“Μπαρούτι” μύριζε χθες το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας 18 Άγγλων στο Ηράκλειο, με αφορμή τη βεβαίωση παραβάσεων στάθμευσης σε οδηγούς ταξί, με τον κλάδο να κάνει λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες και τη στιγμή που οι νόμιμες θέσεις στάθμευσης επί της οδού Μητσοτάκη ήταν κατειλημμένες από Ι.Χ.
► Διαβάστε επίσης: Κυκλοφοριακό χάος στην πλατεία 18 Άγγλων: Μπαράζ ελέγχων από την Αστυνομία - Δείτε βίντεο
Σύμφωνα με τον γραμματέα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί Ηρακλείου κ. Συμεών Ερμίδη, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. έκοψε κλήσεις σε τέσσερις συναδέλφους του για παράβαση του ΚΟΚ, αλλά και του κανονισμού λειτουργίας της πιάτσας ταξί, γεγονός που σημαίνει ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με πειθαρχικές συνέπειες.

Ο κ. Ερμίδης εξέφρασε για μια ακόμη φορά τις ενστάσεις του γύρω από τη χωροθετημένη πιάτσα επί της οδού Μητσοτάκη, η οποία, όπως τόνισε, δεν είναι... ορατή από δημότες και επισκέπτες, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε άτυπη συμφωνία με την προηγούμενη δημοτική Αρχή και το Λιμεναρχείο, προκειμένου σε δύο συγκεκριμένες θέσεις πέριξ της πλατείας να σταθμεύουν προσωρινά τα ταξί για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου και ιδιαίτερα ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.
Μάλιστα, ο γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί Ηρακλείου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο παραπάνω σχεδιασμός άλλαξε μετά την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στον Δήμο Ηρακλείου, με τα πρώτα αρνητικά σημάδια να διαφαίνονται πριν από έναν μήνα.
Και όλα αυτά με φόντο το κυκλοφοριακό χάος και το μπάχαλο γύρω από τη στάθμευση στην ευρύτερη περιοχή, με το ποτήρι της αγανάκτησης να ξεχειλίζει για τον κλάδο, ο οποίος διαβλέπει ότι τα προβλήματα θα ενταθούν τους καλοκαιρινούς μήνες.
Την ανάγκη χωροθέτησης δύο ή τριών θέσεων ταξί πέριξ της πλατείας 18 Άγγλων, ώστε αυτές να είναι εμφανείς από τους τουρίστες, ζητούν επαγγελματίες, οι οποίοι προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ άμεσα θα επιδιώξουν συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό.
Σχεδόν ανύπαρκτη η θέση ταξί στο σημείο
«Είμαστε σε ένα σημείο το οποίο είναι από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης. Εδώ καταλήγει ο περισσότερος κόσμος - επισκέπτες, δημότες - και είναι ένα σημείο στο οποίο πρωτίστως θα έπρεπε να βρίσκεται το ταξί. Αυτό λοιπόν που αποφάσισαν για άλλη μια φορά η δημοτική Αρχή και η Τροχαία είναι ότι αυτός που θα λείπει από εδώ θα είναι το ταξί.
Εμείς, αντιθέτως, θα πιέσουμε από την πλευρά μας, γιατί πάρα πολλοί πολίτες έχουν ανάγκη το ταξί. Και αυτή τη στιγμή έδιωξαν το ταξί για άλλη μια φορά από τον κυκλικό κόμβο. Ποιον εξυπηρετεί; Είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί να μας λένε “πηγαίνετε στις νόμιμες πιάτσες σας”, την ώρα που η νόμιμη πιάτσα τεσσάρων θέσεων στην οδό Μητσοτάκη δεν είναι ευδιάκριτη προς τους πολίτες και, όπως διαπιστώνουμε, σε αυτές τις θέσεις σταθμεύουν παράνομα Ι.Χ.
Θέλουμε μια λύση άμεσα, διαφορετικά θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Λύσεις υπάρχουν. Αν θέλει ο Δήμος, μπορεί να τις βρει. Να δοθούν και προσωρινές θέσεις.
Όλα μπορούν να γίνουν. Αυτό γίνεται καθημερινά. Δεν υπάρχει καμία προστασία της πιάτσας. Και κάποιες φορές που έρχονται, έρχονται μόνο για να βεβαιώσουν παραβάσεις στους συναδέλφους μας. Εμείς δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτήν την κατάσταση», τόνισε, μεταξύ άλλων, στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Συμεών Ερμίδης, γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί Ηρακλείου.

