Ολοσχερής είναι η καταστροφή του εργοστασίου επεξεργασίας ξύλου στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου (25/03) μετά τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (25/3).
►Διαβάστε επίσης: ΒΙΠΕΗ: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο εργοστάσιο ξυλείας - Παραμένει επιτόπου δύναμη της Πυροσβεστικής για την αποκάθαρση του χώρου (vid, pics)
Η εικόνα που παρουσιάζει το κτίριο το πρωί της Τετάρτης, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες και τα βίντεο, αποτυπώνει ξεκάθαρα την έκταση της καταστροφής.










Οι πυροσβέστες, που επιχειρούν μέχρι και αυτήν την ώρα, έδωσαν ολονύχτια μάχη στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά. Η πυρκαγιά οριοθετήθηκε αργά το βράδυ, σύμφωνα με τον συντονιστή Βορείου - Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης της Πυροσβεστικής, Κωνσταντίνο Ψαρό, και είχε περιοριστεί στη συγκεκριμένη επιχείρηση, ενώ σήμερα το πρωί δεν υπήρχε ενεργή εστία.

Παρ' όλα αυτά, δυνάμεις παρέμειναν στο σημείο όλο το βράδυ στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για άμεση επέμβαση.Σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις, το πρωί της Τετάρτης (26/3), οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται επιτόπου έχουν προχωρήσει στο στάδιο αποκάθαρσης του χώρου, προκειμένου να μη μείνει ούτε μία σπίθα ενεργή. Στο σημείο παραμένει μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής, αποτελούμενη από 9 οχήματα με πάνω από 20 άνδρες. Αυτή την ώρα βρίσκονται στη φάση της αποκάθαρσης του χώρου, χωρίς να υπάρχει ενεργή εστία φωτιάς.
Οι δυνάμεις θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιχείρηση, ενώ έρευνες για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς διενεργεί ήδη το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στήθηκε μεγάλη επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 υπάλληλοι της πυροσβεστικής με δεκάδες οχήματα, μεταξύ άλλων υδροφόρες ΟΤΑ και ιδιωτών, όπως και εθελοντές. Στόχος εξαρχής ήταν να εξαλειφθεί ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς σε γειτονικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, λίγη ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης, ενεργοποιήθηκε επείγουσα ειδοποίηση μέσω του «112», λόγω των πυκνών καπνών που είχαν «σκεπάσει» μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής της ΒΙΠΕ. Η καταστροφή που έχει υποστεί το κτίριο είναι ολοσχερής.
►Διαβάστε επίσης: ►Διαβάστε επίσης: Φωτιά σε επιχείρηση στη ΒΙΠΕ: Τιτάνια μάχη της πυροσβεστικής για να τεθεί υπό έλεγχο – Το χρονικό της πύρινης κόλασης (vid, pics)
Το χρονικό της μάχης των πυροσβεστών
Τιτάνια μάχη έδωσε χθες η Πυροσβεστική, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο την μεγάλης έκτασης, επικίνδυνη φωτιά που ξέσπασε στην επιχείρηση ξυλείας “Κοπιδάκη” στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου. Η φωτιά σημειώθηκε λίγο μετά τις 3 χθες το απόγευμα, κινητοποιώντας άμεσα τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, αλλά και όλες τις αρμόδιες Αρχές.

Ξεκίνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τον εξωτερικό χώρο της μονάδας και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε στο εσωτερικό του κτηρίου, προκαλώντας ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες. Το εργοστάσιο ξυλείας του κ. Κοπιδάκη, που μάλιστα βρίσκεται απέναντι από τον Βιολογικό Καθαρισμό της ΒΙ.ΠΕ., καταστράφηκε ολοσχερώς, με το όλο συμβάν να φέρνει στην επιφάνεια σωρεία προβλημάτων και ελλείψεων που αντιμετωπίζει η ΒΙΠΕΗ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως θα περιγράψουμε στη συνέχεια του ρεπορτάζ μας. Ελλείψεις που δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους, παρά το γεγονός ότι και κατά το παρελθόν έχουν τυλιχθεί στις φλόγες κι άλλες επιχειρήσεις, όπου και πάλι σημειώθηκαν προβλήματα στην προσπάθεια κατάσβεσης.
►Διαβάστε επίσης: Ηράκλειο: Οριοθετήθηκε η φωτιά στην επιχείρηση ξυλείας - Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο (pics, vid)
Το μέτωπο στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο, με τις φλόγες να επεκτείνονται ταχύτατα και τον κίνδυνο γενικευμένης καταστροφής να είναι ορατός...
