Δε... μάσησε τα λόγια του για την εξωτερική πολιτική της χώρας, την ακολουθούμενη στρατηγική της Ευρώπης και τους κινδύνους που απορρέουν από την ευρωτουρκική προσέγγιση ο Γιάννης Βαληνάκης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία - Πώς θα ακυρώσουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα”», που συντόνισε ο δημοσιογράφος της “ΚΡΗΤΗ TV”, Γιώργος Σαχίνης.
«Η ακύρωση των τουρκικών σχεδίων δε γίνεται με ευχολόγια, αλλά με μία ευέλικτη διπλωματία, που διεκδικεί, πιέζει και μοχλεύει τα πλεονεκτήματά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κογκρέσο, εξασφαλίζοντας απτά και μετρήσιμα κέρδη», σημείωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «απαιτείται, πριν να είναι αργά, μια άμεση υλοποίηση ενός σχεδίου αξιοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τελευταίων - το υπογραμμίζω - των τελευταίων ευκαιριών που απέμειναν».
Μιλώντας για τις κινήσεις αμυντικής θωράκισης της Ε.Ε. που είναι σε εξέλιξη, ο Γιάννης Βαληνάκης ανέφερε πως η μόνη που ωφελείται τελικά είναι η Τουρκία.
«Παραπλανητικά υπονοείται στη χώρα μας ότι το νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας θα χρησιμεύσει ως ασπίδα εναντίον της Τουρκίας. Εναντίον ποιας απειλής ετοιμάζεται το ευρωπαϊκό σύστημα άμυνας, όταν το συν-σχεδιάζει η Τουρκία και ποιος θα επωφεληθεί περισσότερο από το πρόγραμμα ReArm, που εξήγγειλε η Κομισιόν, όταν - αντίθετα με τη δική μας γύμνια - οι τουρκικές επιδόσεις έχουνε εντυπωσιάσει και η Άγκυρα πολιορκείται ως πολύφερνη νύφη;», αναρωτήθηκε ο καθηγητής στον τομέα των διεθνών σχέσεων, σημειώνοντας πως «επαπειλούνται δύο στρατηγικές ήττες της χώρας μας - ελπίζω να μην το δω - πρώτον, η προωθούμενη είσοδος της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και, δεύτερον, η διαμορφούμενη ειδική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στα μέτρα όλων, εκτός ημών».
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος της “ΚΡΗΤΗ TV”, Γιώργος Σαχίνης
Απέναντι σε μία Ελλάδα σε «αμήχανη παράλυση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, από τα “χτυπήματα” η Τουρκία διευρύνει τις διεκδικήσεις της ακόμα και βόρεια της Κρήτης.
«Γεωπολιτικά επικερδής κίνηση θα ήταν - και εδώ χρειάζεται και στήριξη από την κυβέρνηση Τραμπ, η μόχλευση δηλαδή του αμερικανικού ενδιαφέροντος - οι έρευνες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, σύμφωνα με τον γνωστό χάρτη Μανιάτη. Αλλά και νότια της γραμμής Κρήτης-Ρόδου, δηλαδή τόσο στο σημείο που είναι η μη οριοθετημένη ΑΟΖ με τη Λιβύη, όσο και στην οριοθετημένη με την Αίγυπτο, όπου επί πέντε χρόνια ούτε σκέψη δεν υπήρχε για χάραξη και αξιοποίηση οικοπέδων».
Το επεισόδιο της Κάσου με το καλώδιο ήταν, δυστυχώς, μόνο η αρχή, όπως ανέφερε ο κ. Βαληνάκης, σημειώνοντας πως η Τουρκία αμφισβητεί ελληνικά δικαιώματα στην ΑΟΖ γύρω από το νησί.
«Παράλληλα πιέζει με τις φρεγάτες της να αποδεχτούμε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει έξω από τα 6 ναυτικά μίλια χωρίς τη δική της έγκριση, είτε στο Αιγαίο είτε στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά ακόμα και πέριξ της Κρήτης. Η Τουρκία παρουσιάζει, εξάλλου, χάρτες που εμφανίζουν ως τουρκικά τα νησιωτικά συμπλέγματα Δία και Διονυσάδες, αλλά και άλλα θεωρούμενα ως γκρίζες ζώνες κοντά στις βόρειες κρητικές ακτές. Αντιστρέφει έτσι την κυριαρχία, διεκδικώντας 10 νησίδια γύρω από την Κρήτη. Αυτά μάλιστα εμφανίζονται στους τουρκικούς χάρτες και, αφού είναι δικά της αυτά τα νησιά, δικαιούται να έχει και χωρικά ύδατα γύρω από αυτά και προφανώς ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο καθηγητής.
Απέναντι σε μία Ελλάδα σε «αμήχανη παράλυση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, από τα «χτυπήματα» η Τουρκία διευρύνει τις διεκδικήσεις της ακόμα και βόρεια της Κρήτης
Ο κ. Βαληνάκης τόνισε ακόμη πως απαιτείται η χάραξη μιας νέας στρατηγικής.
«Η ανάγκη για μία νέα και αποτελεσματικότερη στρατηγική γίνεται ακόμα πιο επιτακτική λόγω των διεθνών εξελίξεων, που φαίνεται να λειτουργούν εναντίον των συμφερόντων μας, παραπέμποντας σ’ ένα δυσμενέστερο μέλλον», είπε ο πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Ως πρώτο βήμα μιας νέας στρατηγικής απαιτείται η εγκατάλειψη του στρουθοκαμηλισμού και η συνειδητοποίηση της γιγάντωσης του τουρκικού κινδύνου μέσα σε ένα πρωτόγνωρα ασταθές διεθνές πλαίσιο», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Μανόλης Κεφαλογιάννης: «Σήμερα ο κόσμος μας είναι τελείως διαφορετικός»
«Η ιστορία θα μας κρίνει και στο τέλος του δρόμου θα πει ότι δε συναντήσαμε τις ιστορικές ευκαιρίες, δεν είμαστε επαρκείς της ιστορικής μας ευθύνης και μετρηθήκαμε, ζυγισθήκαμε και φανήκαμε ελλιπείς. Κι εμείς δεν μπορούμε να φανούμε ελλιπείς», είπε ο Μανόλης Κεφαλογιάννης κατά την τοποθέτησή του.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ύπαρξης της Ε.Ε.
«Γιατί αγαπάμε την Ε.Ε.; Γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία μας ζήσαμε 80 χρόνια ειρήνης κι ευημερίας», σημείωσε, ενώ μίλησε και για την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

«Σήμερα ο κόσμος μας είναι τελείως διαφορετικός. Οι υποτιθέμενοι θεματοφύλακες της ειρήνης δεν υπάρχουν πια. Έχουμε έναν κόσμο που αλλάζει λοιπόν, τον οποίο πρέπει να διαβάσουμε καλά και να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες», σημείωσε ο ευρωβουλευτής, που σημείωσε πως η χώρα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, τονίζοντας παράλληλα και τη σύμπνοια που υπάρχει ανάμεσα στους ευρωβουλευτές. Παράλληλα, ο Κρητικός ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της δημιουργίας της ευρωπαϊκής άμυνας.
Αναφερόμενος στο βιβλίο του κ. Βαληνάκη, ο Μανόλης Κεφαλογιάννης το χαρακτήρισε εξαιρετικό, σημειώνοντας πως ο αναγνώστης από αυτό μπορεί να αντλήσει όλες τις πληροφορίες σε ένα θέμα βαθιά πολιτικό, εθνικό, αλλά και τεχνικό.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ ΤV: