Σημάδια σοβαρής φθοράς παρουσιάζει σε διάφορα σημεία το Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου, με ρωγμές, καθιζήσεις, σπηλαιώσεις και καταρρεύσεις πέτρινων τμημάτων να εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χρήσης του λιμανιού και της ναυσιπλοΐας. Ο πρόσφατος σεισμός επιβάρυνε περαιτέρω την ήδη επισφαλή κατάσταση σε ορισμένα σημεία του κρηπιδώματος, επιταχύνοντας φθορές που είχαν αρχίσει να διαπιστώνονται εδώ και χρόνια.

Επικίνδυνες εικόνες, όπως τις κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του neakriti.gr, προκαλούν την έντονη ανησυχία των ψαράδων, καθώς ρηγματώσεις εμφανίζονται ακόμη και σε σημεία όπου δένουν τα καΐκια τους, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή, σε περίπτωση κατάρρευσης τμήματος.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου, κ. Γιάννης Βαρδαβάς, επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε από τον πρόσφατο σεισμό και ότι οι πρώτες ρωγμές είχαν παρατηρηθεί ήδη από το 2020, οπότε και τοποθετήθηκαν σημάνσεις για να αποτραπεί η πρόσβαση του κοινού στα επίμαχα σημεία.

Ο κ. Βαρδαβάς κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου, καλώντας τα υπουργεία Ναυτιλίας και Πολιτισμού να παρέμβουν άμεσα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης και πτώσης και άλλων τμημάτων στον βυθό.
Παρέμβαση Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη
Τη διερεύνηση των αιτιών εμφάνισης των προβλημάτων, καθώς και την άμεση αποκατάσταση του κρηπιδώματος στην πρότερη κατάσταση, ζητά με παρέμβασή του προς τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης.
Παράλληλα, επισημαίνει την επικινδυνότητα της κατάστασης για τη συνολική λειτουργία του λιμανιού εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, ζητά να εξεταστεί κατά πόσο σχετίζονται οι καθιζήσεις και οι ρηγματώσεις με τις εργασίες εκβάθυνσης του λιμένα που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

«Το κληρονομήσαμε ως Λιμενικό Ταμείο από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Όπως είδατε, υπήρχαν ήδη κάποιοι κώνοι, καθώς λόγω καθιζήσεων και ρηγματώσεων δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση του κοινού. Με την πάροδο του χρόνου και τον σεισμό, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά. Οι ρηγματώσεις διευρύνθηκαν, υπάρχουν σπηλαιώσεις από κάτω. Πράγματι, το ενετικό λιμάνι αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να γίνει έρευνα και σε άλλα σημεία του βόρειου λιμενοβραχίονα.
Ο φωτογραφικός φακός του neakriti.gr κατέγραψε επικίνδυνες εικόνες που προκαλούν έντονη ανησυχία
Πρέπει οπωσδήποτε να εκτελεστούν έργα για την αποκατάσταση των ρωγμών και των σπηλαιώσεων κάτω από την επιφάνεια», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου, κ. Γιάννης Βαρδαβάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2020 είχαν τοποθετηθεί σημάνσεις σε ορισμένα σημεία, καθώς τότε άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες ρηγματώσεις.
«Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι, παρόλο που τα έσοδά μας είναι πολύ περιορισμένα, να ενημερώσουμε το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Πολιτισμού για όσα συμβαίνουν στο Ηράκλειο. Ελπίζω να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα, γιατί είναι πραγματικά σοβαρό. Πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει», επισήμανε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να ενταχθεί εργολαβία για τις σπηλαιώσεις στο πλαίσιο της εκβάθυνσης του λιμανιού, ο κ. Βαρδαβάς απάντησε: «Η γνώμη μου είναι πως ναι, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί. Όμως δεν είμαι αρμόδιος γι’ αυτά τα θέματα. Δε γνωρίζω γιατί δε συμπεριλήφθηκε. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Οργανισμό και τους υπεύθυνους.

Το θέμα, πάντως, είναι ότι τώρα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει παρέμβαση. Αν συνεχίσει έτσι, χωρίς να ενισχυθεί, πιστεύω ότι θα καταρρεύσουν και άλλα τμήματα. Το θεωρώ πολύ πιθανό να δημιουργηθούν και νέες σπηλαιώσεις και ρωγμές.

Για το ζήτημα έκανε παρέμβαση στη Βουλή ο κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης. Πιστεύω ότι και όλοι οι τοπικοί βουλευτές πρέπει να μεριμνήσουν και να πιέσουν τόσο το υπουργείο Ναυτιλίας, όσο και το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ουσιαστικά δεν επιτρέπει παρεμβάσεις.
Για παράδειγμα, το υπουργείο Πολιτισμού, για να αγγίξεις μια πέτρα, σου λέει “όπα, μην ακουμπάτε”. Ε, να το αφήσουμε να πέσει καλύτερα; Αυτοί θα μας απαντήσουν. Τι προτιμούν; Να το αφήσουμε έτσι ή να μας δώσουν το “ΟΚ” να το στερεώσουμε;», κατέληξε ο κ. Βαρδαβάς.

Πρόεδρος αλιέων: «Είναι ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού»
«Μετά τον σεισμό άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές. Υπήρχαν ήδη μικρές, κάτι που δείχνει ότι ο χώρος ήταν ασυντήρητος. Αυτό είναι ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού. Αφού δεν έγινε σωστή συντήρηση, με τον προχθεσινό σεισμό η κατάσταση επιδεινώθηκε και έπεσαν πέτρες στη θάλασσα, ακόμη και μπροστά στα καΐκια, στην ανατολική πλευρά.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, το υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τη συντήρηση», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου κ. Γιάννης Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης δένει ένα από τα σκάφη του σε επικίνδυνο σημείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν πατήσω την πέτρα που έχει κουφώσει από κάτω, θα πέσω στη θάλασσα. Ή θα σκοτωθώ ή θα με πλακώσει η πέτρα και θα πνιγώ. Υπάρχουν πολλά επικίνδυνα σημεία. Δεν είναι μόνο εδώ. Δεν μπορούν να ελλιμενιστούν διάφορα μικρά σκάφη. Εδώ ελλιμενίζονται πολλά μικρά βαρκάκια και σκάφη, που πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι. Το άφησαν στο έλεος του Θεού», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, καλώντας τους αρμόδιους να κινητοποιηθούν άμεσα, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και η πολιτιστική μας κληρονομιά.
