Μαθητές έκρηξη

Επιδημία βίας στα σχολεία: Ζητούν λύση από την Πολιτεία για το νοσηρό φαινόμενο

Ηράκλειο
Επιδημία βίας στα σχολεία: Ζητούν λύση από την Πολιτεία για το νοσηρό φαινόμενο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός ελέγχου τα προβλήματα βίας και παραβατικότητας στην εκπαίδευση της χώρας μας, καθώς πληθαίνουν τα σχετικά περιστατικά

Η συζήτηση για την εφηβική παραβατικότητα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις στήλες της επικαιρότητας, καθώς το ένα μετά το άλλο καταγράφονται περιστατικά βίας μέσα στα σχολεία της επικράτειας. Ενώ στη Θεσσαλονίκη η εκπαιδευτική κοινότητα παραμένει “άναυδη” μετά την ξαφνική απώλεια μίας καθηγήτριας, η οποία φέρεται να έπεσε θύμα εκφοβισμού μαθητών της, στο Ηράκλειο τρεις ανήλικοι ήρθαν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, καθώς ενεργοποίησαν έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην αυλή του γυμνασίου τους. 

►Διαβάστε επίσης: Έκρηξη σε σχολείο στο Ηράκλειο: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι τρεις ανήλικοι

Με διαφορά λίγων ωρών καταγράφηκαν δύο περιστατικά με νοσηρά αποτελέσματα. Την ώρα που οι εκπαιδευτικοί της ΟΛΜΕ ζητούν ουσιαστικά μέτρα από την Πολιτεία, καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας μιλά στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr επισημαίνοντας πως ήρθε η ώρα για μία ολιστική προσέγγιση, για να προστατευτούν τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές από αυτήν την κατάσταση. 

Οι αρμόδιοι αναζητούν λύσεις για ένα ζήτημα που κάθε χρόνο φαίνεται να εντείνεται όλο και περισσότερο

Το περιστατικό που καταγράφηκε το βράδυ της Τρίτης σε γυμνάσιο στην περιοχή του Αϊ Γιάννη στο Ηράκλειο έχει ήδη κάνει τον γύρο των Μέσων Ενημέρωσης. Οι τρεις ανήλικοι μαθητές, που φαίνεται να έφτιαξαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, συνελήφθησαν από τις Αρχές, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή χθες το πρωί και πέρασαν ένα ακόμη βράδυ στα κρατητήρια, καθώς ανέμεναν σήμερα να απολογηθούν. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για την κατοχή εμπρηστικών υλών, την κατασκευή αυτοσχέδιου μηχανισμού και την έκρηξη αυτού, αδικήματα που αντιμετωπίζονται ως κακουργήματα.

Μετά την απολογία τους ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών Αρχών, σήμερα Πέμπτη οι τρεις νεαροί αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, τους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα καθώς και η υποχρέωση εμφάνισης μία φορά τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα.

 Από το οπτικό υλικό που εξασφάλισε το neakriti.gr και η ΚΡΗΤΗ ΤV για το συμβάν, φαίνονται οι τρεις ανήλικοι μαθητές να βρίσκονται στο σημείο και να προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνουν με την πρώτη προσπάθεια. Λίγο αργότερα, ο μηχανισμός τελικά εξερράγη, ενώ τα παιδιά βρίσκονταν ακόμη σχετικά κοντά του, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Μετά μάλιστα από έρευνες της Αστυνομίας, βρέθηκαν τα εκρηκτικά υλικά, τα οποία οι ανήλικοι χρησιμοποίησαν για την κατασκευή του μηχανισμού, με δύο γεμάτα φιαλίδια βουτανίου, μία κροτίδα και μονωτική ταινία, με υπολείμματα από οινόπνευμα στο σημείο της έκρηξης. 

Έκρηξη εμπνευσμένη από το TikTok 

Μετά από τα κατά τόπους παρόμοια περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε σχολικές μονάδες όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, το ζήτημα της συγκεκριμένης έκρηξης απασχόλησε την κοινή γνώμη πέρα από τα όρια ενός Γυμνασίου στο Ηράκλειο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ν.Κ. και το neakriti.gr απευθύνθηκε στην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτα Δημητροπούλου, η οποία ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στα κίνητρα και στους ψυχοσυναισθηματικούς παράγοντες που συνδέονται με τη μαθησιακή διαδικασία και την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων, προκειμένου να ερμηνεύσει τα περιστατικά αυτά και να αναδείξει τη στενή σύνδεση μεταξύ ψυχικής υγείας και σχολικού περιβάλλοντος.

Δημητροπούλου Παναγιώτα
Η κ. Παναγιώτα Δημητροπούλου

Όπως επισημαίνει η ίδια, τα περιστατικά εφηβικής παραβατικότητας που καταγράφονται στα σχολεία μπορούν να ιδωθούν ως «συμπτωματολογία» μιας πολυπαραγοντικής πραγματικότητας, η οποία περιλαμβάνει οικονομικές, κοινωνικές και ψυχοσυναισθηματικές πιέσεις που βιώνουν οι έφηβοι και οι οποίες συχνά εκδηλώνονται μέσα από συμπεριφορές αντίδρασης.

