Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα καθοριστική σύσκεψη ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του Τεφελίου και τον Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Ηρακλείου (ΤΑΕΦΚ).
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται το θέμα της επείγουσας αποκατάστασης του κεντρικού ναού της Παναγίας, ο οποίος υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου το 2021.
Το Τεφέλι, μια αγροτική κοινότητα περίπου 550 κατοίκων, 32 χλμ νότια από το Ηράκλειο, έχει ιστορία αιώνων, με τους κατοίκους να ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκαλλιέργεια και τη κτηνοτροφία. Παρόλο που ο οικισμός έχει περιορισμένες υποδομές, διατηρεί έντονη πολιτιστική ταυτότητα και ισχυρή κοινωνική συνοχή, που βασίζεται κυρίως στους θρησκευτικούς του χώρους.
Ωστόσο, με τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021, το Τεφέλι υπέστη σοβαρές φθορές. Εκτός από τις κατοικίες, δύο από τους τρεις ναούς του χωριού κρίθηκαν ακατάλληλοι για χρήση, σύμφωνα με τους μηχανικούς της ΤΑΕΦΚ, και επισημάνθηκαν με κίτρινη σήμανση. Μεταξύ αυτών, ο μεγαλύτερος ναός, της Παναγίας, παραμένει κλειστός μέχρι σήμερα, με βαθιές ρωγμές στις κόγχες του ιερού.


Με την κύρια εκκλησία εκτός λειτουργίας, οι λειτουργίες του χωριού περιορίστηκαν στον παλαιότερο και μικρότερο ναό του Αγίου Ιωάννη, ο οποίος επίσης έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνος. Ως πρόχειρη λύση, δημιουργήθηκε μια προσωρινή κατασκευή (“πέργολα”) για την τέλεση λειτουργιών, κάτι που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής και δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών.


Παρά τις προσπάθειες της Ενοριακής Επιτροπής Τεφελίου, που από το 2022 έχει καταθέσει δύο πλήρεις φακέλους με μελέτες αποκατάστασης, οι διαδικασίες παραμένουν στάσιμες. Ο φάκελος για τον ναό του Αγίου Ιωάννη κατατέθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2022, και εκείνος για την Παναγία το Μάρτιο του 2023, με τις τελικές μελέτες να έχουν υποβληθεί στις αρχές του 2024.

Παρά την έγκριση από εκκλησιαστικά και πολεοδομικά συμβούλια, το έργο δεν έχει ακόμη χρηματοδοτηθεί, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων.
Η μη λειτουργία των ναών έχει προκαλέσει όχι μόνο θρησκευτικό κενό, αλλά και κοινωνική αποσύνδεση. Οι εκκλησίες αποτελούσαν το βασικό σημείο συγκέντρωσης της κοινότητας. Η απουσία τους έχει οδηγήσει στην περιθωριοποίηση του χωριού και την υποβάθμιση της κοινωνικής συνοχής.
Οι κάτοικοι του Τεφελίου ζητούν την άμεση έγκριση και χρηματοδότηση των εγκεκριμένων έργων αποκατάστασης. Όπως επισημαίνουν, η Πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στη θρησκευτική και κοινωνική ζωή.
