Ιεράπετρα: Δωρεάν μαστογραφίες από τον Ερυθρό Σταυρό

Λασίθι
Ιεράπετρα: Δωρεάν μαστογραφίες από τον Ερυθρό Σταυρό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζει εδώ και 25 χρόνια την εκστρατεία πρόληψης του καρκίνου του μαστού το Περιφερειακό Τμήμα Ιεράπετρα του ΕΕΣ

Πιστό στο πρόγραμμά του από το 1997 και για 25 ολόκληρα χρόνια, το Περιφερειακό Τμήμα Ιεράπετρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, συνταξιούχο χειρουργό Ανδρέα Μαμαντόπουλο, συνεχίζει την εκστρατεία της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, με επισκέψεις σε όλα τα χωριά και με επαναλαμβανόμενες δωρεάν εξετάσεις ανίχνευσης πιθανών όγκων του γυναικείου πληθυσμού.

Την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος, με τις εθελόντριες αδερφές νοσοκόμες του ΕΕΣ, επισκέφτηκε το παλιό Δημοτικό Σχολείο Μακρυλιάς και εξέτασε τις γυναίκες του χωριού.

«Ξεκινήσαμε την πρώτη μας εκστρατεία πρόληψης του καρκίνου του μαστού με τον ΕΕΣ το 1997. Επισκεπτόμαστε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Ιεράπετρας εδώ και 25 χρόνια. Πάμε εμείς εκεί στα χωριά. Δεν περιμένουμε να έρθουν οι γυναίκες στον γιατρό. Τα ευρήματα όταν πρωτοξεκινήσαμε ήταν τραγικά. Βρίσκαμε παραμελημένους καρκίνους για τους οποίους ήταν αργά για θεραπευτική παρέμβαση. Αυτό έχει αλλάξει καθοριστικά μέσα από αυτή την προσπάθεια. Συμπληρώνοντας αυτά τα 25 χρόνια εθελοντικής προσπάθειας, βλέπουμε τη συνέπεια των γυναικών πια, που μας έρχονται με την περυσινή τους μαστογραφία, έχουν μάθει να αυτοεξετάζονται, είναι σε επαφή με το σώμα τους και τώρα δε βρίσκουμε όλα αυτά τα ευρήματα που βρίσκαμε στην αρχή όταν ξεκινούσαμε τις εκστρατείες μας.

Ο καρκίνος είναι θεραπεύσιμος, η πρόοδος είναι τεράστια, και ο μαστός έχει γίνει από μόνος του μια σκέτη ειδικότητα και εξατομικεύεται πλέον η θεραπεία και η αντιμετώπιση της κάθε γυναίκας, χωρίς πρωτόκολλα. Είναι ένας θεραπεύσιμος καρκίνος, φτάνει να υπάρχει η απαιτούμενη συνέπεια, και αυτό πιστεύω το έχουμε καταφέρει. Όλη αυτή η προσπάθεια έχει μετατραπεί σε πληθυσμιακή αποτύπωση, που είναι και η μοναδική που γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Η Ιεράπετρα παρακολουθείται από εμάς εδώ και 25 χρόνια και τα αποτελέσματα πλέον είναι πάρα πολύ καλά. Έχουμε πλέον μειωμένο αριθμό ευρημάτων και όσους καρκίνους βρίσκουμε στο αρχικό στάδιο είναι θεραπεύσιμοι», πρόσθεσε ο κ. Μαμαντόπουλος, δηλώνοντας τη συγκίνησή του που βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην αίθουσα «Μιχάλης Κοϊνάς» του Δημοτικού Σχολείου Μακρυλιάς.

Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μακρυλιάς κ. Αγλαΐα Κοντοπόδη είχε προετοιμάσει τη φιλοξενία των εθελοντών του ΕΕΣ και είχε συγκεντρώσει τις γυναίκες του χωριού για την εξέταση.

«Ευχαριστούμε τον κ. Μαμαντόπουλο που έρχεται κάθε χρόνο μαζί με τις εθελόντριες του ΕΕΣ να μας εξετάσει, γιατί δεν έχουμε όλες τη δυνατότητα να πηγαίνουμε στην Ιεράπετρα να βρίσκουμε γιατρό. Να είναι πάντα καλά και να έχουν όλοι την υγεία τους. Αυτές οι εκστρατείες που κάνει ο ΕΕΣ είναι πάρα πολύ σημαντικές για να προλάβουμε όλες μας τον καρκίνο του μαστού. Κάθε χρόνο εξετάζονται στο χωριό μας, που αριθμεί 118 μόνιμους κατοίκους, 10 με 12 γυναίκες», μας είπε η κ. Κοντοπόδη.

Στις 26 Νοεμβρίου το Π.Τ. Ιεράπετρας του ΕΕΣ οργανώνει ημερίδα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», με θέμα «Μαστός: Πηγή ζωής-παγίδα θανάτου».

Θα μιλήσουν στις γυναίκες της Ιεράπετρας ο καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας Έλκο Ντε Μπρε, ο καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Προληπτικής Ιατρικής κ. Χρήστος Λιονής, η ψυχολόγος Τένια Μακρή και η Τζένη Λιάγκα, που έχουν επιβιώσει και οι δύο από τον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού εξελίσσεται αργά, και μας δίνει όλο τον χρόνο για έγκαιρη διάγνωση. Είναι θεραπεύσιμος αν δεν είμαστε αμελείς. Η ενημέρωση και η συνέπεια είναι μεγαλύτερος εχθρός του καρκίνου του μαστού. Η άγνοια και η αμέλεια μετατρέπουν τον καρκίνο του μαστού σε στυγνό δολοφόνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News