Λασίθι: Έπεσαν οι υπογραφές για το τελεφερίκ στο Οροπέδιο - Η διαδρομή που θα συνδέει τα μινωικά ανάκτορα

Λασίθι
Λασίθι: Έπεσαν οι υπογραφές για το τελεφερίκ στο Οροπέδιο - Η διαδρομή που θα συνδέει τα μινωικά ανάκτορα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πολυσυζητημένο τελεφερίκ και πιο συγκεκριμένα για τον επίγειο ανελκυστήρα πλαγιάς στο Οροπέδιο Λασιθίου

Σε “ρότα” υλοποίησης μπαίνει το πολυσυζητημένο τελεφερίκ (για την ακρίβεια μιλάμε για επίγειο ανελκυστήρα πλαγιάς) στο Οροπέδιο Λασιθίου, που θα μεταφέρει άνετα, γρήγορα και με ασφάλεια ηλικιωμένους, ΑμεΑ και γενικότερα όσους έχουν μια δυσκολία κίνησης από τον οικισμό του Ψυχρού στο Δικταίο Άντρο!

Μια υποδομή, η οποία εντάσσεται στο εγκεκριμένο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μάστερ πλαν που αφορά στην ευρύτερη ανάπλαση του χώρου, με στόχο τη διάχυση των επισκεπτών σε όλο το Οροπέδιο.

Παράλληλα, στις “ράγες” μπαίνει και η σύνδεση των μινωικών ανακτόρων της Κρήτης μέσω ειδικής πολιτιστικής διαδρομής, μια από τις παρεμβάσεις- “κλειδιά” για να “ξεκλειδώσει” η πολυπόθητη σειριακή εγγραφή των μινωικών ανακτορικών κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενόψει της υποβολής του σχετικού φακέλου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο δρόμος για τα δύο σημαντικά έργα άνοιξε πλέον διάπλατα, καθώς υπογράφτηκαν από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη, τα δύο σχετικά μνημόνια συνεργασίας: Το πρώτο για τη σύνδεση των μινωικών ανακτόρων με τη δημιουργία εμβληματικής πολιτιστικής διαδρομής και το δεύτερο για την υλοποίηση του έργου της πρόσβασης, με ανελκυστήρα πλαγιάς, για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, στο Δικταίο Άντρο.

Επίσης, μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Πολυτεχνείου Κρήτης υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση του Σχολείου Θραψανού, κηρυγμένου μνημείου, που υπέστη μεγάλες ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021.

Με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου συνεργασίας δρομολογείται όχι μόνο η δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής που θα συνδέει τα μινωικά ανακτορικά κέντρα της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας, αλλά και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τον σχεδιασμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση του έργου των εμβληματικών διαδρομών.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας για τη σειριακή εγγραφή των μινωικών ανακτορικών κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της, ο οποίος θα υποβληθεί από το ΥΠΠΟΑ στην UNESCO τον Σεπτέμβριο. Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή του, είναι όχι μόνον η ανάδειξη, η προστασία και η αποκατάσταση των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και η αναβάθμιση των υποδομών και της παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες για τον εμπλουτισμό των εμπειριών τους. Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται στα 15.000.000 ευρώ και εντάσσεται στον φάκελο της ΟΧΕ, τον οποίο προετοιμάζει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος “Κρήτη”, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης.

Επιπλέον, εντός των χρονοδιαγραμμάτων προχωρά η υλοποίηση της εγκατάστασης ανελκυστήρα πλαγιάς, στον εξωτερικό χώρο του σπηλαίου του Δικταίου Άντρου στο Οροπέδιο Λασιθίου, για την εφικτή πρόσβαση των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων. Με την Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης δρομολογείται η αναβάθμιση υποδομών του Δικταίου Άντρου, προϋπολογισμού 15.300.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ, ταυτόχρονα προχωρεί ο επανασχεδιασμός της πλατείας Ευρώπης, στην κοινότητα Ψυχρού, όπου θα τοποθετηθεί ο ανελκυστήρας, αποτελώντας και το σημείο εκκίνησης της ανάβασης προς τον αρχαιολογικό χώρο. Στην εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης της πλατείας Ευρώπης, την οποία εκπόνησε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, προβλέπονται η θέση του ανελκυστήρα, χώροι στάθμευσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η κτηριακή υποδομή του “Ξενία” θα αξιοποιηθεί ως κέντρο ενημέρωσης του κοινού, εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο και εκθεσιακός χώρος. Παράλληλα, αποκαθίστανται μονοπάτια πρόσβασης και περιήγησης, εντός και εκτός του σπηλαίου, υλοποιείται το έργο φωτισμού και ανάδειξης του Δικταίου Άντρου, καθώς και έργα βραχοστερεώσεων στα εξωτερικά πρανή και στο εσωτερικό του.

Ικανοποίηση δημάρχου

«Με την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, το Οροπέδιο Λασιθίου αποκτά ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό πόλο, αλλά και έναν τεράστιο αναπτυξιακό πόρο. Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε είναι για τα μινωικά ανάκτορα, μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία προετοίμασε την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας στην UNESCO τον προσεχή Σεπτέμβρη, που θα κατατεθεί ο φάκελος. Η τρίτη Προγραμματική Σύμβαση αφορά το Σχολείο στο Θραψανό, ένα σχολείο κηρυγμένο μνημείο, το οποίο επλήγη από τους τελευταίους σεισμούς και επομένως ήταν υποχρέωση όλων μας να αποκατασταθεί», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Πάγιο αίτημα δεκαετιών»

«Ευχόμαστε να μπορούν να ενταχθούν και στα προγράμματα όπου έχουν ενταχθεί ήδη, και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ, ώστε να τα υλοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών της Κρήτης, του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού μας και της προσέγγισης ακόμα περισσότερων τουριστών», τόνισε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Γιάννης Στεφανάκης, δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, σημείωσε: «Πρόκειται για μεγάλα έργα, τα οποία ήταν πάγιο αίτημα δεκαετιών απ’ όλες τις δημοτικές και κοινοτικές Αρχές και αφορούν κυρίως την αναβάθμιση του Δικταίου Άντρου, το οποίο επισκέπτονται περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες κάθε χρόνο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News