Ιεράπετρα: Επιβεβλημένη η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού κλιμακίου Σητείας

Λασίθι
Ιεράπετρα: Επιβεβλημένη η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού κλιμακίου Σητείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο θέμα επανήλθε προ ημερών ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή για την αναβάθμιση του Κλιμακίου της Πυροσβεστικής Σητείας σε Πυροσβεστικό Σταθμό

Η επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, τα συχνά προβλήματα από φυσικές καταστροφές και οι αποστάσεις της Σητείας από τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνδυασμό με τα συχνά επεισόδια δασικών, αγροτικών και αστικών πυρκαγιών, είχαν υποχρεώσει τις τοπικές Αρχές της περιοχής να ξεκινήσουν πριν μερικά χρόνια τη διεκδίκηση της αναβάθμισης του υποστελεχωμένου Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας σε Πυροσβεστικό σταθμό.

Στο θέμα αυτό επανήλθε προ ημερών ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή για την αναβάθμιση του Κλιμακίου της Πυροσβεστικής Σητείας σε Πυροσβεστικό Σταθμό για να πάρει την απάντηση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δια μέσω του υφυπουργού κ. Τουρνά η οποία δεν αφήνει πολλές ελπίδες στην ικανοποίηση αυτού του αιτήματος.

«Από την απάντηση που μας έδωσε στο πανθομολογούμενο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την αναβάθμιση του τοπικού πυροσβεστικού κλιμακίου, εξαιτίας των ποικίλων ιδιαιτεροτήτων της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, φαίνεται πως η ηγεσία του υπουργείου προκρίνει αυτή τη χρονική στιγμή πως δεν συντρέχει λόγος βελτίωσης της υφιστάμενης δομής. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη «καθορισμού της απαιτούμενης οργανικής δύναμης του Π.Σ.» από αρμόδια Επιτροπή του Αρχηγείου, την οποία βέβαια δεν προσκομίζει, η τωρινή οργανική δύναμη του πυροσβεστικού σώματος και η κατανομή του πληρούν τα απαιτούμενα επιχειρησιακά κριτήρια», αναφέρει σχετικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης.

Στο μεταξύ από το 2019 στον επιτελικό Σχεδιασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχε δρομολογηθεί η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας.

«Πράγματι υπήρχε θετική γνωμοδότηση του "Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού της Πυροσβεστικής από το 2019 " και απέμενε μόνο η έκδοση προεδρικού διατάγματος. Άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξαν τα κριτήρια  και η θετική «γνωμοδότηση πήγε περίπατο», ενώ θα μπορούσε με την έκδοση του εν λόγω προεδρικού διατάγματος να αναβαθμισθεί το κλιμάκιο της Σητείας σε πυροσβεστικό σταθμό για επαρκέστερη επιχειρησιακή προστασία από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Εύλογα λοιπόν είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν. Αφού έγινε μάλλον νέα εισήγηση από το Συμβούλιο Σχεδιασμού και νέα έκθεση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού όπως ορίζει ο νόμος 4662/2020 που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ. Που είναι αυτές οι εισηγήσεις και οι εκθέσεις; Γιατί δεν έλαβαν υπόψη τους την θετική γνωμοδότηση του 2019 για την αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Σητείας;

Γιατί δεν προχώρησαν στην τελική φάση έκδοσης προεδρικού διατάγματος με βάση την θετική γνωμοδότηση για την αναβάθμιση του κλιμακίου;

Την ερώτηση από ότι φαίνεται δεν την κοίταξαν καθόλου αφού στην απάντηση τους εξαφάνισαν την θετική απόφαση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος από το 2019 για την αναβάθμιση του Κλιμακίου Σητείας σε πυροσβεστικό σταθμό. Τρία χρόνια από τότε ούτε ένα προεδρικό διάταγμα δεν κατάφεραν να εκδώσουν. Εδώ ταιριάζει η παροιμία: "Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει… τρία χρόνια δεν τον φθάνουν", δυστυχώς», καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης.

Τα τελευταία χρόνια πάντως όλες οι Πυροσβεστικές υπηρεσίες του Ν Λασιθίου ζητούν περισσότερο προσωπικό και είναι μόνιμο πια το φαινόμενο της μεταφοράς πυροσβεστικών δυνάμεων από πόλη σε πόλη και από Νομό σε Νομό, όπου εκδηλώνεται κάποια μεγάλη πυρκαγιά. Όπου ασφαλώς υπάρχει σωστά στελεχωμένη με επαρκές προσωπικό Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι πυροσβέστες, τις περισσότερες φορές σώζουν ανθρώπινες ζωές αλλά και περιουσίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News