Προχωρά η νέα κυκλοφοριακή
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιώργος Σισαμάκης ανέφερε ότι, μετά την έγκριση της κυκλοφοριακής του κέντρου, η δημοτική Αρχή προχωρά στην εκτέλεσή της τμηματικά, με προτεραιότητα στην πλατεία 18 Άγγλων, όπου έχει παρατηρηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες.
«Εκεί προγραμματίζεται η υλοποίηση ενός έργου, μια διαμόρφωση και τακτοποίηση της περιοχής, ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι οδηγοί που χρησιμοποιούν την παραλιακή οδό για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Σήμερα που μιλάμε, βρισκόμαστε στη διαδικασία εκτέλεσης της μελέτης και στην προκήρυξή της εντός του έτους, ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι, ώστε του χρόνου να τεθεί σε λειτουργία, σύμφωνα με την εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη του κέντρου. Δυστυχώς, μετά την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στον Δήμο Ηρακλείου, οι θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται στην πλατεία 18 Άγγλων θα πρέπει να απομακρυνθούν από τον κυκλικό κόμβο.
Αυτό προβλέπεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα τόσο από την ΕΛ.ΑΣ. όσο και από τη Δημοτική Αστυνομία. Υπάρχει ρητή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης. Υπάρχει ήδη χωροθετημένη θέση της πιάτσας ταξί στην αρχή της οδού Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται συνεννόηση.
Τα οχήματα που σταθμεύουν σήμερα εκεί θα πρέπει να απομακρυνθούν για να αποκατασταθεί η ομαλή κυκλοφορία. Διανύουμε μία μεταβατική περίοδο - αυτό είναι κατανοητό», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη “Νέα Κρήτη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιώργος Σισαμάκης.

Καταργείται ο κυκλικός κόμβος - Στις αρχές του επόμενου έτους ο νέος σχεδιασμός
Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στη νέα κυκλοφοριακή μελέτη, σύμφωνα με την οποία καταργείται ο κυκλικός κόμβος και στη θέση του δημιουργείται νησίδα, με την πρόβλεψη θέσεων για ταξί, λεωφορεία και όχι μόνο.
«Στη νέα μελέτη προβλέπονται τέσσερις θέσεις στάθμευσης ταξί, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο κυκλικός κόμβος, στο βόρειο τμήμα του. Θα υπάρξει μια τελείως διαφορετική διαμόρφωση, με πρόβλεψη θέσεων για ταξί, λεωφορεία, καθώς και δημιουργία “drive-thru” από τη νότια πλευρά της πλατείας, ώστε να διευκολύνονται οι σύντομες στάσεις και η αποβίβαση επιβατών με κατεύθυνση την 25η Αυγούστου», τόνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για το πότε εκτιμά ότι θα υλοποιηθεί ο παραπάνω σχεδιασμός, ο κ. Σισαμάκης δήλωσε ότι στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης στις αρχές του επόμενους έτους.
«Δεν είναι πάντοτε εύκολες οι σχετικές διαδικασίες, αλλά σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να ξεκινήσει η υλοποίηση στις αρχές του 2026, σύμφωνα με όσα έχουν αποτυπωθεί στην κυκλοφοριακή μελέτη», κατέληξε ο ίδιος.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ ΤV