Παραλία Ανάληψης

Χάνεται μια ολόκληρη παραλία στην Ανάληψη Χερσονήσου από τις τεράστιες ποσότητες νερού του Αποσελέμη που την κατακλύζουν - Αποκαλυπτικές εικόνες

Ηράκλειο
Χάνεται μια ολόκληρη παραλία στην Ανάληψη Χερσονήσου από τις τεράστιες ποσότητες νερού του Αποσελέμη που την κατακλύζουν - Αποκαλυπτικές εικόνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το neakriti.gr κατέγραψε το φρεάτιο απ’ όπου χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στους δημότες, τους επισκέπτες και στη δημοτική Αρχή Χερσονήσου οι εικόνες με τις τεράστιες ποσότητες νερού που καταλήγουν στις εκβολές του ποταμού στην παραλία της Ανάληψης, οι οποίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη, απορρίπτονται ανεξέλεγκτα από το διυλιστήριο του φράγματος εδώ και έναν μήνα! 

«Μετά από έντονα παράπονα των δημοτών μας, αλλά και από προσωπική μου επίσκεψη στους χώρους απορροής, διαπιστώσαμε ότι εδώ και περίπου έναν μήνα το διυλιστήριο του φράγματος Αποσελέμη - τμήμα του συνολικού έργου - απορρίπτει ανεξέλεγκτα το νερό. Άλλοτε σε υποτιθέμενα ρέματα, άλλοτε σε δρόμους, άλλοτε στην περιοχή των Αγριανών, και τελευταία αφήνει όλη αυτή την ποσότητα να καταλήγει στην οικολογική παροχή του ποταμού Αποσελέμη. 

νερά Αποσελέμη

Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι. Γνωρίζουν ότι η λειψυδρία είναι μπροστά μας, η κλιματική κρίση μάς απειλεί και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διανύσουμε την τρέχουσα τουριστική περίοδο χωρίς ελλείψεις σε νερό. Έχουν ζήσει τις πλημμύρες του 2020 και, πρόσφατα, στην Ανάληψη άρχισαν να ανησυχούν επειδή έβλεπαν το νερό να κατεβαίνει με ορμή από τον αγωγό που εκτρέπεται βόρεια από το φράγμα», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο οποίος έκανε λόγο για αλόγιστη και ανεξήγητη απόρριψη ενός φυσικού πόρου. 

Δοξαστάκης

«Αυτή τη στιγμή, το νερό φαίνεται να έχει επιβαρυνθεί με κάποιες συγκεντρώσεις υλικών, πιθανώς μαγγανίου, και προσπαθούν να το καθαρίσουν απορρίπτοντάς το προσωρινά μέσω του ποταμού Αποσελέμη στη θάλασσα. Θα πρέπει να μας εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει. Εκτιμώ πως το νερό αυτό ήταν μέσα στις δεξαμενές και, για να τις αδειάσουν και να ξεκινήσει η υδροδότηση, το απορρίπτουν. Όμως, προφανώς υπάρχει τεχνικό πρόβλημα - γι’ αυτό και υπάρχει καθυστέρηση και δεν έχει ξεκινήσει η υδροδότηση, όπως είχε προγραμματιστεί.

νερά Αποσελέμη

Δε γνωρίζουμε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Στο πλαίσιο της ενιαίας διαχείρισης νερού, έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Οι ΔΕΥΑ πρέπει να εμπλακούν ουσιαστικά στη διαχείριση του φράγματος», ανέφερε ο δήμαρχος Χερσονήσου. 

Μάλιστα, ένα μεγάλο τμήμα της παραλίας έχει “εξαφανιστεί” και ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής σεζόν, με τον δήμαρχο να θυμάται αντίστοιχες εικόνες όταν ήταν παιδί, προτού κατασκευαστεί το φράγμα. 

φρεάτιο

«Το γλυκό νερό θα ενωθεί με το θαλασσινό. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που γίνεται μόνο στην Ελλάδα», σημείωσε ο ίδιος. 

