Βλέπει «φως» στο... τούνελ και προετοιμάζεται να φωτιστεί για τα καλά από το 2024 η Σπιναλόγκα, καθώς το πολυσυζητημένο εδώ και πολλά χρόνια εγχείρημα ηλεκτροδότησης της νήσου των χανσενικών δείχνει να μπαίνει επιτέλους στις «ράγες».
Πριν από μερικές ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου ενέκρινε το έργο καθώς και τους όρους της σχετικής σύμβασης με τον ΔΕΔΔΗΕ, τον Διαχειριστή των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και πλέον απομένει το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.
Το έργο της ηλεκτροδότησης μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου (για την ακρίβεια μέσω δύο καλωδίων που θα ποντιστούν απέναντι στην Πλάκα και διασχίζοντας μια διαδρομή ενός χιλιομέτρου θα καταλήγουν στη Σπιναλόγκα) έχει προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο παρεμβάσεων ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί μέσω του γνωστού αναπτυξιακού προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ».
Για την υδροδότηση του νησιού θα επενδυθούν 465.000 ευρώ, 155.000 ευρώ για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στον αρχαιολογικό χώρο και 80.000 ευρώ για τη δαπάνη της αρχαιολογικής επίβλεψης.
Μάλιστα με το προωθούμενο αυτό έργο της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σπιναλόγκας, που αναμένεται με βάση τον σχετικό σχεδιασμό που έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά και τις εκτιμήσεις του δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού να πάρει σάρκα και οστά στα επόμενα 2,5 χρόνια, η Κρήτη θα αποκτήσει και ένα τρίτο υποθαλάσσιο καλώδιο. Ένα τρίτο καλώδιο βεβαίως σε τελείως διαφορετική κλίμακα, μέγεθος και ρόλο από τα άλλα δύο καλώδια (δηλαδή τη μικρή ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου που λειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες και τη μεγάλη διασύνδεση με την Αττική που είναι υπό εξέλιξη).
Η απόφαση
Το σημαντικό βήμα που άνοιξε τον δρόμο για το έργο ηλεκτροδότησης της Σπιναλόγκας έγινε πριν από μερικές ημέρες, όταν και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου ενέκρινε, και δη ομόφωνα, τον τρόπο εκτέλεσης του έργου «Ηλεκτροδότηση νήσου Σπιναλόγκας», στο πλαίσιο του έργου «Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση της νήσου Σπιναλόγκας» και τους όρους της σύμβασης με τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
Η απόφαση αφορά τη διαδικασία, προσαρμοσμένη και διατυπωμένη κατάλληλα, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις δημόσιες συμβάσεις έργων και μελετών, προκειμένου να εξασφαλίσει την αντίστοιχη έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος.
Με την υπ’ αριθμ. 255/20 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Δήμος Αγίου Νικολάου υπέβαλε πρόταση για την ένταξη της πράξης “Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση της νήσου Σπιναλόγκας” στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών, και η οποία εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 484/5.1.2021 απόφαση επιχορήγησης του υπουργείου Εσωτερικών από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» για την πράξη «Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση της νήσου Σπιναλόγκας» συνολικού ποσού 2,5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, η οποία επιμερίζεται στα εξής έργα: α) «Ηλεκτροδότηση νήσου Σπιναλόγκας», 1,7 εκατ. ευρώ, β) «Κατασκευή και διαμόρφωση χώρου στην πλευρά της Πλάκας», γ) «Υδροδότηση νήσου Σπιναλόγκας», 465 χιλιάδες ευρώ, δ) «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων αρχαιολογικού χώρου», 155 χιλιάδες ευρώ, και ε) «Δαπάνη αρχαιολογικής επίβλεψης», 80 χιλιάδες ευρώ.
Ο Δήμος, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα τις διαδικασίες για την ανάθεση του υποέργου «Ηλεκτροδότηση νήσου Σπιναλόγκας», συνολικού προϋπολογισμού 1.667.264,28 ευρώ με ΦΠΑ, θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 555.754,76 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, πριν την έναρξη του έργου, και την καταβολή του υπόλοιπου 1.111.509,52 ευρώ, με την έναρξη κατασκευής του έργου, στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
Λόγω της μοναδικότητας του κατασκευαστή, έχοντας την κυριότητα και Διαχείριση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αποκλειστικά και μόνο η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. μπορεί να εκτελέσει το εν λόγω έργο, γι’ αυτό και η εκτέλεση του έργου «Ηλεκτροδότηση νήσου Σπιναλόγκας» γίνεται με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, απευθείας στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός. Ο ίδιος γνωστοποίησε, μάλιστα, πως η αντίστοιχη μελέτη για την υδροδότηση εκπονείται από τη ΔΕΥΑΑΝ και σύντομα πρόκειται να δημοπρατηθεί, έχοντας χρηματοδότηση από τον ίδιο κωδικό.
(φωτογραφία Unsplash)