Σε τροχιά σημαντικών εξελίξεων εισέρχεται το μέτωπο των διεκδικήσεων για την «παράκαμψη Ηρακλείου» στον ΒΟΑΚ. Οι Δήμοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου αποφάσισαν από κοινού να ζητήσουν την αναβολή της συζήτησης της προσφυγής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 27 Μαΐου, βλέποντας πλέον «φως» και θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Υποδομών.
Το Υπουργείο φαίνεται να κάνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα, καθώς υπέβαλε ήδη πρόταση τροποποίησης της μελέτης προς την ανάδοχο κοινοπραξία, δίνοντας ουσιαστικά εντολή για την αναθεώρηση του σχεδιασμού στη βάση των αιτημάτων των δύο Δήμων.
Αλ. Καλοκαιρινός: «Δεν αποσύρουμε την αγωγή αν δεν εξασφαλιστεί το έργο»
Το σκεπτικό πίσω από την κίνηση τακτικής των δύο Δήμων ανέλυσε διεξοδικά ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Καλοκαιρινός ξεκαθάρισε ότι η αναβολή δεν σημαίνει υποχώρηση, αλλά αποτελεί ένα βήμα για να δοθεί χρόνος ώστε οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη.
«Ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεννόηση με τον Δήμο Μαλεβιζίου ζητήσαμε την αναβολή του Δικαστηρίου και θεωρούμε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί. Η αναβολή είναι αναβολή και δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί η αγωγή, εάν δεν εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση του έργου που διεκδικήσαμε, διεκδικούμε και βλέπουμε, αυτή τη στιγμή, να κινείται προς την κατεύθυνση της δρομολόγησής του» - τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Από τον «μετριασμό της βλάβης» στην «καθαρή ωφέλεια»
Οι διεκδικήσεις των Δήμων, οι οποίες είχαν κατατεθεί από το φθινόπωρο του 2024 με πρόσθετους λόγους και συμπληρωματική τεχνική έκθεση, φαίνεται πως αλλάζουν τα δεδομένα της υπόθεσης του ΒΟΑΚ. Όπως εξήγησε ο κ. Καλοκαιρινός, στόχος είναι η πλήρης θεραπεία των προβλημάτων που προκαλεί ο αυτοκινητόδρομος στον αστικό ιστό.
Ο κ. Καλοκαιρινός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι «εφόσον γίνει αυτό το έργο όπως το έχουμε ζητήσει, θα υπάρξει όχι απλώς μετριασμός της βλάβης, όπως ήταν οι αρχικές διατυπώσεις, αλλά μπορεί να προκύψει καθαρή ωφέλεια – κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική. Αυτά δρομολογούνται και μένει να τα δούμε να ικανοποιούνται».
Τα επόμενα βήματα του οδικού χάρτη
Η διαδικασία βρίσκεται πλέον σε μια κρίσιμη καμπή τεχνικής και διοικητικής αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, ο οδικός χάρτης για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των προτάσεων που θα καταθέσει η κοινοπραξία από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών και αν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών θα ακολουθήσει η έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) που θα ενσωματώνει τις αλλαγές και κατόπιν η οριστική υπογραφή για το συμπληρωματικό έργο.