Κορωνοϊός: Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στη Σητεία

Λασίθι
Κορωνοϊός: Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στη Σητεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στη Σητεία, λόγω αυξημένου ιιού φορτίου στην περιοχή

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας αποφασίζει την επαναλειτουργία των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών και στις «κόκκινες περιοχές», στη Σητεία θα παραμείνουν κλειστά την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα αποφασίστηκε να μην ανοίξουν τελικά τα σχολεία στην περιοχή για μία εβδομάδα. Έτσι μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου λοιπόν, τα σχολεία στην περιοχή θα παραμείνουν κλειστά, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Το neakriti.gr, επικοινώνησε με τον δήμαρχο κ. Γιώργο Ζερβάκη, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι αυτό που αναμένουν από την Υπηρεσία και τον ΕΟΔΥ είναι κάποια εξέλιξη σε ότι έχει να κάνει με τους ελέγχους, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχιστούν στην περιοχή.

Αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, σύμφωνα με τον δήμαρχο.  

Ειδικότερα αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και των μονάδων ειδικής αγωγής του δήμου Σητείας από 11 έως και 17 Ιανουαρίου 2021.

Ακόμη την αναστολή λειτουργίας των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου με φυσική παρουσία. Τα σχολεία για το παραπάνω διάστημα θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Στη Σητεία η 7η Διοικήτρια ΥΠΕ Κρήτης μετά τα κρούσματα

Τη στιγμή που ο δείκτης θετικότητας είναι αυξημένος στην περιοχή και τα τεστ να έχουν σταματήσει να διενεργούνται από το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιανουαρίου, τη Σητεία αναμένεται να επισκεφτεί η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Λένα Μπορμπουδάκη, το επόμενο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν rapid test σε κατοίκους της περιοχής μέσα από το αυτοκίνητο.

Μετά τα αυξημένα κρούσματα έχει κινητοποιηθεί η υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και μετά τις αποκαλύψεις στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.

«Απαιτούμε όλα τα "όπλα" που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το καλό των κατοίκων μας»

Ακολουθεί και η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας Σίμου Συμεωνίδη στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 7/1 στις 15:00 με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων covid-19 στο Δήμο Σητείας:

Στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την έξαρση των κρουσμάτων στο Δήμο Σητείας παρέμβηκε ο δημοτικός σύμβουλος Σ.Συμεωνίδης αναφεροντας ότι αυτή τη στιγμή αυτό που βιώνει ο δήμος είναι ότι σε μία μαζική, κεντρική του πλευρά υπάρχει έξαρση του ιού που πρέπει όσο πιο έγκαιρα και σωστά γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από όλους του αρμόδιους φορείς. Η πρόληψη ακόμα και αυτή τη στιγμή αποκτά ιδιαίτερη σημασία όπως και οι ενέργειες αντιμετώπισης και καταστολής του φαινομένου.

Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη λόγω της αρνητικής εμπειρίας από την εως τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας πανελλαδικά αλλά και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ και αλλού χρειάζεται σαν δημοτικό συμβούλιο να απαιτήσουμε όλα τα "όπλα" που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το καλό των κατοίκων μας. Ο Δήμος Σητείας δεν είναι εκτός κάδρου όταν αναφερόμαστε στις τραγικές ελλείψεις στις δομές Υγείας, σε όλο το νησί και το Λασίθι, στα μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και αλλού αφού και εδώ μας "έπιασε" η δραστική μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης στο όνομα της ενίσχυσης της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων. Δυστυχώς ο κερδισμένος χρόνος από το 1ο κύμα μέχρι και σήμερα, δεν αξιοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο ώστε να παρθούν μέτρα θωράκισης της δημόσιας υγείας.

Εμείς για τους δημότες μας τα θέλουμε όλα όσα δικαιούμαστε και δεν θα δεχτούμε να συμβιβαστούμε με την υγειονομική φτώχεια που βλάπτει σοβαρά την υγεία όλου του λαού. Αυτό που συμβαίνει είναι η  πρωτόγνωρο για την Κρήτη και το Λασίθι ειδικότερα και για αυτό χρειάζεται να παρθούν όλα τα μέτρα που επιβάλλει η επιστήμη και οι φορείς της.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ΠΦΥ θα μπορούσε και πρέπει να παρακολουθεί τους ασθενείς με Covid-19 ακόμη και στο σπίτι τους, εντοπίζοντας νωρίς την επιδείνωσή τους και παρεμβαίνοντας έγκαιρα θεραπευτικά ή παραπέμποντάς τους στο νοσοκομείο, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητές τους για ίαση, αξιοποιώντας νέα φάρμακα που θα μπορούσαν να χορηγηθούν ακόμα και σε εξωνοσοκομειακή ή προνοσοκομειακή φάση (π.χ. μονοκλωνικά αντισώματα).

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ειδικά τα άτομα υψηλού κινδύνου (π.χ. ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, αναπνευστικά νοσήματα κ.λπ.) πρέπει να αντιμετωπίζονται "προνομιακα" ούτως ή αλλως απτο δημόσιο σύστημα υγείας πόσο μάλλον σε περίοδο πανδημίας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με την εφαρμογή μαζικών δωρεάν ελέγχων για Covid-19 θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλή και διαρκώς ενημερωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, ώστε να εντοπίζουμε εγκαίρως την όποια αρχόμενη τοπική αύξηση κρουσμάτων και να την αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει της.

