τα καταστήματα του καφέ και της εστίασης θα αφαιρέσουν από τους καταλόγους τους τα αναψυκτικά και τα άλλα ροφήματα, σε μια ύστατη προσπάθεια άμυνας και διατήρησης της αξιοπρέπειάς τους.

 «Η  “φοροτρομοκρατία” των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει ένα σπιράλ ανασφάλειας και απογοήτευσης στην αγορά. Παρά τις πρόσφατες προεκλογικές διαβεβαιώσεις του κυβερνώντος κόμματος περί μη αύξησης φόρων και τις παλαιότερες προεκλογικές υποσχέσεις σας για μονιμοποίηση των μειωμένων χαμηλών συντελεστών στην εστίαση οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2024, νομιμοποιούν τις αιτιάσεις όχι μόνο για αναντιστοιχία των ακολουθούμενων πολιτικών με την πραγματικότητα, αλλά και για συνειδητή πολιτική εξαπάτηση ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων», αναφέρουν στον πρωθυπουργό τα 28 Σωματεία της καφεστίασης.

«Είναι κοινός τόπος ότι ο Φ.Π.Α., ο οποίος είναι ένας οριζόντιος έμμεσος φόρος που επιβάλλεται επί της αξίας των αγαθών και υπηρεσιών, επιβαρύνει περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, δεδομένου ότι πρόκειται για φόρο που καταβάλλεται σε κάθε στάδιο της παραγωγής και συναλλαγής και επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή. Ο Φ.Π.Α δεν αποτελεί έσοδο για τις επιχειρήσεις οι οποίες παίρνουν τον φόρο από τους καταναλωτές και τον αποδίδουν στο Δημόσιο, λειτουργώντας επί της ουσίας ως φοροεισπράκτορες. 

Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ είναι στο 24% που αποτελεί τον 4ο μεγαλύτερο συντελεστή σε επίπεδο Ε.Ε. και όπως είναι επόμενο επιβαρύνει υπέρμετρα τα προϊόντα και υπηρεσίες καθώς αυξάνει την τελική τιμή τους, δηλαδή επιβαρύνει τον καταναλωτή, κατά το 1/4 σχεδόν», προσθέτουν. 

Από τότε που καθιερώθηκε ο ΦΠΑ στην Ελλάδα συνεχώς μεταβάλλεται ανάλογα με την οικονομική συγκυρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συχνής και έντονης αυξομείωσης αποτελεί ο ΦΠΑ στην εστίαση τα τελευταία 15 περίπου χρόνια.

«Το 2011 αυξήθηκε οριζόντια στις υπηρεσίες και τα προϊόντα από το 13% στο 23%, ενώ μάλιστα αναμενόταν το Δημόσιο να εισπράξει περίπου 1δις € από αυτήν την αύξηση εισέπραξε μόλις 160 εκατ. € λόγω μείωσης της συνολικής κατανάλωσης. Το 2013 μειώθηκε προσωρινά από το 23% στο 13%. Το 2015 αυξήθηκε εκ νέου από το 13% στο 23% και περαιτέρω το 2016 στο 24% για να μειωθεί ξανά στο 13% το 2019, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Το 2020 η μείωση του ΦΠΑ στο 13% επεκτάθηκε προσωρινά και στα μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα και από τότε με διαδοχικές παρατάσεις ισχύει μέχρι και το τέλος του 2023. 

Είχε μάλιστα δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η μείωση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά θα γινόταν μόνιμη. Αντιθέτως, η κυβέρνηση τον επαναφέρει στο 24% από 1/1/2024. 

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμα έναν δυσάρεστο αιφνιδιασμό λαμβάνοντας υπόψη ότι από τις αρχές του 2023 και μέχρι και τις εθνικές εκλογές σε πλήθος δημοσιευμάτων γίνονταν αναφορές για μονιμοποίηση των προσωρινά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές τον τουρισμό, στον πολιτισμό και στα γυμναστήρια μετά την επέκταση του μέτρου μέχρι το τέλος του 2023. Επιπλέον, σε πλήθος άρθρων αλλά και στο πρόγραμμα της παρούσας κυβέρνησης υπάρχουν αναφορές για περαιτέρω μείωση των επιβαρύνσεων και ουδεμία που να αφορά αύξηση αυτών. Μάλιστα, σε συνεντεύξεις σας, πριν τις εκλογές, είχατε αναφέρει πως ο ΦΠΑ θα μειωθεί σταδιακά και στοχευμένα για όλα τα προϊόντα κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Ο μόνος αστερίσκος που είχατε θέσει ήταν η πορεία των δημοσίων οικονομικών, η οποία παραμένει καλή δεδομένου ότι τα έσοδα του Δημοσίου για το 2023 είναι καλύτερα, τόσο σε σχέση με το 2022 όσο και εκείνα των εκτιμήσεων. Ειδικότερα και όσον αφορά τον ΦΠΑ τα έσοδα για το 2023 είναι κατά 5,4% αυξημένα σε σχέση με το 2022 και κατά 9,1% αυξημένα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις», αναφέρουν μεταξύ άλλων τα 28 Σωματεία της καφεστίασης ανά την Ελλάδα, προσπαθώντας να αποδείξουν με επιχειρήματα στον κ. Μητσοτάκη ότι έχουν πέσει θύματα πολιτικής εξαπάτησης, αφού άλλα έλεγε η Ν.Δ. προεκλογικά και άλλα σχεδιάζει ως κυβέρνηση μετεκλογικά. 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News