Με αναφορά στις επιχειρησιακές εξελίξεις, σε ότι αφορά τις υποθέσεις της εμπρηστικής επίθεσης στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα στη Θεσσαλονίκη και του εμπρησμού στη Marfin το 2010, ξεκίνησε την ομιλία του στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ενδοοικογενειακή βία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός συνέδεσε τις δύο υποθέσεις με τη μάχη απέναντι σε κάθε μορφή βίας, υπογραμμίζοντας ότι «η Δημοκρατία δεν μπορεί να ανέχεται πρακτικές που οδηγούν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών».

Αναφερόμενος στις συλλήψεις για την εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε συγκεκριμένα ότι ακόμη και ενέργειες που κάποιοι θεωρούν «χαμηλής έντασης» μπορούν να αποβούν μοιραίες. «Σήμερα συνελήφθησαν και θα παραδοθούν στη Δικαιοσύνη. Ας σταματήσουν πια αυτές οι ενέργειες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί τόσο αδιέξοδες», επισήμανε, προσθέτοντας πως απαιτείται η συνολική καταδίκη αυτών των αντιλήψεων από την κοινωνία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην υπόθεση της Marfin, σημειώνοντας ότι η περίοδος της οικονομικής κρίσης τραυμάτισε το κοινωνικό συμβόλαιο και τη δημοκρατική ομαλότητα. «Η δημοκρατία πάντα νικά. Και η νίκη της δημοκρατίας είναι να επικρατεί η νομιμότητα, το Σύνταγμα, το κοινωνικό συμβόλαιο και, εν τέλει, η ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ με αφορμή τις συλλήψεις που έγιναν, έστειλε μήνυμα προς όσους συνεχίζουν να επιλέγουν τη βία ως μέσο δράσης, περιγράφοντας τρεις γενιές, με πρώτη αυτή των συλληφθέντων της 17Ν: «Η πρώτη γενιά είναι ακόμη στη φυλακή, η δεύτερη γενιά πέρασε σχεδόν όλη από τη φυλακή και τώρα η τρίτη γενιά συνεχίζει αυτό το αδιέξοδο. Είναι λίγοι πλέον, με μικρότερες ενέργειες, που όμως και αυτές μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην εκδήλωση με θέμα «Μαζί σπάμε τη σιωπή. 13 Πόλεις: Ένα μέτωπο κατά της ενδοοικογενειακής βίας», η οποία είχε ως βασικό στόχο την ανάδειξη της σημασίας της συνεργασίας των φορέων του κράτους και της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
«Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί. Ο ένας φορέας πρέπει να συμπληρώνει τον άλλον», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας δεν αποτελεί αποκλειστικά υπόθεση της Αστυνομίας, αλλά προϋποθέτει τη συνεργασία της Δικαιοσύνης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών υπηρεσιών, των δομών φιλοξενίας και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
«Να σπάσουμε τη σιωπή»
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε την έμφυλη βία ως «μία από τις πιο απεχθείς μορφές βίας», σημειώνοντας ότι πίσω από πολλά περιστατικά βρίσκονται εξαρτήσεις, αλλά και αντιλήψεις που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα και τα παιδιά ως «κτήμα». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις τραυματικές συνέπειες που βιώνουν τα παιδιά όταν μεγαλώνουν σε περιβάλλον όπου κυριαρχεί η βία, επισημαίνοντας ότι απαιτείται συνολική κινητοποίηση της κοινωνίας.
«Χρειάζεται να σπάσουμε τη σιωπή», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά ο τρόπος διαχείρισης των περιστατικών από την Ελληνική Αστυνομία. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του προβλήματος, ο υπουργός χαρακτήρισε «τραγικό» το μέγεθος της ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα. Όπως ανέφερε, το 2025 καταγράφηκαν περίπου 23.000 καταγγελίες - σχεδόν 100 κάθε ημέρα - πραγματοποιήθηκαν περίπου 13.000 συλλήψεις, περισσότεροι από 600 κατηγορούμενοι έχουν προφυλακιστεί, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης με το «βραχιολάκι» θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προστασία των θυμάτων. «Το πρόβλημα υπάρχει και οφείλουμε να το παρακολουθούμε, να το αναλύουμε και να βελτιώνουμε συνεχώς τις πολιτικές μας μαζί με την κοινωνία των πολιτών», ανέφερε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη , στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα. Στην έναρξη της εκδήλωσης, μάλιστα, παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο με τον Θοδωρή Αθερίδη και τη Φιόνα Γεωργιάδη και με κεντρικό μήνυμα, ότι απέναντι στη βία δεν χωρούν ούτε ανοχή ούτε σιωπή.