Με δεδομένο ότι:

-τα κρούσματα σε αναλογία στον πληθυσμό είναι πάρα πολλά και η κατάσταση έχει γίνει ήδη εκρηκτική

-το Παλαίκαστρο είναι προάστιο της πόλης της Σητείας και κόμβος της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου

-είναι κακή η κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας της Σητείας και όλου του Νομού Λασιθίου

-δεν διαφαίνεται διάθεση για ουσιαστική ιχνηλάτηση στις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες της ΔΕ Ιτάνου και στην ΔΕ Σητείας

- οι οικές της πλειοψηφίας των κατοίκων του Δήμου Σητείας δεν είναι 150 και 200 τ.μ.

απαιτούνται τα εξής μέτρα που δικαιολογημένα και ορθα διεκδικούν σύσσωμοι οι κάτοικοι του Παλαικάστρου και αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία του Σητειακού Λαού. Συγκεκριμένα:

  • Διενέργεια διαγνωστικών τεστ covid-19 δημόσια, δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα σε όλο τον πληθυσμό του Δήμου Σητείας με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Να δωθεί βάρος σε μεγάλους χώρους δουλειάς (Δήμος, εκπαδευτικοί, supermarket, εργάτες γης, ελαιουργεία και αλλού)
  • Να πραγματοποιηθεί ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών όλων των κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε αυτά που πιθανόν βγουν θετικά στις υπόλοιπες ΤΚ της ΔΕ Ιτάνου και της ΔΕ Σητείας.
  • Να ενισχυθούν εδώ και τώρα η ΠΦΥ και τα Νοσοκομεία-ΚΥ του Λασιθίου και ιδιαίτερα οι δομές της Σητείας.
  • Να εγκατασταθεί ιατρικό-νοσηλευτικό κλιμάκιο με ευθύνη κυβέρνησης-7ης ΥΠΕ στην ΤΚ Παλαικάστρου για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας για την ιατρική, ψυχολογική και άλλη στήριξη των κατοίκων.
  • Να εξασφαλιστεί ότι δεν θα γίνονται άσκοπες μετακινήσεις εξασφαλίζοντας την συνταγογράφηση φαρμάκων, τροφίμα και άλλα είδη ανάγκης. Σε αυτή την κατεύθυνση να ενισχυθεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
  • Για όσους ασθενείς κριθεί ότι δε χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο, να εξασφαλιστεί με ευθύνη κυβέρνησης-περιφέρειας-δήμου ότι θα διαμένουν χωριστά από τους οικίους του επιτάσσοντας ξενοδοχειακές μονάδες για το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας, με μέριμνα για παρακολούθησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής κα.
  • Για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας να διασφαλιστεί με ευθύνη της κυβέρνησης το εισόδημα για τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, επίδομα για τους ανέργους. ΟΛΟΙ να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη, να παγώσουν οι χρεώσεις σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο-ίντερνετ και να μη γίνει καμιά διακοπή.

Στην δευτερολογία του ο Σ.Συμεωνίδης ανέφερε ότι οι όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν αντιφάσεις στα μέτρα που έχουν παρθεί και ότι αυτά είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και τις επιστημονικές υποδείξεις. Οι πάνω από 110 υπογραφές των κατοίκων του Παλαικάστρου με συγκεκριμένα σωστά αιτήματα πρέπει να υιοθετηθούν από το δημοτικό συμβούλιο και πρέπει να τα δουμε ενισχυτικά στην διεκδίκηση μας σαν μια γροθιά από ΕΟΔΥ, 7η ΥΠΕ και ΓΓΠΠ . Ο δήμος Σητείας πρέπει να ακουμπήσει σε αυτή την πρωτοβουλία των κατοίκων και όχι να τους θέσει απέναντι όπως επιχειρήθηκε απο τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας.

Τα μέτρα που ζητάμε είναι ένα μίνιμουμ πρώτο συνεκτικό πλαίσιο που πρέπει να υιοθετηθεί ως πρώτη απάντηση-αντιμέτωπιση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ως τώρα. Η ατομική ευθύνη τότε μόνο αποκτά νόημα αλλιώς αποκρύπτεται η συλλογική-κρατική ευθύνη που είναι τεράστια και αναντικατάστατη. Κατά τη γνώμη μας είναι απαράδεκτη η άποψη ότι πρέπει να υπάρξει υποκάτασταση της από το εμπορευματοποιημένο κομμάτη της Υγείας. Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας με κρατική ευθύνη και όχι να αναζητήσουμε - όπως ειπώθηκε - τη λύση αγοράς υπηρεσιών υγείας που θα πρέπει να παρέχονται δημόσια και δωρεάν, όπως η διεξαγωγή τεστ σε όλο τον πληθυσμό, η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κ.α.

Διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς που χειρίζονται την κατάσταση ως τώρα αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να παραιτηθούμε από το αυτονόητο που είναι ότι προτείνουμε. Επιμένουμε και θα επιμένουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για να παρθούν όλα αυτά τα μέτρα και δεν θα κάνουμε πίσω ούτε βήμα. Οι ώρες είναι κρίσιμες και η ταχύτητα εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων είναι τεράστιας σημασίας όχι μόνο για το Παλαίκαστρο, όχι μόνο για τον Δήμο Σητείας αλλά για όλο το Νομό Λασιθίου και την Κρήτη συνολικά.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News