Σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης οπλοκατοχής στην Κρήτη έστειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την παρουσίαση του νέου σχεδίου δράσης της ΕΛ.ΑΣ. στο Ηράκλειο.
► Διαβάστε επίσης: LIVE οι ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη: «Δεν θα κάνουν κουμάντο στο νησί οι νταήδες» - Τα μέτρα για την οπλοκατοχή - Συγχωνεύονται τα ΤΑΕ
Η επίσκεψη του υπουργού πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της φονικής συμπλοκής στα Βορίζια, που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και άφησε άλλους έξι τραυματίες, γεγονός που —όπως είπε— «ξεχείλισε το ποτήρι» και ανέδειξε την ανάγκη για ριζικές παρεμβάσεις.
«Η Κρήτη βρίσκεται σε έναν κυκλώνα. Τέρμα πια οι νταήδες. Δεν θα κάνουν κουμάντο στο νησί οι τοπικές μαφίες και οι ένοπλοι που τρομοκρατούν τους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «εγκληματικές ομάδες που λεηλατούν όπου βρεθούν και άνθρωποι που νομίζουν ότι είναι πάνω από τους νόμους και τις κοινωνίες».
Ο υπουργός έκανε λόγο για «ακραίες παραβατικές συμπεριφορές και προκλητική αδιαφορία απέναντι στη συλλογική προσπάθεια», ενώ τόνισε πως «το σχέδιο της κυβέρνησης για τον έλεγχο της εγκληματικότητας προχωρά αποφασιστικά και χωρίς εκπτώσεις».
Νέα αυστηρότερα μέτρα για την οπλοκατοχή
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε δέσμη νομοθετικών πρωτοβουλιών που αυστηροποιούν δραστικά το πλαίσιο για την οπλοκατοχή και τη χρήση όπλων, υπογραμμίζοντας ότι «μπαλοθιές τέλος, η παράνομη οπλοκατοχή αποκτά κακουργηματικό χαρακτήρα».
Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:
Κακουργηματική ποινή για παράνομη μεταφορά ή κατοχή πυροβόλου όπλου, με σαφή καθορισμό των τύπων που περιλαμβάνονται (πιστόλια, περίστροφα και παρόμοια όπλα).
Κάθειρξη έως 10 ετών για υποτροπή εντός δεκαετίας σε παραβάσεις του νόμου περί όπλων, με υποχρεωτική εκτέλεση της ποινής χωρίς αναστολή.
Επέκταση των επιβαρυντικών περιστάσεων σε περιπτώσεις χρήσης όπλου σε εγκλήματα όπως ζωοκλοπή, εκβίαση ή διακίνηση ναρκωτικών.
Νέα δικαιοδοσία για τους εισαγγελείς, ώστε να μπορούν να επιβάλλουν προληπτικά μέτρα όταν υπάρχουν ενδείξεις κινδύνου ζωής ή γνωστές αντιπαλότητες μεταξύ ατόμων ή ομάδων — όπως η απαγόρευση επικοινωνίας ή προσέγγισης.
Επανεξέταση όλων των αδειών οπλοφορίας για σκοποβολή, καθώς και αναθεώρηση του πλαισίου έκδοσης τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη, όπου ο αριθμός τους είναι υψηλός.
Απαγόρευση οπλοχρησίας και οπλοκατοχής σε δημόσιους χώρους και κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, πανηγύρια και εμποροπανηγύρεις, με σαφείς ποινικές κυρώσεις.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές δεν αποτελούν ευκαιριακή απάντηση στα πρόσφατα γεγονότα, αλλά κομμάτι μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ασφάλειας, που στοχεύει στην «αποκατάσταση του κράτους δικαίου, της νομιμότητας και της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Πολιτεία».
«Δεν έρχομαι εκ των υστέρων, ανέφερε. Ήρθα και πάλι στην Κρήτη για να διασφαλίσω ότι το σχέδιο θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα και συνέπεια. Η κοινωνία απαιτεί τέλος στην ανομία και στη βία των όπλων.»
