arkaloxwri

Αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς σεισμόπληκτων κατοικιών στο Αρκαλοχώρι – Παρέμβαση της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή

Ηράκλειο
Αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς σεισμόπληκτων κατοικιών στο Αρκαλοχώρι – Παρέμβαση της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κοινωνική αδικία οι πλειστηριασμοί σεισμόπληκτων κατοικιών» - Η Ερώτηση προς τους Υπουργούς – Τα βασικά ζητήματα

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διενέργεια πλειστηριασμών σε ακίνητα σεισμόπληκτων κατοίκων του Αρκαλοχωρίου, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για προστασία των πρώτων κατοικιών.

► Διαβάστε επίσης: Αρκαλοχώρι: Σάλος και αγανάκτηση μετά τον πλειστηριασμό - Καταφεύγει στη Δικαιοσύνη η πολύτεκνη μητέρα για να σώσει το σπίτι της (vid)

Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή της η βουλευτής Β’ Πειραιά, Σοφία – Χαϊδώ Ασημακοπούλου, απευθυνόμενη στους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

«Κοινωνική αδικία οι πλειστηριασμοί σεισμόπληκτων κατοικιών»

Στην κοινοβουλευτική της παρέμβαση, η βουλευτής επισημαίνει ότι πολλοί κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου, που χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό, βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια των κατοικιών τους, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για στήριξή τους. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών, πολυτέκνων και ηλικιωμένων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις.

Η κ. Ασημακοπούλου τονίζει ότι το Αρκαλοχώρι δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση στην πολιτική προστασίας των σεισμόπληκτων περιοχών, καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε Θεσσαλία και Αττική υπήρξε νομική παρέμβαση για την αποτροπή των πλειστηριασμών. Η ίδια υπογραμμίζει ότι το κράτος έχει ηθική υποχρέωση να διασφαλίσει πως όσοι επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή δεν θα βρεθούν στο δρόμο, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια.

Αναλυτικά η σχετική ερώτηση: 

«ΘΕΜΑ: «Πλειστηριασμοί σεισμόπληκτων κατοικιών στο Αρκαλοχώρι»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Αρκαλοχώρι Κρήτης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πλειστηριασμών σε ακίνητα σεισμόπληκτων συμπολιτών μας, παρά τις διαβεβαιώσεις για προστασία των πρώτων κατοικιών τους. Αυτές οι ενέργειες έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και αίσθημα αδικίας στους κατοίκους της περιοχής. Το Αρκαλοχώρι επλήγη από φυσική καταστροφή και το να εκπλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες δημιουργεί κοινωνική αδικία.

Οι πλειστηριασμοί σε σεισμόπληκτες οικογένειες δημιουργούν αίσθημα απογοήτευσης και αδικίας, ιδίως όταν αυτό συμβαίνει σε μονογονεϊκή, πολύτεκνη μητέρα. Το Αρκαλοχώρι δεν θα έπρεπε να αποτελεί εξαίρεση σε μια ενιαία πολιτική προστασίας των σεισμόπληκτων περιοχών. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι άδικο να αντιμετωπίζονται οι κάτοικοι με διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με άλλες σεισμόπληκτες περιοχές, όπως η Θεσσαλία ή η Αττική, όπου εκδόθηκαν υπουργικές αποφάσεις για την προστασία των κατοικιών.

Το κράτος έχει την ηθική και ανθρωπιστική ευθύνη και υποχρέωση να διασφαλίσει ότι οι πολίτες που έχουν πληγεί από καταστροφές θα μπορούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια. Οι υποσχέσεις για προστασία των σεισμόπληκτων πρώτων κατοικιών ήταν σαφείς.

Η μη τήρησή τους πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς. Ενώ, οι πλειστηριασμοί, όχι μόνο απειλούν την κοινωνική συνοχή, αλλά και τη βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας, καθώς πολλές οικογένειες ενδέχεται να μην μπορέσουν να επανακάμψουν.

Οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, οι πολύτεκνοι και οι ηλικιωμένοι είναι από τους πλέον ευάλωτους. Η απώλεια των κατοικιών τους θα οδηγήσει σε περαιτέρω κοινωνικά προβλήματα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, και επειδή πρόκειται για πολύ σοβαρές καταγγελίες του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας, «Η Ελπίδα», που απαιτούν απαντήσεις,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να παρέμβετε άμεσα, ώστε να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί των σεισμόπληκτων κατοικιών στο Αρκαλοχώρι;

2. Προτίθεσθε να παρέμβετε, ώστε να υπάρξουν σχέδια για την ενίσχυση της νομοθετικής προστασίας αυτών των κατοίκων;

3. Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που έχουν πληγεί από τον σεισμό και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες;

4. Γιατί εφαρμόζονται πλειστηριασμοί στο Αρκαλοχώρι, ενώ σε άλλες σεισμόπληκτες περιοχές υπήρξε νομοθετική προστασία, δημιουργώντας άνιση μεταχείριση;

5. Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των ακινήτων που οδηγούνται σε πλειστηριασμό;

6. Υπάρχει μέριμνα για την ανακούφιση των οικογενειών που ενδέχεται να μείνουν άστεγες λόγω των πλειστηριασμών;

Η ερωτώσα Βουλευτής

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ - ΧΑΪΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News