Υποτονική παραμένει η αγορά των κηπευτικών στην Ιεράπετρα - Σε τι ελπίζουν οι παραγωγοί

Λασίθι
Υποτονική παραμένει η αγορά των κηπευτικών στην Ιεράπετρα - Σε τι ελπίζουν οι παραγωγοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τις τελευταίες μέρες οι τιμές των κηπευτικών της Ιεράπετρας έχουν υποχωρήσει, ακόμα και κάτω από το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά ελπίζουμε ότι μόλις τελειώσει η περίοδος των υψηλών θερμοκρασιών του Νοέμβρη και μπει κανονικά ο χειμώνας», αναφέρει σε δηλώσεις του στο neakriti.gr o Γιώργος Καραλάκης

Οι καιρικές συνθήκες ήταν και συνεχίζουν να είναι το βαρόμετρο κάθε χρόνο για την πορεία και την επιτυχία των θερμοκηπιακών κηπευτικών, σε σχέση με την ποιότητα αλλά και την τιμή που διαμορφώνεται στην ελεύθερη αγορά ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση.

Στις αρχές του Φθινοπώρου οπότε και ξεκίνησε η νέα καλλιεργητική περίοδος, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού και της μεγαλύτερης  Ομάδας Παραγωγών της Κρήτης «Ανατολή» Ιεράπετρας κ. Γιώργος Καραλάκης, οι τιμές που επικρατούσαν στα δημοπρατήρια της Ιεράπετρας ήταν καλές γιατί οι ποσότητες των διαθέσιμων κηπευτικών ήταν πολύ μικρές.

«Τις τελευταίες μέρες οι τιμές των κηπευτικών της Ιεράπετρας έχουν υποχωρήσει, ακόμα και κάτω από το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά ελπίζουμε ότι μόλις τελειώσει η περίοδος των υψηλών θερμοκρασιών του Νοέμβρη και μπει κανονικά ο χειμώνας, με τα κρύα, τα χιόνια στα ορεινά και τις βροχοπτώσεις, θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται οι αγορές από τις υπαίθριες καλλιέργειες της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα οι έμποροι να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη Νότια Κρήτη, που με το υποτροπικό κλίμα που έχει, μπορεί να παράγει εκτός εποχής κηπευτικά και μέσα στο καταχείμωνο.

Οι 200 παραγωγοί, μέλη και συνεργάτες της Ομάδας παραγωγών «Ανατολή» έχουν φυτέψει κι εφέτος περισσότερα αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες. Οι φυτεύσεις πήγαν χρονικά λίγο πιο πίσω λόγω των γνωστών προβλημάτων με τις ιώσεις. Η παραγωγή αγγουριών θα βρεθεί στο φόρτε της τον Δεκέμβρη και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα κηπευτικά. Εφέτος έχουν φυτευτεί λιγότερες ντομάτες λόγω των προβλημάτων με την καστανή ρυτίδωση.

»Στην Ομάδα Παραγωγών «Ανατολή» δημοπρατούμε ένα μέρος της παραγωγής των μελών μας, ενώ παράλληλα  συσκευάζουμε ένα άλλο μέρος  και τροφοδοτούμε τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σαν η μεγαλύτερη Ομάδα Παραγωγών της Κρήτης, μπορούμε να κλείνουμε συμφωνίες με μεγάλες αγορές καθώς μπορούμε να καλύψουμε την όποια ζήτηση.

»Συμμετέχουμε σε όλες τις Εκθέσεις και προωθούμε τα προϊόντα μας, τα οποία συνοδεύονται με όλα τα αυστηρά πιστοποιητικά ποιότητας καθώς όλοι οι παραγωγοί μας ακολουθούν τους κανόνες της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και της Ολοκληρωμένης αντιμετώπισης», μας είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Ανατολή» κ Γιώργος Καραλάκης.

Η «ανατολή» έγινε 21 ετών

Στην Ιεράπετρα, το Νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, σε μία περιοχή με μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια κηπευτικών, ιδρύθηκε το 2001, πριν 21 χρόνια, o Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιεράπετρας «ΑΝΑΤΟΛΗ». Ο συνεταιρισμός λειτουργεί από το 2009 ως αναγνωρισμένη Ομάδα Παραγωγών. Σήμερα αριθμεί 200 μέλη (με 50 συνεργάτες), οι οποίοι είναι έμπειροι και πιστοποιημένοι παραγωγοί  καλλιεργώντας γύρω στα 1200 στρεμμ. σύγχρονων θερμοκηπίων.

Στις δραστηριότητας του Συνεταιρισμού περιλαμβάνονται, η καλλιέργεια, η οργάνωση και η  παρακολούθηση των καλλιεργειών καθώς και η τυποποίηση και εμπορία υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας νωπών κηπευτικών.

Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, στην πιο ζεστή γωνιά  της Ευρώπης, με ιδιαίτερα ευνοϊκά κλιματολογικά χαρακτηριστικά. Η ελάχιστη θερμοκρασία τον χειμώνα φτάνει μέχρι τους  10 °C ενώ η ηλιοφάνεια είναι σχεδόν καθημερινή (320 μέρες το χρόνο). Ως άμεση συνέπεια, η παραγωγή των προϊόντων γίνεται κατά φυσικό τρόπο  στις πλέον ιδανικές συνθήκες. Τα προϊόντα τα οποία παράγονται είναι : ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, και μελιτζάνα με δυνατότητα καλλιέργειας όλων των ποικιλιών των παραπάνω ειδών.

Αυξάνει η χρήση των ωφέλιμων εντόμων - Μειώνονται τα φυτοφάρμακα

Στα πλαίσια  του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που εφαρμόζει η Ομάδα, ένα μέρος της συνολικής στρατηγικής φυτοπροστασίας που εφαρμόζεται είναι και η εφαρμογή ολοκληρωμένης καταπολέμησης των εχθρών των κηπευτικών. Η λήψη καλλιεργητικών μέτρων, η εγκατάσταση κυψελών βομβίνων για γονιμοποίηση, η εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων σε συνδυασμό με την ορθή χρήση των αγροχημικών εξασφαλίζουν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που ανταποκρίνονται στα υψηλά ποιοτικά στάνταρ και εξασφαλίζουν την μείωση της πιθανότητας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News