Ελικόπτερο, κατάσβεση
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Στα "χαρτιά" ακόμη οι βάσεις εναέριας διάσωσης - Η μία από τις έξι θα είναι στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Στα "χαρτιά" ακόμη οι βάσεις εναέριας διάσωσης - Η μία από τις έξι θα είναι στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σχεδιασμός για τις έξι βάσεις εναέριας διάσωσης παραμένει ανυλοποίητος όπως και το πάγιο αίτημα φορέων και πολιτών

Τον περασμένο Μάιο, περίπου 1,5 μήνα μετά την τραγική αυλαία στην μακρά αναζήτηση του 21χρονου Γιόχαν Γουίλιαμς, το θέμα ενός σύγχρονου συστήματος εναέριας διάσωσης είχε επανέλθει στην επικαιρότητα με μια - αυτή τη φορά - καλή είδηση: την δημοσίευση ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών (ΕΣΕΔΑ), με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση των εναέριων μέσων σε περιστατικά διάσωσης και αεροδιακομιδών. Μάλιστα η μία από τις έξι προβλεπόμενες βάσεις προορίζεται να λειτουργήσει στο Ηράκλειο.

Διαβάστε επίσης: Στο Ηράκλειο η μία από τις έξι βάσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών

Επτά μήνες μετά η Κρήτη πενθεί για έναν ακόμη άνθρωπο που έχασε τη ζωή του στην κρητική ύπαιθρο, όταν τραυματίστηκε σοβαρά κατά την κατάβαση στον καταρράκτη του Αμπά, το μεσημέρι της Κυριακής (07/12). Υπενθυμίζεται ότι ο υποστράτηγος Κώστας Ψαρρός, συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις των τελευταίων μηνών στην περιοχή.

Ο υποστράτηγος επισήμανε ότι το δύσβατο ανάγλυφο, η χαράδρα και τα προβλήματα επικοινωνίας κατέστησαν την επιχείρηση εξαιρετικά απαιτητική, με μέλη της ομάδας να βρίσκονται σε χαμηλότερες θέσεις για συνεχή επικοινωνία με το συντονιστικό. Οι διασώστες παρέμειναν όλη τη νύχτα στο σημείο, περιμένοντας το φως της ημέρας για την ασφαλή ανύψωση με το ελικόπτερο. 

Η επίμαχη ΚΥΑ για τις έξι βάσεις εναέριας διάσωσης παραμένει ανυλοποίητη όπως και το πάγιο αίτημα φορέων και πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Βαθιά οδύνη στο Ηράκλειο για τον χαμό του Στέλιου Παπαδογιαννάκη - Σήμερα το τελευταίο αντίο

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνοδών Βουνού Κρήτης αναφέρει:

Με αφορμή τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στο φαράγγι του Αμπά δυστυχώς αποδείχθηκε για άλλη μια φορά με τον πιο τραγικό επίλογο η απουσία μηχανισμού εναέριας διάσωσης και προ νοσοκομειακής φροντίδας στο πεδίο στην χώρα μας. Ένα πάγιο αίτημα φορέων και πολιτών που μένει ακόμα ανυλοποίητο παρά την ψήφιση του νόμου 4989/2022 “Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος”.

Δυστυχώς αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά η δυσλειτουργία του μηχανισμού διάσωσης, τα κενά οι ελλείψεις, η προβληματική επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών και οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Προβλήματα τα οποία οδηγούν πάντα σε χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Σε μια σύγχρονη πολιτισμένη χώρα η φράση “Σηκώθηκε ελικόπτερο” θα πρέπει να πάψει να είναι είδηση, θέμα για είδηση θα έπρεπε να είναι το “γιατί δεν σηκώθηκε το ελικόπτερο;”, “γιατί δεν μπόρεσε να προσεγγίσει, μήπως δεν είναι κατάλληλο;”, γιατί χρειάστηκαν 20 ώρες;

Μια σύγχρονη πολιτισμένη χώρα οφείλει να έχει έναν οργανωμένο και σε επιφυλακή μηχανισμό διάσωσης γιατί οφείλει να συνδράμει όποιον βρίσκεται στην επικράτεια της, όπου αυτό χρειαστεί, είτε αυτό είναι ένα φαράγγι είτε ένας απομακρυσμένος οικισμός.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε να χαθεί άλλος άνθρωπος περιμένοντας…

Καλούμε την πολιτική ηγεσία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δράσουν τώρα!

● Να υλοποιηθεί ο νόμος αναβάθμισης και δημιουργίας ενιαίου μηχανισμού εναέριας διάσωσης.
● Μόνιμη στάθμευση ελικοπτέρου διάσωσης στο νησί της Κρήτης όλο τον χρόνο.
● Απλοποίηση των πρωτοκόλλων εμπλοκής των στρατιωτικών ελικοπτέρων σε περιπτώσεις διάσωσης από την πρώτη στιγμή έως ότου υλοποιηθεί ο μηχανισμός εναέριας διάσωσης.
● Εκπαίδευση και στελέχωση των μονάδων διάσωσης στην ορεινή διάσωση, όχι μόνο της ΕΜΑΚ
● Εκπαίδευση και στελέχωση των μονάδων διάσωσης με νοσηλευτικό προσωπικό για την παροχή προ νοσοκομειακής φροντίδας στο πεδίο.

Κλείνοντας, σύσσωμο το Σωματείο Συνοδών Βουνού Κρήτης εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Στέλιου.

 

Διαβάστε επίσης: Λευκά Όρη: Η στιγμή της ανάσυρσης της σορού του άτυχου 21χρονου - Συγκλονίζει ο άνθρωπος που τον εντόπισε

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News