ardeysi

Δέσμευσαν τους λογαριασμούς του Δήμου για την άρδευση – Για οφειλές 261.000 ευρώ στην Ιεράπετρα

Λασίθι
Δέσμευσαν τους λογαριασμούς του Δήμου για την άρδευση – Για οφειλές 261.000 ευρώ στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας προχώρησε σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης του υπολοίπου του 261.000 ευρώ που έχει μείνει από την χρήση αρδευτικού νερού των πηγών της Μαλαύρας

Την περασμένη Πέμπτη, με τελεσίδικη δικαστική απόφαση αναγκαστικής είσπραξης δεσμεύτηκε το ποσό των 261.000 ευρώ, που οφείλει ο Δήμος Ιεράπετρας προς τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, για χρέος που έχει δημιουργηθεί από την παροχή 400.000 κυβικών μέτρων αρδευτικού νερού από τις πηγές της Μαλαύρας, το οποίο διαθέτει ο Δήμος Ιεράπετρας για άρδευση.

«Μέχρι τον τελευταίο χρόνο της δημαρχίας του κ. Σήφη Αναστασάκη, ο Δήμος Ιεράπετρας μάς πλήρωνε κανονικά τις ποσότητες του νερού που κατανάλωναν τα χωριά. Η τελευταία χρονιά πριν παραδώσει στον κ. Καλαντζάκη ο κ. Αναστασάκης έμεινε απλήρωτη, αλλά μας υποσχέθηκε ο νέος τότε δήμαρχος ότι θα μας πληρώσει σταδιακά το χρέος που είχε μείνει.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, με διάφορες δικαιολογίες ο Δήμος Ιεράπετρας πάντα ανέβαλλε την εξόφληση του χρέους, που συνεχώς μεγάλωνε. Αφού δεν τηρούσε τις υποσχέσεις του για εξόφληση του χρέους ο Δήμος Ιεράπετρας, το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ με ομόφωνη απόφασή του προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αυτά τα 261.000 ευρώ, που ανήκουν στα μέλη του ΤΟΕΒ», μας εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Το δικαστήριο αποφάσισε να εκδώσει διαταγή πληρωμής κατά του Δήμου Ιεράπετρας τον περασμένο Νοέμβριο.

«Με δικαστικό κλητήρα επιδώσαμε τη δικαστική απόφαση στην αντιδήμαρχο Οικονομικών αμέσως και περιμέναμε από τον Δήμο τις αντιδράσεις του. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση τότε, όπως και τον Ιανουάριο του 2023, όταν παραδώσαμε τη διαταγή πληρωμής στη γενική γραμματέα του Δήμου. Ο Δήμος Ιεράπετρας δεν προχωρούσε στην εξόφληση του υπολοίπου, των 261.000 ευρώ, αλλά σε συναντήσεις που έκανε ο κ. Καλαντζάκης με κυβερνητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα με τον κ. Πλακιωτάκη, διεκδικούσε να του εξασφαλιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών αυτό το ποσόν, ώστε να εξοφλήσει τον ΤΟΕΒ με κρατικά χρήματα.

Ο νομικός μας σύμβουλος μάς είχε προειδοποιήσει ότι, αν δεν κινούμασταν δικαστικά διεκδικώντας την είσπραξη του ποσού που μας χρωστά ο Δήμος Ιεράπετρας, θα είχαμε ποινικές ευθύνες και θα καθόμασταν στο σκαμνί του κατηγορουμένου για απιστία και παράβαση καθήκοντος», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Το θέμα έχει δημιουργήσει έντονες αντιπαραθέσεις και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, καθώς στην τελευταία του συνεδρίαση την περασμένη Δευτέρα τέθηκε από ένα μέλος επιτακτικά το θέμα, ώστε να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης, ζητώντας να δοθεί παράταση ολίγων ημερών στην εκτέλεση της διαταγής πληρωμής και στη δέσμευση του ποσού των 261.000 ευρώ, αίτημα στο οποίο δε συμφώνησαν οι 5 από τους 7 συμβούλους, καθώς σχετικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί από τον Δήμο Ιεράπετρας.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας δήλωσε ότι υπάρχει και μια άλλη μεγάλη οφειλή του Δήμου, που φτάνει στις 140.000 ευρώ, και προέρχεται από τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, ποσό το οποίο η Οικονομική Υπηρεσία αρνείται να πληρώσει, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει ο ΤΟΕΒ και γι’ αυτό το ποσό στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

«Καθαρά πολιτικό το θέμα», απαντά ο Δήμος - «Θέλουν να πλήξουν τη δημοτική Αρχή δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές»

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη υποστηρίζει: «Ενημερώνουμε αρχικά τον κ. Παπαδάκη πως καμία κατάσχεση δεν έχει πραγματοποιηθεί από λογαριασμούς του Δήμου μας. Εμείς μιλάμε με αλήθειες και με αδιάψευστα στοιχεία. Οι αριθμοί, άλλωστε, “μιλούν”. Ο Δήμος Ιεράπετρας είναι πλεονασματικός, εύρωστος και σε στέρεες οικονομικά βάσεις. Το θέμα που έχει προκύψει με τον ΤΟΕΒ είναι καθαρά πολιτικό.

Επέλεξαν να στείλουν εντολή κατάσχεσης δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πλήξουν τη δημοτική Αρχή. Γεγονός δυσάρεστο, καθώς η παρούσα δημοτική Αρχή είναι αυτή που παραχώρησε στον ΤΟΕΒ περιοχή ύδρευσης στην περίοδο παρατεταμένης λειψυδρίας, προκειμένου να ανοιχτούν γεωτρήσεις για να μπορέσει να αρδευτεί ο κάμπος της Ιεράπετρας, που οδηγείτο σε σίγουρη οικονομική καταστροφή.

Εμείς οι ίδιοι από την πρώτη στιγμή υποδείξαμε τον τρόπο στον ΤΟΕΒ, προκειμένου το ποσό να πληρωθεί από την παρούσα δημοτική Αρχή, χωρίς να χρειαστεί να χρονοτριβήσει η υπόθεση στα δικαστήρια.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΤΕΟΒ επέλεξε τώρα να ξεκινήσει μία προσπάθεια να χρεώσει τον Δήμο και τους δημότες με αυτό το ποσό, ενώ είχε διευθετηθεί, έτσι κι αλλιώς, να πληρωθεί από το υπουργείο. Για πολλοστή φορά κάποιοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν έναν Οργανισμό για να ασκήσουν πολιτική. Το ευτυχές είναι ότι ο κόσμος της Ιεράπετρας αντιλαμβάνεται και δεν ξεγελιέται», καταλήγει η κ. Χατζημαρκάκη στην απάντησή της.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News