Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων φαινομένων παραβατικότητας, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και διατάραξης της δημόσιας τάξης στις τουριστικές περιοχές του Δήμου Χερσονήσου ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης.
Ο Δήμαρχος περιγράφει την κατάσταση που διαμορφώνεται κατά τη θερινή περίοδο σε σημεία με έντονη τουριστική δραστηριότητα, επισημαίνοντας ότι φαινόμενα όπως ο «αλκοολικός τουρισμός» και η ανεξέλεγκτη χρήση «αερίου γέλιου» έχουν λάβει διαστάσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια των πολιτών, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και τη συνολική εικόνα του προορισμού.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον Υπουργό, «τα μπαλόνια γέλιου έχουν κατακλύσει τους κοινόχρηστους χώρους γύρω από τα κέντρα διασκέδασης και μπαρ και η υπερβολική χρήση τους από τον νεανικό πληθυσμό οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές που εκδηλώνονται με βανδαλισμούς, διαπληκτισμούς και έκνομες συμπεριφορές».
Πρόταση για «Ειδικό Σχέδιο Ασφάλειας Τουριστικής Περιόδου Δήμου Χερσονήσου»
Παράλληλα με την επιστολή, ο Δήμος Χερσονήσου απέστειλε αναλυτικό υπόμνημα με ολοκληρωμένη πρόταση για την κατάρτιση και εφαρμογή ενός «Ειδικού Σχεδίου Ασφάλειας Τουριστικής Περιόδου Δήμου Χερσονήσου».
Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται κατακόρυφα, δημιουργώντας αυξημένες ανάγκες σε αστυνόμευση, ασφάλεια και πολιτική προστασία, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν με το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται κατά τη χειμερινή περίοδο.
Η πρόταση του Δήμου περιλαμβάνει:
- ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή,
- δημιουργία ειδικού θερινού αστυνομικού κλιμακίου,
- στοχευμένους ελέγχους και αυξημένες περιπολίες,
- μόνιμο μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ Δήμου, Ελληνικής Αστυνομίας, Περιφέρειας και φορέων του τουρισμού,
- δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης για υπεύθυνη διασκέδαση και προστασία της κοινωνίας.
Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ενίσχυση της αστυνόμευσης
Η νέα παρέμβαση αποτελεί συνέχεια των ενεργειών του Δήμου Χερσονήσου για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών ασφάλειας.
Με την ομόφωνη απόφαση 71/2026 του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου, ζητήθηκε:
- άμεση ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου,
- κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων,
- ενίσχυση με σύγχρονο εξοπλισμό,
- θεσμοθέτηση μόνιμου μηχανισμού αστυνόμευσης σε τουριστικούς δήμους,
- ίδρυση Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Χερσονήσου, ως αναγκαία διοικητική αναβάθμιση για την αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών της περιοχής.
Στην επιστολή προς τον Υπουργό γίνεται επίσης αναφορά στην παρέμβαση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, η οποία έχει ζητήσει την άμεση ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου, επισημαίνοντας τις αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου.
«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για έναν ποιοτικό και βιώσιμο προορισμό»
Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης υπογραμμίζει ότι η προστασία της δημόσιας τάξης και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί βασική προϋπόθεση για έναν σύγχρονο τουριστικό προορισμό.
«Ο Δήμος Χερσονήσου επιδιώκει και στηρίζει την τουριστική διασκέδαση, όμως με κανόνες, ασφάλεια, τήρηση της νομιμότητας και σεβασμό στην τοπική κοινωνία και στην πλειοψηφία των επισκεπτών του Δήμου μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως προσθέτει:
«Η περιοχή μας συμβάλλει ουσιαστικά στο ΑΕΠ και την απασχόληση της χώρας. Με 25 αστυνομικούς και 19 δόκιμους δεν μπορεί να διασφαλιστεί η κοινωνική γαλήνη και η ασφάλεια των πολιτών. Ζητούμε άμεση συνεργασία και ουσιαστική ενίσχυση, ώστε η Χερσόνησος να παραμείνει ένας ασφαλής, ποιοτικός και βιώσιμος προορισμός για όλους».
