Κηδεία Σταρίδα

Το τελευταίο "αντίο" στη Λιάνα Σταρίδα – Θλίψη κατά τον αποχαιρετισμό της σπουδαίας αρχαιολόγου στο Ηράκλειο (pics)

Ηράκλειο
Το τελευταίο "αντίο" στη Λιάνα Σταρίδα – Θλίψη κατά τον αποχαιρετισμό της σπουδαίας αρχαιολόγου στο Ηράκλειο (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θλίψη και συγκίνηση στην εξόδιο ακολουθία της σπουδαίας αρχαιολόγου, με παρόντες συναδέλφους της, φορείς και την οικογένειά της – Συγκινητικά λόγια από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και θλίψης τελέστηκε το μεσημέρι της Κυριακής η κηδεία της Λιάνας Σταρίδα, της καταξιωμένης αρχαιολόγου που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης, σε ηλικία 71 ετών

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό του Μικρού Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. 

Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε βαθιά θλίψη όχι μόνο στον επιστημονικό και πολιτιστικό χώρο της Κρήτης, αλλά και σε όσους συνεργάστηκαν ή την γνώρισαν προσωπικά. 

kideiastarida

Στο πλευρό της μέχρι το τέλος ο σύντροφός της ζωής της, ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Σταρίδας, με τον οποίο απέκτησαν τρία παιδιά και γνώρισαν τη χαρά των εγγονιών. 

Σταρίδα

Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο οποίος αποχαιρέτησε την εκλιπούσα με λόγια βαθιάς συγκίνησης, αναδεικνύοντας την προσφορά και την προσωπικότητά της.

Σταρίδα

Στεφάνια στη μνήμη της κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, το Παράρτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Τ.Ε. Ηρακλείου του ΚΚΕ και αρκετοί ακόμη φορείς και φίλοι, τιμώντας τη συμβολή της στην ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σταρίδα
kideiastarida

Συναδέλφοι αρχαιολόγοι και άνθρωποι του πολιτισμού αποχαιρέτησαν τη δική τους Λιάνα, μιλώντας για το πάθος της, την επιμονή της στη δουλειά και την αφοσίωσή της στη δημόσια ιστορία του τόπου.

kideiastarida
Σταρίδα

 

Σταρίδα
Σταρίδα

 

Σταρίδα
kideiastarida

Η σπουδαία αρχαιολόγος που εργάστηκε για την Κρήτη

Η Λιάνα Σταρίδα γεννήθηκε στην Αθήνα από Ηρακλειώτες γονείς και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από νωρίς άρχισε να ασχολείται με τις αρχαιολογικές έρευνες στην Κρήτη. Εργάστηκε στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων  και στην Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων  και ανέπτυξε ένα πολυσχιδές έργο... 

Ήταν υπεύθυνη για ανασκαφικές έρευνες σε συνολικά 24 αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι σημαντικές Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές του  Αγίου Νικολάου Χερσονήσου και στο «Καστρί» Χερσονήσου. 

Διακρίθηκε για την εκτενή έρευνα και την επιστημονική της προσέγγιση, η οποία αναβάθμισε τη γνώση για την πολιτιστική κληρονομιά του Ηρακλείου και της Κρήτης με την ίδια να δίνει μάχη για την αποκατάσταση μνημείων στην πόλη του Ηρακλείου.

Ως επιστημονική σύμβουλος συμμετείχε σε αρχιτεκτονικές μελέτες για την αποκατάσταση των Ενετικών Τειχών και της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου, ενώ ήταν επιστημονική υπεύθυνη για την προσομοίωση της Ενετικής πόλης του Χάνδακα (Candia) στη μακέτα που κατασκευάστηκε και εκτίθεται στην αίθουσα "Ανδρέα Καλοκαιρινού" του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Η σπουδαία αρχαιολόγος ασχολήθηκε με την εκπαίδευση και τη διάδοση της ιστορίας και της αρχαιολογίας της Κρήτης. Διετέλεσε καθηγήτρια Ιστορίας της Κρήτης και Νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας στη Σχολή Ξεναγών και συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε πολιτιστικά ιδρύματα, όπως το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, και σε σωφρονιστικά καταστήματα  διδάσκοντας στους κρατούμενους των φυλακών Αλικαρνασσού την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης.

Η Λιάνα Σταρίδα είχε επίσης ενεργή συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, διαλέξεις και δημοσιεύσεις, υπήρξε μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες, ενώ σπουδαία ήταν η  συγγραφική της δουλειά  για την πόλη του Ηρακλείου, με γενικό τίτλο «Υπήρχε μια πόλη», στην οποία περιλαμβάνονται οι τόμοι: Α. «Το Μεγάλο Κάστρο», Β. «Συνοικίες-Δρόμοι-Πλατείες του Μεγάλου Κάστρου» και Γ. «Τα θρησκευτικά μνημεία του Μεγάλου Κάστρου».

Η Λιάνα Σταρίδα ήταν επίσης γνωστή για την  πολιτική της δράση. Στάθηκε με ξεκάθαρες και δυναμικές θέσεις στο δημόσιο λόγο, προβάλλοντας πάντα τις αξίες της αριστεράς και της κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Η απώλεια της αφήνει ένα μεγάλο κενό στην οικογένειά της, στην επιστημονική κοινότητα και στην πόλη του Ηρακλείου, την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση και πάθος για περισσότερα από 40 χρόνια με το έργο της να  παραμένει ζωντανός φάρος και οδηγός για τις μελλοντικές γενιές. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News