ΛΑΪΚΗ

Φρούτα και λαχανικά από… χρυσάφι ακόμη και στη λαϊκή - «Τα βλέπουμε και δεν μπορούμε να τα πάρουμε», λένε Ηρακλειώτες (vid)

ακρόαση άρθρου
Ηράκλειο
Φρούτα και λαχανικά από… χρυσάφι ακόμη και στη λαϊκή - «Τα βλέπουμε και δεν μπορούμε να τα πάρουμε», λένε Ηρακλειώτες (vid)
Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η αύξηση των τιμών στα φρούτα, με τα κεράσια να αγγίζουν πλέον τα 7 έως 9 ευρώ το κιλό στη λαϊκή αγορά, καθιστώντας τα «πολυτέλεια» για τους καταναλωτές

Με το καλάθι να αδειάζει πριν γεμίσει, οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη ένα κύμα ακρίβειας, αυτή τη φορά στα φρούτα και τα λαχανικά. Ακόμη και στη λαϊκή αγορά, που αποτελεί παραδοσιακό «καταφύγιο» για οικονομικές αγορές, οι αυξήσεις είναι αισθητές σε σχέση με πέρυσι. 

Οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά έχουν ανεβεί αισθητά, ακόμη και στους πάγκους της λαϊκής αγοράς

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η αύξηση των τιμών στα φρούτα, με τα κεράσια να αγγίζουν πλέον τα 7 έως 9 ευρώ το κιλό στη λαϊκή αγορά. Παρά το γεγονός ότι η ποιότητα παραμένει εξαιρετική, η τιμή τους τα καθιστά «πολυτέλεια» για αρκετούς καταναλωτές.

ΛΑΪΚΗ

«Τα βλέπουμε, ζηλεύουμε και δεν μπορούμε να τα πάρουμε», λένε στο φακό της ΚΡΗΤΗ ΤV Ηρακλειώτες καταναλωτές.

Ακόμη πιο υψηλές είναι οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου η διαφορά μπορεί να φτάνει και τα 5 ευρώ παραπάνω ανά κιλό.

Οι παραγωγοί προσπαθούν να κρατήσουν τις αυξήσεις σε χαμηλά επίπεδα, όμως τα αυξημένα έξοδα τους πιέζουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση στις τιμές των λαχανικών την τελευταία διετία φτάνει το 8,4%, πιέζοντας ολοένα και περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν άνοδο 2,9% το 2024 και 5,5% το 2023, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις αυξήσεις που περνούν αργά αλλά σταθερά στον τελικό καταναλωτή.

ΛΑΪΚΗ

Οι καταναλωτές συνεχίζουν να ψωνίζουν, αλλά με φειδώ, επιλέγοντας μόνο τα απαραίτητα για να τα βγάλουν πέρα

Παρότι οι τιμές έχουν ανέβει, ο κόσμος συνεχίζει να ψωνίζει, απλώς με μεγαλύτερη προσοχή και μέτρο. Οι περισσότεροι επιλέγουν μόνο τα απαραίτητα, βάζοντας προτεραιότητα στα βασικά προϊόντα της εβδομάδας, με στόχο να διατηρήσουν μια ισορροπία χωρίς να ξεφεύγουν από τον προϋπολογισμό τους.

ΛΑΪΚΗ

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από την ΚΡΗΤΗ ΤV: 

ΛΑΪΚΗ

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News