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης: «Η βία είναι πνευματικό γεγονός που ξεκινάει από μέσα μας»
Το μήνυμα της εκδήλωσης είναι σαφές: η σιωπή πρέπει να σπάσει και κανένα θύμα δεν πρέπει να μένει μόνο του απέναντι στη βία.
Στην πνευματική διάσταση της βίας και στην ανάγκη της αυτοκριτικής αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κινηματοθέατρο «Αστόρια» στο Ηράκλειο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να εξεταστούν οι βαθύτερες ρίζες της βίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που ξεκινά από τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου.

«Η βία είναι πνευματικό γεγονός που ξεκινάει από μέσα μας. Και πρέπει λίγο-λίγο να δούμε και αυτή τη διάσταση αυτού του γεγονότος, κάνοντας την αυτοκριτική μας, γιατί δεν φταίνε πάντα όλοι οι άλλοι και όχι εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην πορεία που προηγείται της εκδήλωσης της βίας, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές οι άνθρωποι περνούν απότομα από τη μία κατάσταση στην άλλη χωρίς να μεσολαβεί η απαραίτητη αυτοκριτική.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, εξέφρασε τη στήριξη της Εκκλησίας στην πρωτοβουλία και στο κοινό μέτωπο απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία:
«Εμείς σας ευχαριστούμε για αυτό το μέτωπο. Σας ευχαριστούμε για αυτή τη νέα επιλογή του “σπάμε”. Και φυσικά είναι αυτονόητο ότι είμαστε μαζί».
Σταύρος Αρναουτάκης: «Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία»
Η μηδενική ανοχή στη βία, και ειδικότερα στην ενδοοικογενειακή, τονίστηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί στατιστικό μέγεθος ή μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά ένα βαθύ, συλλογικό τραύμα στην καρδιά της κοινωνίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια ανοιχτή πληγή που προσβάλλει την έννοια του πολιτισμού και της δημοκρατίας και η οποία απαιτεί άμεση, καθολική και συντονισμένη πολιτική και κοινωνική απάντηση.

Όπως ανέφερε η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας και της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, σχεδιάζει και υλοποιεί το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των δύο φύλων. Βασική προτεραιότητα αποτελεί η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών πρώτης γραμμής για τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, διευρύνονται οι συνεργασίες της Περιφέρειας με την Εκκλησία της Κρήτης, τους Δήμους, τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, καθώς και με εξειδικευμένους φορείς.
«Συστρατευόμαστε μαζί σας ως Περιφέρεια Κρήτης και ως τοπική κοινωνία για να διαλύσουμε τα σύννεφα του φόβου, να κόψουμε το νήμα της σιωπής που καταπνίγει όσους υποφέρουν και να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και ασφάλειας στον πυρήνα της ύπαρξής μας, την οικογένεια. Στην ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα αυτού του τόπου, στις αξίες που κληρονομήσαμε και οφείλουμε να παραδώσουμε, είναι βαθιά ριζωμένες λέξεις όπως η λεβεντιά, το φιλότιμο, το θάρρος, η αλληλεγγύη ανάμεσα στις οποίες η λέξη βία δεν έχει καμμία θέση. Ως Περιφέρεια Κρήτης, στεκόμαστε σθεναρά, ανυποχώρητα και με απόλυτη αυστηρότητα απέναντι σε κάθε μορφή βίας, από όποιον και αν προέρχεται, σε όποιον και αν κατευθύνεται», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης στην κατακλείδα του χαιρετισμού του.



