nosokomeio giatros

Κρήτη: Ξεσηκωμός στη Σητεία για την απαξίωση του νοσοκομείου (vid)

ακρόαση άρθρου
Λασίθι
Κρήτη: Ξεσηκωμός στη Σητεία για την απαξίωση του νοσοκομείου (vid)

  

  • Κατέβασαν ρολά για την απαξίωση του νοσοκομείου
  • Λένε όχι στην υποστελέχωση και ζητούν ισότιμη δημόσια υγεία
  • Έκλεισαν καταστήματα και καφέ στην πόλη
  • Συμπαράσταση στην Σητεία και από την Ιεράπετρα
  • Δεν πάει άλλο με την απαξίωση του νοσοκομείου, λένε πολίτες και φορείς

Οι Σητειακοί δίνουν μαζικά το «παρών» με συγκέντρωση στα Πλατανάρια, ζητώντας να δικαιωθούν τα αιτήματά τους για το πολύπαθο νοσοκομείο, με άμεση πλήρωση των κενών θέσεων

Το κατώφλι της διοίκησης του νοσοκομείου, πέρασε σήμερα η Συντονιστική επιτροπή, όπου κατέθεσε ψήφισμα με στόχο την αναβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος. Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, τονίζει ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ο λαός της Σητείας θα επανέλθει με νέες κινητοποιήσεις.

Με φόντο τον έντονο αναβρασμό, παρέμβαση για το Νοσοκομείο της Σητείας έκανε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Ξέρω ότι οι συμπολίτες μου στη Σητεία ανησυχούν για το νοσοκομείο και παραπληροφορούνται από κάποιους που βλέπουν την κρίση στη Θεσσαλία ως σημαία κομματικής ευκαιρίας για να δημιουργήσουν κλίμα αβεβαιότητας και ταραχής στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης. Δε φοβήθηκα ποτέ μου τους τραμπουκισμούς ούτε τους τραμπούκους, ούτε η μάνα ούτε η οικογένεια μου. Παλεύω για τον τόπο μου και το νοσοκομείο μας στη Σητεία όπως για κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Βρύσαλης: «Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος γενικού συμβούλου ΠΟΕΔΗΝ, Δημήτρης Βρύσαλης, απηύθυνε χαιρετισμό στο συλλαλητήριο για την υγεία, το οποίο έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα (18/9) στη Σητεία.

Ο κ. Βρύσαλης ανέφερε τα εξής:

«Η σημερινή συγκέντρωση είναι η συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων και της ΠΦΥ καθώς και των Ενώσεων γιατρών ΕΣΥ από την μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη, την Ιεράπετρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, με αποκορύφωμα το μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο το Φλεβάρη, που αγκαλιάστηκε από πάνω από 150 φορείς από όλη την Κρήτη.

Με την παρουσία μας στο συλλαλητήριο στη Σητεία δηλώνουμε την οργή και την αποφασιστικότητά μας να μην σιωπήσουμε μπροστά στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που συντελέστηκε στη Θεσσαλία, στο θάνατο 16 συνανθρώπων μας. Οι τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες, η απώλεια ζωών με τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες είναι επιλογή των πολιτικών όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που -σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο- δεν διστάζουν να υπολογίζουν ως περιττό κόστος τα αντιπλημμυρικά και τα αντιπυρικά έργα, που χρησιμοποιούν αντιεπιστημονικά κριτήρια λειτουργίας των νοσοκομείων, όπως την πληρότητα, τη χιλιομετρική απόσταση, τα έσοδα. Είναι η ίδια πολιτική που έχει φέρει όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων της Κρήτης, στα πρόθυρα να κλείσουν.

Διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας να μην περάσει η διαχρονική λογική κόστους-οφέλους όλων των κυβερνήσεων, η εμπορευματοποίηση, η αποθέωση της ατομικής ευθύνης. Αυτή είναι η αιτία των ελλείψεων στις δημόσιες δομές υγείας, που αφού τις αποδυναμώνει και τις απαξιώνει, τις συγχωνεύει (στα πλαίσια του νέου υγειονομικού χάρτη), τις κλείνει ή τις παραδίδει στις ασφαλιστικές εταιρίες και τους έμπορους της υγείας. Αυτή είναι επίσης η αιτία που όταν βρέχει πνιγόμαστε και όταν καλοκαιριάζει καιγόμαστε.

Είναι οι ίδιες πολιτικές που σήμερα καταθέτουν το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά, που προβλέπει δουλειά σε δύο εργοδότες, συμβάσεις μηδενικών ωρών, δοκιμαστικές συμβάσεις 6 μηνών και απόλυση χωρίς αποζημίωση, ενώ ήδη μας δόθηκε το "δικαίωμα" για δουλειά ως τα 74 έτη.

