Στη Δημοτική Επιτροπή Ηρακλείου - με αρνητική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Κυκλοφορίας (5 αρνητικές, 2 «παρών» και 4 θετικές) - αλλά και με πολλή «σκόνη» να έχει ήδη σηκωθεί γύρω από το θέμα, έρχεται σήμερα Τρίτη, το ζήτημα των θέσεων στάθμευσης και στάσης των τουριστικών λεωφορείων στην Παλιά Πόλη με αιχμή τη μετακίνηση των τουριστικών λεωφορείων από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας.
Το θέμα έρχεται ξανά από τη Δημοτική Αρχή, περίπου πέντε μήνες μετά την ακύρωση της σχετικής απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και αναμένεται - εκτός απροόπτου - να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, την ερχόμενη Δευτέρα 16 Μαρτίου.
►Διαβάστε επίσης: «Μπλόκο» στη μετακίνηση των τουριστικών λεωφορείων – Θύελλα αντιδράσεων στο Ηράκλειο
Αυτή τη στιγμή – από το 2019 - στην Παλιά Πόλη τα τουριστικά λεωφορεία κάνουν στάση στον χώρο μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και επί της Λ.Δημοκρατίας. Για τη στάθμευση δεν υφίσταται οργανωμένος θεσμοθετημένος χώρος στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων εκτός οδού, αλλά άτυπα τα τουριστικά λεωφορεία σταθμεύουν μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου.
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δ. Ηρακλείου που έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ από τον περασμένο Οκτώβριο, ως χώροι εξυπηρέτησης και βραχείας στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία ορίζονται πέντε θέσεις: 1 χώρος κοντά στο Λιμάνι – πλησίον Θεατρικού Σταθμού, 1 χώρος πλησίον του Αρχαιολογικού Μουσείου (πλησίον αρχής Λ. Ικάρου – κάτω από το Αγ. Βενιζέλου-κυλινδρόμυλοι Καστρινάκη), 1 χώρος κοντά στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, 1 χώρος πλησίον του Αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού και 1 χώρος πλησίον ΙΤΕ/ ΠΑΓΝΗ για επισκέπτες / τουρισμό καινοτομίας.

Επιπλέον εξετάστηκε η ευρύτερη περιοχή της Παλιάς Πόλης, εντοπίστηκαν κι επιλέχθηκαν κάποιες θέσεις ακόμη, όπου ήδη επιτρέπεται η στάση λεωφορείων:
- Χανιώπορτα – Σε εσοχή στην Λ. 62 Μαρτύρων πριν τη Χανιώπορτα, στη στάση μπροστά στο Στάδιο Κόρακα
- Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, σε εσοχή του δρόμου
- Καινούρια Πόρτα, σε εσοχή στην οδό Έβανς πριν την Καινούρια Πόρτα όπου βρίσκεται η στάση της Πλατείας Κύπρου
- Ελεύθερος ανοικτός χώρος στάσης τουριστικών λεωφορείων μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, διατηρώντας την υφιστάμενη θέση
Για τη στάθμευση τουριστικών λεωφορείων προβλέπεται η αξιοποίηση υφιστάμενου – θεσμοθετημένου χώρου στάθμευσης λεωφορείων επί της οδού Εφέσσου μπροστά στον παλιό σταθμό του ΚΤΕΛ και κοντά στον Θεατρικό Σταθμό για στάθμευση ως 8 λεωφορείων για μέγιστο διάστημα 4 ωρών, σενάριο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Σημειώνεται ωστόσο ότι η επικείμενη μελλοντική χωροθέτηση χώρου στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων στην περιοχή Κυλινδρόμυλων Καστρινάκη, στην Λ.Ικάρου κρίνεται ως κρίσιμης σημασίας και τίθεται ως προαπαιτούμενο για την απομάκρυνση των οχημάτων από την Λ.Δημοκρατίας.
Όπως έχει επισημανθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφορίας, οι - τελικά - προτεινόμενες θέσεις στάσης τουριστικών λεωφορείων παρέχουν ευρεία χωρική κάλυψη της περιοχής της Παλιάς Πόλης, επιτρέπουν την προσπέλαση του κέντρου από 4 σημεία καλύπτοντας την ανατολική, τη νοτιοανατολική, τη νοτιοδυτική και τη δυτική πλευρά, διατηρούν την ιστορική θέση στάσης έμπροσθεν Αρχ. Μουσείου ως και την ανάπλαση της πλατείας με πρόβλεψη για μετεγκατάσταση σε εγγύτερη θέση (Κυλινδρόμυλοι) που έχει την ίδια χωρική κάλυψη, έχουν άμεση προσπέλαση στην εμπορική περιοχή της οδού Έβανς και της λεωφόρου Καλοκαιρινού, ενώ επιτρέπουν και την άμεση εξυπηρέτηση των Ενετικών Τειχών και του Πολιτιστικού από επιπρόσθετες θέσεις.
Επιπλέον οι χρόνοι πρόσβασης στο «σταυρό» της πόλης είναι μικροί (6 λεπτά από τη στάση του Αρχαιολογικού Μουσείου, 8 λεπτά από τη στάση στην Πλατεία Κύπρου, 11 λεπτά από τη στάση στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο και 13 λεπτά από τη στάση στη Χανιώπορτα) με δίκτυο πεζού που διαθέτει ικανοποιητικά χαρακτηριστικά υποδομών πεζών.

Στην εισήγησή της η προϊστάμένη του Τμήματος Κυκλοφορίας & Συγκοινωνιών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, πολιτικός μηχανικός Πελαγία Χαιρέτη σημείωσε την ανάγκη μετακίνησης των τουριστικών λεωφορείων από τη Λ. Δημοκρατίας. Ωστόσο έντονη ήταν η αντίδραση του μέλους της Επιτροπής, Προέδρου των Ιδιοκτητων Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης Στράτου Μαγκουσάκη ο οποίος τόνισε ότι με την εφαρμογή αυτού του μέτρου καταργείται η κρουαζιέρα. Όπως σημείωσε, με μέσο όρο παραμονής των επιβατών κρουαζιέρας τα 45 λεπτά, ο χρόνος δεν επαρκεί για την μετακίνηση τους, με αποτέλεσμα να μην εισέρχονται στην πόλη του Ηρακλείου με ότι συνέπειες έχει αυτό για την αγορά και τις επιχειρήσεις. Πάντως εκπροσωπώντας τον Σύλλογο τοποθετήθηκε θετικά ως προς τη μετακίνηση των τουριστικών λεωφορείων στον χώρο εντός των Κυλινδρόμυλων Καστρινάκη όταν θα είναι έτοιμος.
Ωστόσο αντιρρήσεις καταγράφηκαν για την απομάκρυνση των τουριστικών λεωφορείων από την Λ.Δημοκρατίας, με τα μέλη της Επιτροπής να προβάλλουν σειρά επιχειρημάτων κατά της απομάκρυνσης. Όπως ειπώθηκε, από τη μία η ιδιωτική ασφάλεια στο σημείο ελέγχει την τήρηση της στάσης – μόνο – των λεωφορείων, για την αποβίβαση κι επιβίβαση κι από την άλλη ως σημείο δεν πρέπει να καταργηθεί, μέχρι τουλάχιστον να λειτουργήσει ο χώρος στη Λ.Ικάρου. Παράλληλα στο «τραπέζι» έπεσε η πρόταση να βρεθεί χώρος εντός του Λιμανιού και από εκεί να εξυπηρετούνται με μικρά λεωφορεία οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων.