Λαϊκή

Άγιος Νικόλαος: Περιπετειών συνέχεια για τη λαϊκή αγορά

Λασίθι
Άγιος Νικόλαος: Περιπετειών συνέχεια για τη λαϊκή αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την ακύρωση των αποφάσεων χωροθέτησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου προσφεύγει στην αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 152

Φτου κι από την αρχή για την πολύπαθη λαϊκή αγορά στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, η προωθούμενη αλλαγή χωροθέτησης της οποίας από την Εθνικής Αντιστάσεως στη θέση Λαγκός έχει ανάψει “φωτιές”, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα μεταξύ Δήμου και παραγωγών, ενώ το όλο ζήτημα βρέθηκε και στο επίκεντρο του προεκλογικού ενδιαφέροντος.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ακύρωσε τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσαν στη χωροθέτηση, στην έγκριση της νέας θέσης και στην ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, ενώ παράλληλα απέρριψε και την προσφυγή που είχαν καταθέσει κατά σχετικής απόφασης του Δήμου η Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Παραγωγών Επαγγελματιών Αγροτικών και Βιομηχανικών Ειδών Ελλάδος εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης και μέλη που συμμετέχουν στη λαϊκή αγορά.

Με βάση τις ακυρωτικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα πρέπει κανονικά να δρομολογήσει εκ νέου από την αρχή τις διαδικασίες “μετακόμισης” της λαϊκής αγοράς, ωστόσο θα επιχειρήσει να ανατρέψει την εξέλιξη, αξιοποιώντας το “χαρτί” της Επιτροπής του άρθρου 152.

Θα προσφύγει, δηλαδή, στην εν λόγω επιτροπή, όπως έχει δικαίωμα να το πράξει εντός ενός μήνα, επιδιώκοντας την ακύρωση της ακυρωτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Αναλυτικότερα, στην Επιτροπή του άρθρου 152 θα προσφύγει ο Δήμος Αγίου Νικολάου κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή των μελών της λαϊκής και ταυτόχρονα ακυρώθηκαν δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφορικά με τη χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς, αλλά και την ψήφιση του σχετικού κανονισμού.

Από την ανάλυση της απόφασης και σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος, «θα γίνει προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 για την Απόφαση 236/23, σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώθηκε η χωροθέτηση και εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας, επειδή υπάρχουν στοιχεία τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη, θεωρώντας ότι θα δικαιωθούμε».

Ο κ. Ζερβός ξεκαθάρισε ότι με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το ζήτημα της λαϊκής από τους παραγωγούς και τους εμπόρους «ουσιαστικά συζητάμε πλέον - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - οριστικά και αμετάκλητα για δημιουργία νέας λαϊκής αγοράς στον Άγιο Νικόλαο». Δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης μετά και την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, αφού μέχρι το τέλος του 2022 οι παραγωγοί, οι έμποροι και ο Δήμος θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει το σύστημα του υπουργείου Εμπορίου με τα δεδομένα που υπήρχαν, διαδικασία η οποία δεν ακολουθήθηκε.

Αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα προσπάθειες της δημοτικής Αρχής για τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς στη νέα της θέση, καθώς και στην κλήρωση που έγινε, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου επέκρινε την τακτική που ακολούθησαν έμποροι και παραγωγοί και οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο, που έχει ως εξέλιξη τη μη λειτουργία της λαϊκής από την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους της λαϊκής - εάν το θελήσουν - θ’ αναζητηθεί ενδιάμεση μέχρι την οριστική επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει. Ωστόσο, ο Δήμος θα ζητήσει από τις υπηρεσίες ελέγχου να εφαρμόσουν τις κείμενες διατάξεις, προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια του δημόσιου τομέα, η οποία καταρρακώνεται με τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα αναφορικά με την υλοποίηση των αποφάσεων.

 

«Λύσεις και όχι στρογγυλές κουβέντες»

 

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, αναφερόμενος επίσης στις δηλώσεις των υποψηφίων για το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε: «Καλό θα είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι να σταματήσουν τις λογικές, εμείς κρατάμε “μαγικό ραβδάκι” και θα τα κάνουμε όλα σωστά και έχουμε λύση για όλα αύριο το πρωί! Η λαϊκή αγορά είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει την πόλη 40 χρόνια, και γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι τι έχει γίνει στη διαδρομή.

Η ηρεμία του κόσμου και η ηρεμία της δημόσιας διοίκησης μπορούν να διασφαλιστούν, αν πράγματι έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε και όχι μόνο λόγω προεκλογικής περιόδου να λέμε “ναι” σε όλα. Το “ναι” σε όλα και ο μηδενισμός - πολύ πρόσφατα στις εθνικές εκλογές - απέδειξε ότι δε “μετράει” για τον πολίτη. Ο πολίτης θέλει συγκεκριμένες λύσεις, ενέργειες και όχι “στρογγυλές κουβέντες”, αλλά προσπάθεια βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης.

Όσο για την αντίδραση της συντονίστριας της ΑΔΚ, έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:

Δε θα είμαι ξανά υποψήφιος, άρα δε με ενδιαφέρει το προεκλογικό κλίμα. Ενδιαφέρομαι μόνο για την υλοποίηση αποφάσεων του Δ.Σ. που έχουν ληφθεί.

Σε ποια διάταξη νόμου προβλέπεται η ανακοίνωση αποφάσεων της ΑΔΚ πριν την υπογραφή και αποστολή τους;

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια απόφαση του Δήμου δεν εγκρίνεται από την ΑΔΚ και ο Δήμος ή αποδέχεται τη μη έγκριση ή προσφεύγει στην Επιτροπή του άρθ. 152 του Ν. 3463/2006 για να ζητήσει ανατροπή της».

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News