Εγκαίνια της νέας Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μεσαράς
Ένα νέο κεφάλαιο για την αστυνόμευση στη Μεσαρά άνοιξε σήμερα με τα εγκαίνια της νέας Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μεσαράς, η οποία στεγάζεται στο νέο Διοικητήριο Μοιρών, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κόβοντας την κορδέλα των εγκαινίων, ο υπουργός ευχήθηκε το νέο αυτό έργο να αποδώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την ηρεμία, την ασφάλεια και την ευημερία της Κρήτης, δίνοντας το στίγμα της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στην ενίσχυση των αστυνομικών δομών στην περιφέρεια.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος ευχήθηκε στον υπουργό να προΐσταται πάντα τέτοιων θετικών έργων, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να στηριχθεί η Κρήτη και να προστατευθεί η εικόνα της από φαινόμενα που, όπως είπε, δεν αντιπροσωπεύουν τον χαρακτήρα του τόπου και των ανθρώπων του.
Όπως τόνισε, η Κρήτη είναι ένας τόπος με εργατικούς ανθρώπους, φιλότιμο και βαθιές αξίες, επισημαίνοντας ότι μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορούν να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του νησιού. Παράλληλα, κάλεσε την Πολιτεία να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των τοπικών αρχών, ώστε να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό μια εικόνα που – όπως σημείωσε – δυσφημεί την Κρήτη χωρίς να της αξίζει.
Με σαφές μήνυμα υπέρ της ισότητας, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Γεώργιος Δούκης, ευχήθηκε στην κ. Συμιανάκη καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο της, κατά την τελετή των εγκαινίων της νέας Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μεσαράς.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της νέας δομής για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στη Μεσαρά, ενώ έστειλε και μήνυμα με αφορμή τις σημερινές συλλήψεις, υπογραμμίζοντας τη βούληση της Πολιτείας για συνέπεια και αποφασιστικότητα απέναντι στην παραβατικότητα.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της Υποδιεύθυνσης ένα σημαντικό βήμα για την περιοχή και, σε πιο χαλαρό τόνο, απευθυνόμενος στον υπουργό ανέφερε πως αναλαμβάνει τη μελέτη για τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, ο οποίος - όπως ειπώθηκε - δεν τον ικανοποίησε αισθητικά.
Ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης αναφέρθηκε στην πολυετή προσπάθεια που χρειάστηκε για να φτάσει το έργο στην ολοκλήρωσή του, κάνοντας λόγο για μια ουσιαστική ενίσχυση της περιοχής.
Ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου, Παρασκευάς Χηνόπουλος, υπογράμμισε ότι η Μεσαρά αποτελεί μια περιοχή με μεγάλη γεωγραφική έκταση, έντονη οικονομική και αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα, αλλά και αυξημένες ανάγκες σε επίπεδο αστυνόμευσης. Όπως τόνισε, η ίδρυση της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μεσαράς «δεν συνιστά απλώς μια διοικητική αναβάθμιση, αλλά μια ουσιαστική επένδυση στην ασφάλεια, την πρόληψη και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας». Παράλληλα, επισήμανε ότι «με σύγχρονα μέσα, σωστό συντονισμό και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, η νέα Υποδιεύθυνση φιλοδοξεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή».
Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από τη δολοφονική εμπρηστική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόθεση εμπρησμού της Marfin το 2010.
«Η Δημοκρατία μας είναι πολύ ισχυρή, η Δημοκρατία μας πάντα νικάει στο τέλος» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά:
«Η Δημοκρατία δεν νικάει εκδικητικά. Οι νίκες έχουν να κάνουν με τη δικαίωση και την απόδοση δικαίου που πρέπει κάθε φορά να γίνεται, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων και δεν εννοείται έγκλημα, αφαίρεση ζωής, χωρίς απόδοση δικαιοσύνης» είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε ότι «δεν νοείται κάποιοι να έχουν πάρει για τον εαυτό τους ένα προνόμιο, να επιχειρούν να φοβίσουν κάποιους άλλους. Τότε, η Δημοκρατία υφίσταται πλήγμα, αλλά η Δημοκρατία και σήμερα, όπως και στο παρελθόν, όπως και αύριο ακόμα περισσότερο, είναι ισχυρή και νικάει.
Αυτή είναι η απάντησή μας σε όσους αμετανόητους μετατρέπονται σε δολοφόνους, επιχειρούν να προβαίνουν σε παράνομες και έννομες ενέργειες, που αφαιρούν ανθρώπινες ζωές αθώων ανθρώπων, όπως έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη με την οικογένεια Νέστορα» κατέληξε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής της νέας υπηρεσίας τοποθετείται η αστυνομική διευθύντρια Ρένα Συμιανάκη, στην οποία η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ανέθεσε την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μεσαράς. Η κ. Συμιανάκη μέχρι σήμερα υπηρετούσε στο επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου.
Η νέα Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μεσαράς στεγάζεται σε έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο, ο οποίος δημιουργήθηκε με στόχο να καλύψει τις ανάγκες τόσο του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. όσο και των πολιτών που εξυπηρετούνται καθημερινά από την υπηρεσία. Πρόκειται για μια δομή που έρχεται να ενισχύσει την αστυνομική παρουσία σε μια περιοχή με μεγάλη γεωγραφική έκταση και αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις, βελτιώνοντας την ετοιμότητα και την ανταπόκριση σε ζητήματα ασφάλειας.
Η λειτουργία της νέας Υποδιεύθυνσης εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αναβάθμισης των δημόσιων υποδομών στη Μεσαρά και αποτελεί τμήμα του νέου Διοικητηρίου Μοιρών, το οποίο σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί κρίσιμες υπηρεσίες και να ενισχύει την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Η νέα εγκατάσταση έρχεται να ενισχύσει την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στη Μεσαρά, μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αυξημένες ανάγκες λόγω της μεγάλης γεωγραφικής της έκτασης. Η συγκέντρωση των υπηρεσιών σε έναν οργανωμένο χώρο αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και στην ταχύτερη ανταπόκριση στα ζητήματα ασφάλειας.
Το κτίριο αποτελεί τμήμα του νέου Διοικητηρίου Μοιρών, ενός σύγχρονου διοικητικού χώρου που σχεδιάστηκε ώστε να φιλοξενεί υπηρεσίες και να αναβαθμίζει την καθημερινή εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.


Η νέα υπηρεσία αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στον αστυνομικό χάρτη της Κρήτης, ενισχύοντας τον ρόλο της Μεσαράς ως ενός κομβικού σημείου για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών στην περιοχή.
