Γιάννης Στεφανάκης: «Ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου δεν δέχεται ελεημοσύνες»

Λασίθι
Γιάννης Στεφανάκης: «Ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου δεν δέχεται ελεημοσύνες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις 7 χιλιάδες ευρώ στο Δήμο Οροπέδιο Λασιθίου για την κάλυψη του ιδιαίτερα αυξημένου ενεργειακού κόστους, από τα 90 εκατομμύρια ευρώ που μοίρασε στους Δήμους το υπουργείο Εσωτερικών

Συγκεκριμένα ο αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας με απόφασή του στις 30/06/2022 κατανέμει έκτακτη επιχορήγηση 90 εκατομμυρίων ευρώ προς τους Δήμους για την κάλυψη δαπανών τους, λόγω της αλματώδους αύξησης του ενεργειακού κόστους. Όμως η κατανομή έγινε με άγνωστα κριτήρια με αποτέλεσμα άλλοι Δήμοι να παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ άλλοι να παίρνουν ψίχουλα.

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της, καθώς ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και αρνείται να δεχθεί την πραγματικότητα για πολλοστή φορά, καθώς δεν υιοθέτησε ούτε καν την πρόταση της ΚΕΔΕ για αξιοκρατική κατανομή των 90 εκατομμυρίων ευρώ με βάση τα κριτήρια καταβολής των κεντρικών αυτοτελών πόρων.

Όπως ανφέρει ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, παρότι επανειλημμένως έχουμε καταθέσει στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών τα προβλεπόμενα αιτήματα, τις σχετικές μελέτες και τα τεχνικά δελτία, για την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση του Δήμου για την εξυπηρέτηση των πολιτών, της νέας γενιάς και κυρίως των μικρών μαθητών του Δήμου μας, δεν λάβαμε ούτε καν απάντηση.

Συγκεκριμένα, από τον Ιούνιο του 2021 και μόλις 3 μήνες πριν τον μεγάλο σεισμό, υποβάλλαμε στο ΥΠΕΣ σχετική μελέτη για χρηματοδότηση του προσεισμικού ελέγχου σχολικών κτιρίων του Δήμου και ενώ έγινε ο σεισμός και ο Δήμος μας κηρύχθηκε σεισμόπληκτος, δεν έχουμε καν λάβει ούτε μία απάντηση εδώ και ένα χρόνο.

Την ίδια τύχη έχουν και τα αιτήματα χρηματοδότησης που έχουμε υποβάλλει για την αποκατάσταση του σεισμόπληκτου Γυμνασίου Λυκείου Τζερμιάδων, την αποκατάσταση του ΤΕΕ στον Άγιο Γεώργιο και άλλων έργων που έχουμε καταφέρει με πολύ κόπο να ωριμάσουμε πλήρως, διαθέτοντας όλες τις μελέτες και αδειοδοτήσεις και ενώ βρισκόμαστε σε καθεστώς διπλής κήρυξης εκτάκτου ανάγκης από θεομηνία-πλημμύρες και σεισμό.

Είναι απορίας άξιο και εγείρει πλέον πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι, για άλλους Δήμους με πολύ λιγότερες ανάγκες το ΥΠΕΣ επιδοτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με αδιαφανή κριτήρια, ενώ για τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου που βρίσκεται σε καθεστώς διπλής κήρυξης εκτάκτου ανάγκης και κατάφερε να ολοκληρώσει ώριμες μελέτες και αδειοδοτήσεις των απαραίτητων έργων και υποδομών που επλήγησαν από τον σεισμό και τις πλημμύρες, φαίνεται περίσσεψαν μόνο τα ρέστα.

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, είναι αδύνατο έναντι πινακίου φακής να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα της ανεξέλεγκτης αύξησης του ενεργειακού κόστους και να αναλαμβάνει για μία ακόμη φορά την ευθύνη του κεντρικού κράτους, έχοντας ήδη διαθέσει εδώ και 2 χρόνια τα ελάχιστα οικονομικά του αποθέματα για την αντιμετώπιση των καταστροφών από θεομηνίες και τον μεγάλο σεισμό, (σχολεία, δρόμοι, ύδρευση κλπ) ενώ το ΥΠΕΣ αρνείται να συμβάλλει ακόμη και στο ενεργειακό κόστος. Και ενώ ο Δήμος είναι σεισμόπληκτος και μόνο η ανάγκη αποκατάστασης των σχολικών μονάδων υπερβαίνει τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ, η μόνη χρηματοδότηση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών είναι η “δυσθεώρητη” ενίσχυση των μόλις 7 χιλιάδων  ευρώ από τα 90 εκατομμύρια που μοίρασε για την κάλυψη των προϋπολογισμών των Δήμων.

Επειδή στα ορεινά της Κρήτης έχουμε μάθει να είμαστε αξιοπρεπείς και δεν δεχόμαστε τέτοιου τύπου ελεημοσύνες, επιστρέφουμε την ενίσχυση των 7 χιλιάδων  ευρώ στον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κύριο Πέτσα και το θέμα θα τεθεί άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο. Στο Οροπέδιο Λασιθίου θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αξιοπρέπεια που θα περιμένουμε να δείξουν και οι κυβερνώντες του ΥΠΕΣ.

Αποστέλλουμε άμεσα κατεπείγουσα επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας, προκειμένου με την παρέμβασή του να δώσει λύση στο κοινωνικό πλέον ζήτημα αποκλεισμού των κατοίκων και κυρίως των μαθητών του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως άλλωστε τον είχαμε ενημερώσει και δια ζώσης κατά την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 04 Μαΐου 2022 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα 7.000 ευρώ θα βρεθούν, αυτό που αναζητούμε είναι η κοινωνική ευθιξία, η αξιοπρέπεια και η τήρηση των δεσμεύσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News