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που δημότες αγανακτούν στη σκιά της λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής, με τις ελλείψεις σε νερό να είναι αισθητές και σε περιοχές του Ηρακλείου, όπως στον Αϊ Γιάννη, στην Κονδυλάκη, στην Αγία Αικατερίνη, στην περιοχή του Λάκκου και όχι μόνο, ενώ το κλίμα δυναμιτίζεται ακόμη περισσότερο, καθώς - όπως μας ενημέρωσε - “στον αέρα” βρίσκεται η υδροδότηση από το φράγμα Αποσελέμη για τους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου. 

Παραλία Ανάληψης

Ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης “άστραψε και βρόντηξε”, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις γύρω από το φράγμα Αποσελέμη, καθώς, όπως σημείωσε, χάνονται χιλιάδες κυβικά νερού από το διυλιστήριο και τα δίκτυα, με τον ίδιο να εκφράζει την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. 

«Προτίθεμαι να απευθυνθώ στην αστυνομική Αρχή και να καταθέσω μήνυση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, ως κοινωνία και ως περιοχή, το νερό που μαζεύουμε με τόση δυσκολία να καταλήγει στη θάλασσα. Μιλάμε για έργο 250 εκατομμυρίων ευρώ, με τεράστιο κόστος για την περιοχή της Λαγκάδας, κι όμως πετάμε το νερό. 

Γέφυρα

Επιπλέον, πληρώνουμε 0,32 ευρώ ανά κυβικό, όταν το έργο έχει δοθεί δωρεάν από το κράτος στον ΟΑΚ, χωρίς αποσβέσεις ή επιβαρύνσεις. Δεν μπορώ να συνεχίσω να ανεχτώ αυτήν την κατάσταση. 

Έχω ευθύνη και υποχρέωση, και απαιτώ απαντήσεις. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί, δεν υπήρξε απάντηση. Το πρόβλημα είναι πιεστικό. Οι πολίτες και οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται. Εκτός του ότι χάνεται αυτός ο φυσικός πόρος, μέχρι πρότινος το νερό έτρεχε στους δρόμους, ενώ τώρα οδηγείται μέσω του φυσικού αποδέκτη, του ποταμού Αποσελέμη. 

νερά Αποσελέμη

Όμως, σε λίγο και οι παραλίες που προετοιμάζουμε για τον τουρισμό δε θα είναι επισκέψιμες. Η ποσότητα που απορρίπτεται σήμερα από το διυλιστήριο οδηγείται μέσω του φυσικού αποδέκτη, της οικολογικής παροχής, όπως προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 
Ο αγωγός από το διυλιστήριο μέχρι το Ηράκλειο έχει μήκος 38 χιλιόμετρα και χωρητικότητα ένα κυβικό ανά μέτρο - δηλαδή 38.000 κυβικά νερού. Αυτά απορρίφθηκαν στη θάλασσα. Το ίδιο συνέβη με τον αγωγό προς τον Άγιο Νικόλαο και τις δεξαμενές του διυλιστηρίου. Συνολικά, 100.000 κυβικά νερού χάθηκαν, ενώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη νερού. Είναι απαράδεκτα όσα συμβαίνουν», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη “Νέα Κρήτη” ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης. 

Το φρεάτιο 

Ο φωτογραφικός φακός του neakriti.gr κατέγραψε και το φρεάτιο, στο ύψος της γέφυρας του Αποσελέμη, απ’ όπου χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού, με τον δήμαρχο να ζητά απαντήσεις και στο ερώτημα για το αν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα στο διυλιστήριο, καθώς αρκετά ακούγονται γύρω από αυτό το ζήτημα - όπως για παράδειγμα ότι δε λειτουργεί ο μηχανισμός που επεξεργάζεται τα βαρέα μέταλλα, όπως μαγγάνιο - κάτι όμως που διαψεύδεται κατηγορηματικά από στελέχη του ΟΑΚ. 

Παραλία Ανάληψης

«Το φράγμα Αποσελέμη έκλεισε στις 21 Μαρτίου για να γίνουν εργασίες συντήρησης και επισκευών. Στις 25 Απριλίου, όταν ξαναβρεθήκαμε στο διυλιστήριο, όλες οι ΔΕΥΑ και ο ΟΑΚ αποφασίσαμε ότι η υδροδότηση θα ξεκινούσε στις 5 Μαΐου προς το Ηράκλειο και μετά τις 15 προς τον Άγιο Νικόλαο, λόγω μετακίνησης αγωγού εξαιτίας έργων στον ΒΟΑΚ. 

