Βγήκαν στους δρόμους για τις αντικειμενικές αξίες

Λασίθι
Βγήκαν στους δρόμους για τις αντικειμενικές αξίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μηνύματα προς την κυβέρνηση αλλά και πολιτικές κόντρες στο συλλαλητήριο στον Άγιο Νικόλαο

Παλλαϊκή διαμαρτυρία για τις υπέρογκες, αναντίστοιχες με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αυξήσεις που έχουν θεσπιστεί εδώ και μερικούς μήνες στις αντικειμενικές αξίες στον δήμο Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκε από τον Δήμο, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση. Συνοδεύτηκε, ωστόσο, και από πολιτικές κόντρες, καθώς ορισμένα σημεία της επιστολής-χαιρετισμού που έστειλε ο απών από τη συγκέντρωση βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης προκάλεσαν τη μήνη του δημάρχου Αγίου Νικολάου, ο οποίος έκλεισε την εκδήλωση με “καρφιά” προς τον κυβερνητικό βουλευτή.

Αναλυτικότερα, όπως είχε προαναγγελθεί εδώ και ημέρες, αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου, ανταποκρινόμενοι στη σχετική πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι τεράστιες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες στον Άγιο Νικόλαο προκάλεσαν σοκ στην τοπική κοινωνία και εκτιμάται - πέρα από τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ - ότι θα έχουν επιπτώσεις σε κάθε δικαιοπραξία που αφορά τα ακίνητα, πλήττοντας το ήδη υπερφορολογημένο εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας και γενικότερα την τοπική οικονομία, που σε σημαντικό ποσοστό στηρίζεται στην αξιοποίηση των ακινήτων

Ως γνωστόν, στον δήμο Αγ. Νικολάου είχαμε δυσθεώρητες αυξήσεις, αναλογικά με τις αντίστοιχες αυξήσεις σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Όπως έχουμε γράψει, σύμφωνα με τον χάρτη της αγοράς ακινήτων, η μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 54% στις τιμές ζώνης σημειώνεται στον Άγιο Νικόλαο. Στη συγκεκριμένη περιοχή, η κατώτερη τιμή από 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο κάνει άλμα στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό!

Οι τεράστιες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες στον Άγιο Νικόλαο προκάλεσαν σοκ στην τοπική κοινωνία και εκτιμάται - πέρα από τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ - ότι θα έχουν επιπτώσεις σε κάθε δικαιοπραξία που αφορά τα ακίνητα, πλήττοντας το ήδη υπερφορολογημένο εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας και γενικότερα την τοπική οικονομία, που σε σημαντικό ποσοστό στηρίζεται στην αξιοποίηση των ακινήτων.

Με φόντο το κλίμα αναβρασμού και αγανάκτησης, ο Δήμος διοργάνωσε το χθεσινό συλλαλητήριο, το οποίο ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Στην εκδήλωση, όπως είχε συμφωνηθεί τις προηγούμενες ημέρες, μίλησαν ο δήμαρχος Αντώνης Ζερβός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαριτάκης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης.

Άπαντες τάχθηκαν κατά των αυξήσεων που έχουν θεσπιστεί στις αντικειμενικές αξίες σε επίπεδο δήμου Αγίου Νικολάου, κάνοντας λόγο για μια άκρως δυσμενή εξέλιξη, που θα επιφέρει πλήγμα στις τσέπες των πολιτών, στο εισόδημα των τοπικών νοικοκυριών και γενικότερα στην τοπική αγορά.

Μάλιστα, έκαναν λόγο για ένα ακόμα παράδειγμα διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος του δήμου Αγίου Νικολάου από την κυβέρνηση. Παράλληλα, έγινε συγκέντρωση υπογραφών σε κείμενο-ψήφισμα διαμαρτυρίας, τις οποίες ο Δήμος θα αποστείλει προσεχώς στο υπουργείο Οικονομικών.

Μήνυμα στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έστειλαν ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, όπως και ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

ΛΑΕ Λασιθίου

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας παρευρέθηκε αντιπροσωπία της Λαϊκής Ενότητας Λασιθίου. Η ΛΑΕ προτείνει την άμεση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τον τερματισμό των πλειστηριασμών για τα σπίτια, τις μικρομεσαίες περιουσίες και τα επαγγελματικά ακίνητα, στο πλαίσιο μιας εναλλακτικής προοδευτικής πορείας της χώρας μας.

Πολιτική κόντρα

“Βέλη” Αντ. Ζερβού κατά Μ. Θραψανιώτη

Μπορεί ο βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης να απουσίαζε από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε το να ξεσπάσει πολιτική κόντρα με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου. Ο Αντώνης Ζερβός εξαπέλυσε πολιτική επίθεση κατά του βουλευτή Λασιθίου, θεωρώντας πως μέσα από το μήνυμα-χαιρετισμό που έστειλε στο συλλαλητήριο ο βουλευτής στάθηκε απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο...

«Έχουν ακουστεί παράπονα και διαμαρτυρίες, έχουν γραφτεί αρκετά, ορισμένες φορές υπερβαίνοντας τα όρια της ενημέρωσης, με πολιτικές αποχρώσεις. Όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στον νομό μας και ιδιαίτερα στον Άγιο Νικόλαο έχουν αυξηθεί υπερβολικά οι τιμές, γεγονός που έχει αποδεχτεί και το ίδιο το υπουργείο. Γι’ αυτό έγινε και η δέσμευση, όπως έχει εξαγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, για επανεξέταση και μείωση έως 30% του ΕΝΦΙΑ εντός του 2019», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο βουλευτής, σημειώνοντας ακόμα: «Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την αγορά κτίσματος στο Τσιφλίκι Ελούντας. Αναρωτήθηκαν αν η αγορά σε τιμή τετραπλάσια της αντικειμενικής αξίας μπορεί να συμπαρασύρει τις τιμές της περιοχής; Μήπως κάπου πρέπει να αναλάβουμε και τις δικές μας ευθύνες και να μην προσπαθούμε να τις μεταθέσουμε;».

Αυτή η αναφορά του Μανόλη Θραψανιώτη ήταν που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αντώνη Ζερβού, ο οποίος, σχολιάζοντας σε έντονο ύφος, σημείωσε: «Έτσι εξηγείται και το γιατί η κυβέρνηση έχει υπαγάγει στο ΤΑΙΠΕΔ τα αρχαία! Επειδή έχουν μεγάλη αξία..! Αγοράζουμε ένα από τα τοπόσημα του Δήμου Αγίου Νικολάου και αυτό χρησιμοποιείται από κάποιους ως δικαιολογία για τις τραγικές αυξήσεις που έβαλαν. Και λυπάμαι που ο τοπικός βουλευτής έρχεται σε αντιπαράθεση με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο καθένας μας ας κρίνει, στο κάτω-κάτω, για να δούμε τι θα κάνουμε παρακάτω και αν αυτός ο τόπος, πράγματι, θέλει να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας ή απλά θα είμαστε έρμαιο της εκάστοτε πολιτικής...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News