Σάλο και έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από φιλοζωικά σωματεία και συλλόγους, για το καρχαριοειδές 250 κιλών που μπλέχθηκε στα δίχτυα ψαρά στην Χρυσή.
Ο ιχθυολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, Κυριάκος Ταμπακάκης, τοποθετήθηκε για το θέμα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το κήτος έπρεπε να βγει από την ξηρά να «ξεψαριαστεί» και δεν θα ζούσε έτσι κι αλλιώς. «Έτυχε να το πιάσει ο άτυχος ψαράς», υπογράμμισε μιλώντας στο hxonews.gr και πρόσθεσε ότι ο «άτυχος» ψαράς, ο Γιάννης ήρθε σε δύσκολη θέση, καθώς το κήτος πιάστηκε στα δίχτυα του. Έπρεπε να πιάσει στεριά για να ξεμπερδέψει τα δίχτυα του».
«Το ίδιο σκηνικό έχει σημειωθεί και στο παρελθόν, με παρόμοια μεγάλα ψάρια που ζουν σε μεγάλα βάθη και έχει τύχει να παιστούν σε δίχτυα», πρόσθεσε ο ιχθυολόγος.
Ερωτηθείς για τα λαγόψαρα, τόνισε ότι στη νότια-νοτιοανατολική Κρήτη υπάρχουν πλέον μόνιμοι πια πληθυσμοί, ενώ όσον αφορά στα λεοντόψαρα και τις τσούχτρες εμφανίζονται στην περιοχή λόγω της θερμοκρασίας των νερών.
Το χρονικό
Το πρωί της Παρασκευής 21 Απριλίου, το αλιευτικό σκάφος "Σοφία", του Γιάννη και του Μιχάλη Χρυσοφάκη, ενώ ψάρευε στα ανοιχτά της Χρυσής μπλέχτηκε στα δίκτυα του σκάφους ένα μεγάλο καρχαριοειδές (σκυλόψαρο), περίπου 250 κιλά και 2,5 μέτρα μήκος, το οποίο ήταν αδύνατον λόγω του βάρους του να ανεβεί στο κατάστρωμα του αλιευτικού.
Έτσι οι δύο ψαράδες που βρισκόταν στο αλιευτικό με προσεκτικές κινήσεις σέρνοντας τα δίχτυα με το καρχαριοειδές κατάφεραν να το βγάλουν στο λιμάνι της Ιεράπετρας επιχειρώντας με μεγάλη προσοχή- καθώς το κήτος ήταν ακόμη ζωντανό - να το απεγκλωβίσουν από τα δίχτυα και να το δέσουν με σχοινιά προκειμένου να το κρατήσουν στη στεριά, δεδομένου ότι το καρχαριοειδές έκανε μεγάλη προσπάθεια να επιστρέψει στο νερό και να ξεφύγει από τους ψαράδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναφερθεί επίθεση τέτοιου είδους καρχαριοειδούς σε άνθρωπο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τους λουόμενους καθώς δεν είναι επικίνδυνο.