Κυβέρνηση και ΕΕ θεωρούν την υγεία εμπόρευμα, σκοπός τους είναι να αυγατίζουν τα κέρδη τους λίγοι μεγαλοεπιχειρηματίες απομυζώντας από τα αποκαΐδια του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αμέτρητες είναι οι φορές που διεκδικώντας τα αυτονόητα: στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό με κατάλληλα και ασφαλή υλικά, ασφαλείς υποδομές, ανοιχτές εξόδους κινδύνου, πυρασφάλεια και αντισεισμική προστασία, μας απαντούσαν με το κλισέ του «ρεαλισμού» και της «δημοσιονομικής προσαρμογής» στις αντοχές της οικονομίας. Αυτό απέδειξε η πείρα της πανδημίας, όπου η ανυπαρξία μέτρων προστασίας του λαού και η υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας κόστισαν τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους στη χώρα μας και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Οι εξελίξεις  στη Θεσσαλία μοιάζουν με όσα ζούμε στα νοσοκομεία. Είναι η ίδια πολιτική που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης, των ΣΔΙΤ, που τα δίνει όλα για το κεφάλαιο χωρίς να υπολογίζει το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

  • Πόσες φορές οι μαχόμενοι υγειονομικοί δεν έχουμε καταγγείλει την τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων;
  • Πόσες φορές δεν έχουμε αναδείξει ότι είναι επικίνδυνο εργαζόμενοι να κάνουν βάρδιες 8 και 9 μέρες σερί χωρίς ρεπό, να εργάζονται μετά από εφημερία έως και 32 ώρες άυπνοι, να τους χρωστούνται άδειες 2 και 3 ετών; Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση να νομιμοποιήσει τις 13 ώρες δουλειά, αυτό που ξέρουν πολύ καλά οι υγειονομικοί, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.ά.
  • Πόσες φορές δεν έχουμε καταγγείλει ότι τοποθετούνται από τις διοικήσεις νοσοκομείων και από τις αντίστοιχες υπηρεσίες μόνοι τους σε βάρδια νεοδιόριστοι εργαζόμενοι, χωρίς καμία εργασιακή εμπειρία, ειδικευόμενοι νοσηλευτές και γιατροί που καλούνται να αναλάβουν καθήκοντα ειδικευμένων και έμπειρων συναδέλφων, λόγω της έλλειψης προσωπικού;
  • Πόσες φορές δεν έχουμε καταγγείλει ότι τα νοσηλευτικά τμήματα λειτουργούν με προσωπικό κάτω από το όριο ασφαλείας για ασθενείς και εργαζόμενους, με πιέσεις για να βγουν οι βάρδιες, ανάκληση ρεπό και αδειών, αμφισβήτηση των αναρρωτικών αδειών συναδέλφων;

Παρόλο που είμαστε πολύ θυμωμένοι, οφείλουμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με το κεφάλι ψηλά. Όποιος το σκύψει, δεν βοηθάει κανέναν παρά μόνο αυτούς που έφεραν την κατάσταση εδώ, όλες αυτές τις κυβερνήσεις, τους καπιταλιστές και τα τσιράκια τους.

Τους λέμε πως δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με εμάς.

Ας αφήσουν την κοροϊδία ότι δημιουργούν ένα από τα καλύτερα συστήματα της Ευρώπης όπως είπε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Προκειμένου να καλύπτει το δημόσιο σύστημα υγείας πλήρως τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, και όχι να προσαρμόζεται στη λογική του μικρότερου κόστους, χρειάζεται αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. O όποιος νέος εξοπλισμός και η ανέγερση κλινικών και νοσοκομείων προϋποθέτει μόνιμο προσωπικό, για να τα λειτουργήσει. Προϋποθέτει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και οικονομικά κίνητρα, ώστε να μην έχουμε παραιτήσεις. Χρειάζεται να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, να υπάρχει αναπτυγμένο σύστημα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, ώστε να μην μεταφέρονται ασθενείς σε καρότσες ή με στρατιωτικούς και οδηγούς απορριμματοφόρων.

Παλεύουμε μαζικά ενάντια στην πολιτική που εντείνει την εκμετάλλευση των πολλών για τα κέρδη των λίγων, ενάντια στην πολιτική που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους – οφέλους, που στην τελική αποτυπώνεται στο σύνθημά μας «ΑΥΤΟΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ».

Η λύση θα βρεθεί μόνο από τον συλλογικό οργανωμένο αγώνα των εργαζόμενων, μακριά από τα παιχνίδια που "κοστολογούν" τις ζωές μας, για να αφήνουν παραθυράκια στους «καρχαρίες» της υγείας να κάνουν «μπίζνες». Είναι ανάγκη σήμερα τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς μέσα από τους αγώνες μας, την κοινή μας δράση, να διεκδικήσουμε δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, στελεχωμένα νοσοκομεία και κέντρα υγείας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα με βάση τις ανάγκες μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News