ιεραπετρα

Ιεράπετρα: 70% κάτω η φθινοπωρινή αγορά

Λασίθι
Ιεράπετρα: 70% κάτω η φθινοπωρινή αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τώρα ακούει ο κόσμος για τις μεγάλες εκπτώσεις της Black Friday την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

Μετά από ένα μέτριο σε τζίρους καλοκαίρι τα εμπορικά μαγαζιά της Ιεράπετρας λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου, καταγράφουν μια απίστευτα μεγάλη πτώση στους Φθινοπωρινούς τζίρους που φτάνει μέχρι και στο -70%.

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου για να αποφασίσει τις δράσεις που προγραμματίζει για την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των εκπτώσεων που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ,για την τέταρτη Παρασκευή του Νοέμβρη ,  οπότε καθιερώθηκε και στην Ελλάδα ο θεσμός του Αμερικανικού  «Black Friday».

«Η Φθινοπωρινή αγορά έχει πιάσει πάτο στα εμπορικά καταστήματα της Ιεράπετρας κατά τους Φθινοπωρινούς μήνες. Οι καταναλωτές συνεχίζουν λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας και της απουσίας του χειμώνα, να κυκλοφορούν με καλοκαιρινά ρούχα και παπούτσια, χωρίς να νοιώθουν την ανάγκη να αλλάξουν την γκαρνταρόμπα τους και να ντυθούν σύμφωνα με την εποχή. Πολλοί συνεχίζουν να πηγαίνουν ακόμη στη θάλασσα για μπάνιο καθώς ο καιρός δεν θυμίζει Νοέμβριο μήνα αλλά περισσότερο  Αύγουστο.

ιεραπετρα

Σίγουρα αρνητικό ρόλο παίζει στην κίνηση της αγοράς και ότι,  έπεσε μεγάλο τσεκούρωμα στις αγροτικές και κτηνοτροφικές επιδοτήσεις, αλλά και ότι,  ακόμα δεν έχουν εισπράξει χρήματα οι αγρότες από τις πρώτες πωλήσεις των πρώιμων κηπευτικών ενώ οι ελαιοπαραγωγοί αν και το λάδι έχει καλή τιμή , δεν έχουν περίσσευμα για να πουλήσουν στην αγορά . Συνεπώς από τη μια η παρατεταμένη καλοκαιρία και από την άλλη το άδειο πορτοφόλι των καταναλωτών, έχουν οδηγήσει την εμπορική κίνηση στα μαγαζιά της Ιεράπετρας στην πτώση του τζίρου,  που φτάνει κατά περίπτωση μέχρι και το -70%.

Τώρα ακούει ο κόσμος για τις μεγάλες εκπτώσεις της Black Friday την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου. Ότι αγορές σχεδίαζαν οι καταναλωτές να κάνουν αυτές τις μέρες , τις μεταθέτουν σε εκείνη τη μέρα με αποτέλεσμα να μην κινείται τίποτα στο εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας. Σίγουρα εκείνη τη μέρα θα έχουν κίνηση τα μαγαζιά μας. Φτάνει όμως ο τζίρος μιας μέρας να μας καλύψει τις απώλειες ενός ολόκληρου τριμήνου;

Και πόσο μεγάλες εκπτώσεις μπορεί να κάνει ένας επιχειρηματίας που δουλεύει τόσο καιρό χωρίς να μπορεί να βγάλει τα λειτουργικά του έξοδα; Πιστεύω ότι μεγάλες εκπτώσεις ενδεχόμενα να γίνουν σε παλιά εμπορεύματα . Στα καινούργια εμπορεύματα είναι σίγουρο ότι θα γίνουν μικρότερες εκπτώσεις.

Ενώ ο θεσμός αφορά μόνο την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου , υπάρχουν και  οι μεγάλες πολυεθνικές που καταστρατηγούν  κάθε χρόνο την  Μαύρη Παρασκευή και την επεκτείνουν για πολλές περισσότερες μέρες. Κάποιες μάλιστα ξεκίνησαν τις προσφορές,  από την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, δηλαδή δυο εβδομάδες νωρίτερα. Αυτός είναι αθέμιτος ανταγωνισμός», μας είπε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Μιχάλης Μαυροκουκουλάκης.

ιεραπετρα

ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η «BLACK FRIDAY»

Ξεκίνησε ως συνήθεια στις ΗΠΑ και εξαιτίας της επιτυχίας που γνώρισε, έγινε θεσμός που υιοθέτησαν και άλλες χώρες.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία.

Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ' ου και η ονομασία Black Friday.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.Μετά την Black Friday,  θα ακολουθήσει στις 27 Νοεμβρίου η Cyber MondayΒέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τρεις ημέρες μετά την Black Friday, έρχεται η Cyber Monday,  όπως την καθιέρωσαν και πάλι οι Αμερικανοί έμποροι. Είναι μια ακόμα ευκαιρία για φθηνές αγορές,  που γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News