Μια απόφαση με ιδιαίτερο συμβολισμό έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδας, κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη 13 Αυγούστου, γνωμοδοτώντας θετικά για την προσθήκη της προσωνυμίας «Θεοχάρης Δετοράκης» στην ονομασία του Γενικού Λυκείου Καστελλίου.
Εφόσον ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, το σχολείο θα φέρει την ονομασία Γενικό Λύκειο Καστελλίου – «Θεοχάρης Δετοράκης», προς τιμήν του κορυφαίου Κρητολόγου και Βυζαντινολόγου, ο οποίος υπήρξε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μία από τις σημαντικές προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων και της επιστήμης.
Ο Θεοχάρης Δετοράκης, με καταγωγή από το Αμαριανό Πεδιάδας, συνδέθηκε ιδιαίτερα με το Καστέλλι, καθώς υπήρξε μαθητής και αριστούχος απόφοιτος του τότε εξατάξιου Γυμνασίου Καστελλίου. Η σχέση του με την περιοχή παρέμεινε ισχυρή σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου χαρακτήρισε την απόφαση ως την οφειλόμενη τιμή σε έναν σημαντικό Πεδιαδίτη, επισημαίνοντας ότι η επιστημονική και διδακτική του προσφορά μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τις επόμενες γενιές μαθητών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σχέση του Θεοχάρη Δετοράκη με την τοπική κοινωνία. Χαρακτηριστική είναι η δωρεά περίπου 2.000 βιβλίων στη Σακορράφειο Βιβλιοθήκη Καστελλίου, η οποία αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη γνώσης για την περιοχή.
«Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε κορυφαίος Βυζαντινολόγος και ιστορικός της Κρήτης, με διεθνή αναγνώριση και ένα σπουδαίο επιστημονικό και διδακτικό έργο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κεγκέρογλου, σημειώνοντας ότι η προσθήκη του ονόματός του στην επίσημη ονομασία του σχολείου θα λειτουργεί ως διαρκής υπενθύμιση της αξίας της γνώσης, της επιμονής, της αφοσίωσης και της προσφοράς στον τόπο.

Τα επόμενα βήματα
Μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο σχετικός φάκελος θα διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, προκειμένου να ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα στάδια και στη συνέχεια να προωθηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τις απαιτούμενες αποφάσεις.
Για την πρωτοβουλία είχε προηγηθεί αίτημα της οικογένειας του εκλιπόντος, απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου και γνωμοδότηση της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.
Παράλληλα, η οικογένεια του Θεοχάρη Δετοράκη προτίθεται να θεσπίσει ετήσια υποτροφία ύψους 1.000 ευρώ για τον πρώτο αριστεύσαντα απόφοιτο του σχολείου, συνδέοντας τη μνήμη του με την έμπρακτη επιβράβευση της προσπάθειας και της αριστείας των μαθητών.
Η διαδρομή του Θεοχάρη Δετοράκη
Ο Θεοχάρης Ε. Δετοράκης (1936-2023) υπήρξε Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και μία από τις σημαντικές μορφές της κρητολογικής και βυζαντινολογικής έρευνας.
Υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αφιέρωσε μεγάλο μέρος του επιστημονικού του έργου στη μελέτη της Ιστορίας της Κρήτης και της Βυζαντινής Φιλολογίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βυζαντινή Υμνογραφία και Αγιολογία.
Δημοσίευσε περισσότερες από 50 εργασίες για την Κρήτη, με αντικείμενα ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά και λαογραφικά. Η διδακτορική του διατριβή, το 1970, είχε ως αντικείμενο τους αγίους της πρώτης βυζαντινής περιόδου της Κρήτης και τη σχετική με αυτούς φιλολογία.

Για την επιστημονική του προσφορά τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, από τον Δήμο Ηρακλείου με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» το 1985, ενώ το 2016 του απονεμήθηκε και το Βραβείο Ηθικής Τάξεως.
Υπήρξε επίσης Πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, εταίρος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών και Άρχων Μέγας Πρωτονοτάριος της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδας αποτελεί πλέον το πρώτο βήμα για να συνδεθεί επίσημα το όνομα του Θεοχάρη Δετοράκη με το σχολείο στο οποίο έκανε τα πρώτα του σημαντικά βήματα στην εκπαίδευση.
