ITE
neakriti.gr

Η «ακτινογραφία» των παρεμβάσεων στη λεωφόρο Πλαστήρα στο ΙΤΕ: Τα έργα, οι απαντήσεις του Δήμου και οι διεκδικήσεις των σωματείων

Ηράκλειο
Η «ακτινογραφία» των παρεμβάσεων στη λεωφόρο Πλαστήρα στο ΙΤΕ: Τα έργα, οι απαντήσεις του Δήμου και οι διεκδικήσεις των σωματείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλογή υπογραφών από εργαζόμενους και φορείς για τη λήψη πρόσθετων μέτρων οδικής ασφάλειας γύρω από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΠΑΓΝΗ και το ΙΤΕ, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα κατασκευής πεζοδρομίου από τον Δήμο Ηρακλείου

Πρόσθετα μέτρα οδικής ασφάλειας γύρω από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΠΑΓΝΗ και το ΙΤΕ ζητά ο Σύλλογος Ερευνητών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου, ο οποίος, σε συνεργασία με άλλους φορείς και σωματεία, προχωρά στη συλλογή υπογραφών για την επικινδυνότητα του δρόμου, καλώντας πολίτες και εργαζομένους να στηρίξουν το αίτημά τους για ασφαλέστερες συνθήκες μετακίνησης.

Όπως επισημαίνουν, «κάτω από την πίεση των συλλογικών φορέων και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση της κοινωνίας έχουν ξεκινήσει έργα στη λεωφόρο Νικολάου Πλαστήρα. Παρ’ όλα αυτά, η επικινδυνότητα παραμένει. Δεκάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες κινούνται καθημερινά πεζοί στην περιοχή, ενώ ακόμη και το υπό κατασκευή πεζοδρόμιο προβλέπεται να διακόπτεται στο ύψος της εισόδου του εργοταξίου των φοιτητικών εστιών».

ITE
neakriti.gr

«Ο Σύλλογός μας, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία και τους φορείς, θα συνεχίσει τις δράσεις και τον αγώνα μέχρι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, των φοιτητών, των ασθενών και των κατοίκων της περιοχής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Και όλα αυτά στη σκιά του πρόσφατου σοβαρού τροχαίου που σημειώθηκε έξω από το ΙΤΕ, όπου μια συνάδελφός τους παρασύρθηκε από οδηγό Ι.Χ., με την κατάσταση της υγείας της 20χρονης να εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη.

Στην περιοχή βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Δημήτρη Σπυριδάκη, πραγματοποιώντας αυτοψία στα έργα οδικής ασφάλειας που βρίσκονται σε εξέλιξη και, συγκεκριμένα, στις εργασίες κατασκευής του νέου πεζοδρομίου στην οδό Ν. Πλαστήρα, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

ITE
neakriti.gr

Πέρα από την κατασκευή νέου πεζοδρομίου από τον κυκλικό κόμβο Βουτών μέχρι την είσοδο του ΙΤΕ, θα κατασκευαστεί και υπερυψωμένη διάβαση πεζών.

«Η κατασκευή που έχει ήδη ξεκινήσει αφορά ένα νέο, ασφαλές πεζοδρόμιο πλάτους δύο μέτρων, το οποίο θα εκτείνεται από την επαρχιακή οδό προς Βούτες, στην ανατολική πλευρά της οδού Νικολάου Πλαστήρα, έως την είσοδο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας.

Στο σημείο της εισόδου θα κατασκευαστεί υπερυψωμένη διάβαση πεζών, ενώ η παρέμβαση θα συνοδευτεί από πλήρη οριζόντια και κάθετη σήμανση, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των πεζών. Το έργο ολοκληρώνεται στην είσοδο του ΙΤΕ, όπου προβλέπεται και η υπερυψωμένη διάβαση», δήλωσε στο neakriti.gr ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Σπυριδάκης.

εικόνα_Viber_2026-08-06_13-08-17-400.jpg
neakriti.gr
ITE
neakriti.gr

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειωθεί το πλάτος του δρόμου με την κατασκευή πεζοδρομίου στον κοινόχρηστο χώρο, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται παρεμβάσεις στα πρανή για την αποφυγή κατολισθήσεων.

«Σύμφωνα με τη μελέτη, το πεζοδρόμιο θα έχει πλάτος δύο μέτρων, χωρίς να επηρεάζεται το πλάτος του οδοστρώματος. Ο δρόμος θα παραμείνει ως έχει, καθώς πληροί τα απαιτούμενα όρια κυκλοφορίας, με συνολικό πλάτος περίπου 7,5 μέτρων για τα δύο ρεύματα.

Το πλάτος του κοινόχρηστου χώρου που υπάρχει σήμερα είναι επαρκές για να κατασκευάσουμε ένα πεζοδρόμιο έτσι όπως έχει σχεδιαστεί στη μελέτη και, προφανώς, να παραμείνουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας όπως πρέπει να είναι. Δεν μειώνεται καθόλου το πλάτος. Για την ιστορία, να σας πω ότι το ελάχιστο πλάτος κυκλοφορίας, στην προκειμένη περίπτωση, δεν μπορεί να είναι και στα δύο ρεύματα κάτω από τα 6,80 έως 7 μέτρα.

ITE
neakriti.gr

Η κατασκευή του πεζοδρομίου πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου σε κοινόχρηστο χώρο και δεν απαιτείται παραχώρηση έκτασης από το Πανεπιστήμιο ή το ΙΤΕ. Ενδεχομένως να χρειαστούν περιορισμένες παρεμβάσεις μόνο για τη διαμόρφωση των πρανών, αποκλειστικά για λόγους ασφάλειας και αποφυγής κατολισθήσεων, χωρίς καμία κατάληψη ιδιοκτησίας.

Παράλληλα, θα προβλεφθεί νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, με ενίσχυση του υφιστάμενου φωτισμού κατά την εκτέλεση του έργου», σημείωσε.

εικόνα_Viber_2026-08-06_13-12-06-343.jpg
neakriti.gr
ITE
neakriti.gr

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ολοκλήρωση των εργασιών μέσα στον Αύγουστο. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξει μικρή καθυστέρηση λόγω προβλημάτων στην προμήθεια υλικών, εξαιτίας της θερινής περιόδου.

«Ο χρόνος που έχουμε οριοθετήσει είναι εντός του Αυγούστου. Όμως έχει προκύψει ένα θέμα με τα εργοστάσια προμήθειας των υλικών. Ενδεχομένως να καθυστερήσουμε λίγο λόγω των θερινών διακοπών, όπου σίγουρα θα έχουμε μία καθυστέρηση όσον αφορά την προμήθεια των υλικών», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News