Από την πρώτη στιγμή, δεκάδες πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες, ενώ συνεχώς κατέφταναν ενισχύσεις και από γειτονικές περιοχές. Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, με την πρόσβαση στο εσωτερικό του κτηρίου να είναι περιορισμένη, ενώ κατά διαστήματα ακούγονταν μικρές εκρήξεις που δημιουργούσαν νέες εστίες, καθώς τα υλικά που βρίσκονταν στον χώρο ήταν εύφλεκτα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς συμμετείχαν 28 πυροσβεστικά οχήματα, 12 βοηθητικά, δύο ομάδες της ΕΜΑΚ και συνολικά 75 πυροσβέστες, ενώ υπήρχε συνεχής επικοινωνία με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής.

Κατά τη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες όμως, μεγάλη ανάγκη προκλήθηκε από τη διακοπή ρεύματος. Παρότι το δίκτυο πυρόσβεσης διέθετε νερό, η πίεση ήταν ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται ο ανεφοδιασμός των πυροσβεστικών οχημάτων. Η πυρκαγιά περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό αργά χθες το απόγευμα, με το κτήριο της επιχείρησης όμως να έχει καταρρεύσει εντελώς. Η όλη πυροσβεστική επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ήταν σημαντικό να παρακολουθείται στενά η πορεία της φωτιάς. Στο σημείο παρέμειναν πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν και στο εσωτερικό κτήριο.
Κίνδυνος επέκτασης
Οι φλόγες, που απλώνονταν με γρήγορο ρυθμό, απειλούσαν από την αρχή την κατασκευή του εργοστασίου. Για λόγους ασφαλείας έγινε εκκένωση της περιοχής, με τις αστυνομικές Αρχές να απομακρύνουν τους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή σκοπός των πυροσβεστών ήταν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο και να αποτρέψουν την εξάπλωσή της σε παρακείμενες επιχειρήσεις, κάτι που ευτυχώς επετεύχθη, οπότε και αποτράπηκαν τα χειρότερα.
«Ήταν μία πολύ δύσκολη επιχείρηση, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο. Εξαρχής η προσπάθεια της Πυροσβεστικής ήταν να μην επεκταθεί η φωτιά και να περιοριστεί, πράγμα που πετύχαμε, παρότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος αναζωπύρωσης και επέκτασης», είπε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο από την πρώτη στιγμή.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κ. Γιάννης Λεονταράκης σχολίασε ότι «ήταν ένα περιβάλλον αρκετά δύσκολο», ενώ όσον αφορά στο τεράστιο πρόβλημα της παροχής νερού, που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες, είπε: «Ο διαχειριστής της περιοχής είναι υποχρεωμένος να έχει ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης και τις υποδομές με απρόσκοπτη παροχή νερού. Το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) ήταν ένα παράδειγμα που θα πρέπει να προβληματίσει για το τι δε λειτούργησε καλά, όχι μόνο για τη ΒΙ.ΠΕ., αλλά για όλη τη χώρα, για ανάλογες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να υπάρχουν έτοιμοι κρουνοί και βεβαίως ένα αποτελεσματικό plan b, για να διαχειριστούμε την κάθε κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
«Δυστυχώς καταστράφηκε ολοσχερώς το κτήριο της επιχείρησης, άλλη μία επιχείρηση στη Βιομηχανική. Ήμασταν από την πρώτη στιγμή εκεί, όμως από την αρχή ήταν ξεκάθαρο πως ήταν αδύνατο η Πυροσβεστική να κάνει κάτι. Μέλημα και σκοπός της Πυροσβεστικής ήταν να μην απλωθεί η φωτιά στα υπόλοιπα κτήρια, το οποίο ευτυχώς επιτεύχθηκε. Μόνο στη βόρεια πλευρά υπήρξαν δύο εστίες φωτιάς, που “ξέφυγαν” από τους πυροσβέστες αρχικά, όμως αποσβέστηκαν με επιτυχία», είπε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Συριγωνάκης, ο οποίος επίσης βρέθηκε στο σημείο.
Κρίνεται αναγκαίο ένα σχέδιο
Το δίκτυο της Βιομηχανικής Περιοχής όσον αφορά στην πυρόσβεση είναι κάτω από τον έλεγχο και την επίβλεψη της ΕΤΒΑ, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, Κωνσταντίνος Χρηστάκος. Όπως είπε ο ίδιος, μόλις έφτασε στο σημείο ειδοποίησε τους υπεύθυνους και άνοιξαν τον χώρο για να μπορέσουν να έχουν καλύτερη πρόσβαση. Όπως περιγράφει, παροχή νερού έλαβαν από μία κοντινή δεξαμενή νερού και από την Περιφέρεια, η οποία έστειλε βυτία και υδροφόρες για να ενισχύσουν το έργο τους.