Αναλυτικά η επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:
Άμεσα μέτρα για την παραβατικότητα ζητά από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο Δήμαρχος Χερσονήσου
Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ολοένα και πιο έντονων φαινομένων υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, παραβατικότητας και διατάραξης της δημόσιας τάξης στις τουριστικές περιοχές του Δήμου Χερσονήσου ζητά με επίσημη επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης. Στην επιστολή του ο Δήμαρχος περιγράφει με σαφήνεια τις καταστάσεις που παρατηρούνται καθημερινά σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου, επισημαίνοντας ότι ο λεγόμενος «αλκοολικός τουρισμός» και η ανεξέλεγκτη και παράνομη χρήση «αερίου γέλιου» έχουν λάβει διαστάσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και την εικόνα του προορισμού. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο έγγραφο προς τον Υπουργό, «τα μπαλόνια γέλιου έχουν κατακλύσει τους κοινόχρηστους χώρους γύρω από τα κέντρα διασκέδασης και μπαρ και η υπερβολική χρήση τους από το νεανικό πληθυσμό οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές που εκδηλώνονται με βανδαλισμούς, διαπληκτισμούς και έκνομες συμπεριφορές» .
Παράλληλα με την επιστολή, ο Δήμαρχος απέστειλε προς τον Υπουργό και αναλυτικό υπόμνημα, στο οποίο παρουσιάζεται η τεκμηριωμένη πρόταση του Δήμου για την κατάρτιση και εφαρμογή ενός «Ειδικού Σχεδίου Ασφάλειας Τουριστικής Περιόδου Δήμου Χερσονήσου». Στο υπόμνημα περιγράφεται η πραγματική εικόνα της περιοχής κατά τους θερινούς μήνες, όπου ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται, οι ανάγκες αστυνόμευσης αυξάνονται δραματικά και οι υπηρεσίες καλούνται να ανταποκριθούν σε περιστατικά που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της υφιστάμενης αστυνομικής δύναμης. Όπως σημειώνεται, «η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί αυξημένες ανάγκες ασφάλειας, αστυνόμευσης και πολιτικής προστασίας, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με τα ίδια μέσα και το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό που απαιτούνται κατά τη χειμερινή περίοδο» .
Το υπόμνημα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη πρόταση για ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, δημιουργία ειδικού θερινού κλιμακίου, στοχευμένους ελέγχους, αυξημένες περιπολίες, μόνιμο μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ Δήμου – ΕΛ.ΑΣ. – Περιφέρειας – φορέων του τουρισμού, καθώς και δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης με στόχο την υπεύθυνη διασκέδαση και την προστασία της τοπικής κοινωνίας. Υπενθυμίζεται ότι, η πρόταση αυτή έρχεται ως συνέχεια των ενεργειών που έχει ήδη υλοποιήσει ο Δήμος Χερσονήσου για την ενίσχυση της αστυνόμευσης, με κορυφαία την ομόφωνη απόφαση 71/2026 του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ζητήθηκε η άμεση ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, η ενίσχυση με σύγχρονο εξοπλισμό και η θεσμοθέτηση μόνιμου μηχανισμού αστυνόμευσης σε τουριστικούς δήμους, ενώ παράλληλα προτάθηκε η ίδρυση Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Χερσονήσου ως αναγκαία διοικητική αναβάθμιση για την αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων αναγκών της
περιοχής. Η επιστολή του Δημάρχου προς τον Υπουργό αναφέρεται και στην πρόσφατη παρέμβαση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, η οποία με έγγραφό της προς την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε άμεση ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά δεν πραγματοποιήθηκαν αποσπάσεις αστυνομικών κατά την τουριστική περίοδο και ότι τα περιστατικά που καταγράφονται στην περιοχή απαιτούν ισχυρή και επαρκή αστυνομική παρουσία .
Ο Δήμαρχος Χερσονήσου τονίζει καταληκτικά, ότι η προστασία της δημόσιας τάξης και της κοινωνικής ειρήνης αποτελούν προϋπόθεση για έναν τουριστικό προορισμό που θέλει να επενδύει στην ποιότητα και στη βιωσιμότητα.
«Ο Δήμος Χερσονήσου επιδιώκει και στηρίζει την τουριστική διασκέδαση, όμως με κανόνες, ασφάλεια, τήρηση της νομιμότητας και σεβασμό στην τοπική κοινωνία και στην πλειοψηφία των επισκεπτών του Δήμου μας» αναφέρει με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης και προσθέτει:
«Η περιοχή μας συμβάλλει ουσιαστικά στο ΑΕΠ και την απασχόληση της χώρας. Με 25 αστυνομικούς και 19 δόκιμους δεν μπορεί να διασφαλιστεί η κοινωνική γαλήνη και η ασφάλεια των πολιτών. Ζητούμε άμεση συνεργασία και ουσιαστική ενίσχυση, ώστε η Χερσόνησος να παραμείνει ένας ασφαλής, ποιοτικός και βιώσιμος προορισμός για όλους».
