Πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία των Καλεσών πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική, στρέφοντας τα πυρά του και προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην τοποθέτησή του στάθηκε σε ζητήματα που αφορούν το αυξημένο κόστος ζωής, την κρίση στέγης, τη διαχείριση του τραπεζικού συστήματος μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλά και τη λειτουργία των θεσμών.
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε σε «κατασκευασμένες αφηγήσεις» που, όπως είπε, διακινούνται στο πολιτικό σκηνικό, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί αυτόνομη πολιτική πορεία. Παράλληλα υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν επιδίωξε ποτέ την πολιτική εξόντωση άλλης παράταξης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση που, κατά τον ίδιο, έχει τηρήσει η Νέα Δημοκρατία απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έγινε δεκτός με θερμό τρόπο από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τον καλωσόρισαν προσφέροντάς του τσικουδιά και τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.
Από το Αρκαλοχώρι: «Τρίτη ευκαιρία γιατί;»
Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη βρίσκεται σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, πραγματοποιώντας σειρά πολιτικών και θεσμικών επαφών στο Ηράκλειο, σε μια περίοδο έντονων πολιτικών διεργασιών, με το νησί να παραμένει στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Ανδρουλάκης έφτασε στο Αρκαλοχώρι λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, για την εκδήλωση για τις ενεργειακές κοινότητες, αμέσως μετά τη θεμελίωση έργων βιοενέργειας και τηλεθέρμανσης. Στην τοποθέτησή του άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για χαμηλή αγοραστική δύναμη, στεγαστικό πρόβλημα και πιεστικές συνθήκες στην υγεία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής αλλαγής με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και την ενεργειακή δημοκρατία.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός και σήμερα ζητά από τον λαό μια τρίτη ευκαιρία». «Γιατί; Επειδή έχουμε τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη;». «Επειδή μια οικογένεια δεν μπορεί να βρει σπίτι με αξιοπρέπεια;». «Τρίτη ευκαιρία για ποιο λόγο; Για την κατάσταση της δημόσιας υγείας;». «Η κυβέρνηση πρέπει να γίνει παρελθόν».
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρξει εμπιστοσύνη προς το ΠΑΣΟΚ για να γίνει μαζί η αλλαγή, με κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια», ενώ αναφέρθηκε και στην ενεργειακή πολιτική, τονίζοντας ότι οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν εργαλείο των τοπικών κοινωνιών για χαμηλότερο κόστος παραγωγής και ζωής.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της ΜΙΝΩΑ Ενεργειακής, Χαράλαμπο Γιαννόπουλο, καθώς και από τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Ερμιόνη Γιαλίτη, στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας αναφέρθηκε στο σχέδιο ανασυγκρότησης και αναγέννησης της περιοχής, με στόχο τόσο την επαναφορά της στην κανονικότητα όσο και τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης. Άσκησε παράλληλα κριτική για την πορεία των έργων πέντε χρόνια μετά τον σεισμό, σημειώνοντας ότι τα βήματα προόδου μοιάζουν «σημειωτόν». Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό έργο Crete Valley, το χαρακτήρισε σημαντική πρωτοβουλία που ανοίγει νέους δρόμους για την περιοχή.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει σήμερα στα Καλέσα του Δήμου Μαλεβιζίου, απευθυνόμενος σε στελέχη και φίλους του κόμματος. Η παρουσία του στο Ηράκλειο θεωρείται πολιτικά σημαντική, καθώς η Κρήτη αποτελεί βασικό εκλογικό πυλώνα για το ΠΑΣΟΚ.
Η επίσκεψη εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική συγκυρία, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιχειρεί να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή και να αναδείξει ζητήματα ανάπτυξης, ενέργειας και περιφερειακής πολιτικής.