Από την πλευρά της, η Πυροσβεστική αντιμετώπισε την κατάσταση όσο καλύτερα μπορούσε, διότι ήταν πολύ δύσκολο η φωτιά να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο. Αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν, έγιναν. Σίγουρα όμως, όπως τόνισε, θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα καλύτερα, επισημαίνοντας πως το ρεύμα κόπηκε σε ολόκληρη τη ΒΙ.ΠΕ. και στην περιοχή του Βιολογικού, όπου υπήρχαν αντλίες νερού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην απόσβεση.
«Θα μπορούσε το ρεύμα να είχε κοπεί τοπικά, ώστε να μπορέσουν και οι πυροσβέστες να δουλέψουν με περισσότερη ασφάλεια», είπε ο κ. Κωνσταντίνος Χρηστάκος, υπογραμμίζοντας πως τα Η/Ζ (Ηλεκτροπαραγωγά Ζχεύγη), οι γεννήτριες που υπήρχαν ως εναλλακτική, που ενεργοποιήθηκαν, δεν μπορούσαν να σηκώσουν την πίεση που θα μπορούσε να σηκώσει μία κανονική γεννήτρια.
«Ήταν όλα σε κατάσταση ανάγκης και ήμασταν πολύ τυχεροί που ο άνεμος βοήθησε την κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Χρηστάκος, ενώ καταλήγοντας σημείωσε πως κάποιος πρέπει να μελετήσει την κατάσταση, ούτως ώστε να δοθεί μία λύση, τονίζοντας πως το συμβάν θα πρέπει να αποτελέσει θέμα άσκησης στην περιοχή, ενώ αναγκαίο κρίνεται και ένα σχέδιο που να λέει πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις, διότι τώρα προβλεπόμενο σχέδιο μπορεί να υπάρχει, αλλά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων σίγουρα δεν το ξέρει.
Πολίτες, πάντως, που επικοινώνησαν με τη “Νέα Κρήτη” τόνισαν πως στη ΒΙΠΕΗ πριν 5 με 6 χρόνια έγινε ένα δίκτυο κρουνών με μια δεξαμενή ψηλά, για να υπάρχει πάντα νερό και, όπως τους είχαν ενημερώσει, έχει 1.000 με 1.200 κυβικά νερό, σημειώνοντας μάλιστα πως οι κρουνοί ήταν κόκκινοι με κίτρινο σιρίτι γύρω-γύρω, για να τους αναγνωρίζουν από το παλιό δίκτυο. Έθεσαν όμως και το ερώτημα: «Αυτό γιατί δε δούλεψε που δε θέλει ρεύμα;».
Τι δηλώνει από την πλευρά της η ΕΤΒΑ
Το neakriti.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο διαχειριστή στην ΕΤΒΑ, κ. Γιώργο Μασαούτη, ο οποίος δήλωσε για το όλο περιστατικό πως «η εναλλακτική μας ήταν οι γεννήτριες που διαθέταμε, πλην όμως δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν την πίεση για το σύστημα, σε αυτήν την περίπτωση δε φάνηκαν αρκετές», ενώ λίγο πριν κλείσει το τηλέφωνο είπε ότι «αν το δίκτυο είναι επαρκές, θα το δείξουν οι έρευνες».
Χωρίς πίεση το δίκτυο της ΒΙΠΕΗ
Η κατάσταση λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς επιδεινώθηκε λόγω της εκτεταμένης διακοπής ρεύματος στην περιοχή, που έθεσε εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια, καθιστώντας αδύνατη την κανονική τροφοδοσία σε νερό. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, οι υδροφόρες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σωτηρία.
►Διαβάστε επίσης: Έσωσαν την κατάσταση οι υδροφόρες – Χωρίς πίεση το δίκτυο στη φωτιά της ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου
Δεκάδες υδροφόρες από τον Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης και ιδιωτικές εταιρείες και εθελοντές κινητοποιήθηκαν άμεσα και μετέφεραν νερό στο σημείο της πυρκαγιάς, επιτρέποντας στις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίσουν την κατάσβεση.
Έτσι, από την πρώτη στιγμή όλες οι διαθέσιμες υδροφόρες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου βρέθηκαν στο σημείο, ενώ παράλληλα το 112 ήχησε σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου, με τον καπνό να είναι ορατός από αρκετά σημεία της πόλης, τραβώντας τα βλέμματα των πολιτών, που αναρωτιόντουσαν τι συνέβαινε... Εξαιρετικής σημασίας στην όλη προσπάθεια ήταν η συμβολή της εταιρείας SYCHEM, η οποία προχώρησε στη δωρεάν προσφορά όλου του νερού που ήταν αναγκαίο, για την ανατροφοδότηση των βυτιοφόρων που ρίχτηκαν χθες στη μάχη.