Σήμερα βλέπουμε πως η υδροδότηση δεν έχει ξεκινήσει. Αντιθέτως, η ροή συνεχίζεται. Βρέθηκα σήμερα εδώ και διαπιστώνω αυτήν την κατάσταση: το γλυκό νερό είναι έτοιμο να χυθεί στη θάλασσα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, λόγω ζημιών και συντήρησης, μέχρι σήμερα έχουν απορριφθεί περίπου 100.000 κυβικά μέτρα νερού στα ρέματα, κάτι αδιανόητο, ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο. 

Προσπαθούμε κάθε φορά με κάθε μέσο, ανθρώπινο και τεχνικό, να μαζέψουμε νερό από το Οροπέδιο Λασιθίου για να τροφοδοτήσουμε τον ταμιευτήρα, και βλέπουμε αυτήν την αλόγιστη και ανεξήγητη απόρριψη ενός φυσικού πόρου», τόνισε ο κ. Δοξαστάκης. 

«Το πρόβλημα είναι πιεστικό» 

Από την πλευρά μας, επικοινωνήσαμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Άρη Παπαδογιάννη, ο οποίος μας ανέφερε τα παρακάτω:  

«Πρόκειται για ποσότητες που σχετίζονται αποκλειστικά με τον καθαρισμό των δεξαμενών. Εκκενώνονται ορισμένα τμήματα, διότι έχει συσσωρευτεί λάσπη και το νερό που περιείχαν είχε επιβαρυνθεί. Κάποιες ποσότητες απομακρύνονται για λόγους ασφαλείας. Δεν ισχύει ότι αυτό γίνεται εδώ και έναν μήνα. Οι ποσότητες που έχουν αποβληθεί είναι απολύτως διαχειρίσιμες και περιορίζονται στα 20.000 με 25.000 κυβικά. 

Αύριο ή μεθαύριο, το νερό θα δοθεί κανονικά στις τρεις ΔΕΥΑ. Δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό ζήτημα με ανταλλακτικά, όπως ακούγεται. Ο καθαρισμός κρίθηκε αναγκαίος, καθώς οι δεξαμενές είχαν μείνει ανενεργές για κάποιο διάστημα. Το βασικό μας μέλημα είναι το νερό που θα φτάσει στους πολίτες να είναι απολύτως ασφαλές και σύμφωνο με τις προδιαγραφές». 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που διαθέτει ο δήμαρχος Χερσονήσου, «ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν το πρόβλημα με το νερό, το οποίο συνεχίζει να έχει μαγγάνιο», ενώ παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας, δεν υπήρξε απάντηση. 
«Το πρόβλημα είναι πιεστικό», σχολίασε ο ίδιος.


«Δεν έχουμε να πιούμε και αυτό πάει στη θάλασσα» 

«Στις 7 Μαΐου το είδα εγώ για πρώτη φορά, έχω τραβήξει και το πρώτο βίντεο. Οι ποσότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες, το βλέπετε και μόνοι σας. Ο ποταμός έχει να κατεβάσει νερό πάνω από δύο-τρία χρόνια. Αν πάτε στο δέλτα του ποταμού, τόσο νερό δεν έχουμε ξαναδεί ούτε σε πλημμύρες. Και είναι κρίμα, σε μια εποχή που υπάρχει ξηρασία, που δεν έχουμε νερό, όλοι αγωνιούμε αν θα βρέξει ή όχι, να ρίχνουμε το νερό στη θάλασσα. 

Ο ποταμός δεν κατεβάζει νερό γιατί δεν έχει. Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την τελευταία φορά που κατέβασε τέτοια ποσότητα. 

Αυτό το νερό προέρχεται από το διυλιστήριο, από τον αγωγό του φράγματος. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό, γιατί χύνεται το νερό στη θάλασσα. Είναι κρίμα, να μην έχουμε νερό ούτε για να πιούμε. Για ποιον λόγο γίνεται αυτό δε γνωρίζει κανείς», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη “Νέα Κρήτη” και neakriti.gr ο κ. Νίκος Πλατάκης, επιχειρηματίας της περιοχής. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News