«Κατά τη διάρκεια της εφηβείας παρατηρείται συχνά η τάση των νέων να υιοθετούν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, στοιχείο που συνδέεται με τις αναπτυξιακές διεργασίες της ηλικίας και την αναζήτηση ταυτότητας. Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη σύγχρονη συγκυρία είναι η αυξανόμενη ένταση και η συχνότητα ορισμένων περιστατικών. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για ριψοκίνδυνες συμπεριφορές αλλά εκδηλώσεις βίας, φαινόμενο που παρατηρείται σε ευρύτερη κλίμακα. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι έφηβοι εμπλέκονται σε καταστάσεις οι οποίες ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην προσωπική και κοινωνική τους εξέλιξη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Δημητροπούλου, η ευθύνη δεν προσάπτεται αποκλειστικά στα παιδιά: «Το πρόβλημα έχει έντονο συστημικό χαρακτήρα και συνδέεται με ποικίλες αιτίες. Σε αυτή την δύσκολη συνθήκη έχουμε ως ενήλικες ιδιαίτερη ευθύνη. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για την εφηβική παραβατικότητα προκειμένου να εξεταστεί, κάτω από ποιες συνθήκες μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά, ποια είναι τα ερεθίσματά τους και για ποιους λόγους φτάνουν στο σημείο να αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο», επισημαίνει.

Καταληκτικά, η κ. Δημητροπούλου σημειώνει ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, θα ήταν σημαντικό η Πολιτεία να δώσει προτεραιότητα στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής πρόληψης και παρέμβασης, η οποία θα στοχεύει τόσο στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών όσο και στη δημιουργία ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος για μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς.

Ζαχαρίας Ρηγάκης: «Αυτό που έγινε στο σχολείο είναι καθημερινότητα» 

Δε θα μπορούσε να παραλειφθεί βέβαια η πλευρά των εκπαιδευτικών, καθώς ειδικά με αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη πριν λίγες μέρες, έχει γίνει ξεκάθαρο πως «στόχος» εκφοβισμού δεν είναι μόνο οι μαθητές, αλλά και οι καθηγητές. Για το ζήτημα του Ηρακλείου, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ της πόλης, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr κάνοντας λόγο για άμεση ανάγκη να ελεγχθεί το φαινόμενο. 

«Φωνάζουμε εδώ και καιρό πως τα συγκεκριμένα περιστατικά τα βιώνουμε, λίγο-πολύ, καθημερινά. Πλέον η βία έχει γίνει μία επικίνδυνη “μόδα” στα σχολεία: αυτό που είδαμε στο 7ο Γυμνάσιο δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση. Δυστυχώς το θέμα της ακραίας αυτής αντίδρασης των εφήβων έχει επεκταθεί και θα φέρει νοσηρές συνέπειες στην εκπαιδευτική κοινότητα, εάν η Πολιτεία το αφήσει να συνεχίσει ανεξέλεγκτα. Πώς βέβαια να ελέγχονται τέτοιες καταστάσεις, όταν υπάρχει ένας σχολικός ψυχολόγος στο Ηράκλειο να πηγαίνει από το ένα σχολείο στο άλλο, χωρίς να υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί να παρακολουθούν τέτοιες περιπτώσεις; Πρέπει να βάλουμε το ζήτημα κάτω και να αναλογιστούμε πώς θα βρεθεί μία λύση, γιατί δεν είμαστε μακριά από το να θρηνούμε θύματα στα σχολεία, όπως βλέπουμε να γίνεται στην Αμερική». 

Ρηγάκης Ζαχαρίας
Ο κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης

Εκτός βέβαια από τον κ. Ρηγάκη, για το θέμα πήρε θέση και η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), μιλώντας για το πρόσφατο “κρούσμα” ενδοσχολικής βίας στη Θεσσαλονίκη. Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αναφέρει: «Η στήριξη του εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να παραμένει στα λόγια. Απαιτείται η ουσιαστική ενίσχυση των σχολικών μονάδων με μόνιμη παρουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, καθώς και η δημιουργία δομών που θα στηρίζουν έμπρακτα τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους». 

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στα σχολεία επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο το εκπαιδευτικό έργο και την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών. Μεγάλα τμήματα 27 και 28 μαθητών, η απουσία επαρκών υποστηρικτικών δομών, όπως κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, οι συνεχείς μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε 4 και 5 σχολεία, καθώς και η διαρκής μεταφορά νέων ευθυνών στους εκπαιδευτικούς συνθέτουν μια πραγματικότητα που δυσκολεύει ουσιαστικά τη λειτουργία του σχολείου». 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News