εργασία

Έρχονται αλλαγές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις μισθών - Τι λένε εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Κρήτη

Ηράκλειο
Έρχονται αλλαγές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις μισθών - Τι λένε εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έλλειψη των Συλλογικών Συμβάσεων λογίζεται ως η βασική αιτία για τους χαμηλούς μισθούς

Μία-μία υπογράφονται οι νέες Συλλογικές Συμβάσεις αυτήν την περίοδο, για να φέρουν την αλλαγή στα εισοδήματα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που αδημονούν μία ουσιαστική “βοήθεια” στους μισθούς τους, η οποία δεν είναι πλέον μόνο “ποθητή”, είναι απολύτως αναγκαία. 

Παράλληλα, ο πολλά υποσχόμενος στόχος της κυβέρνησης, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό τον Απρίλιο και κατ’ επέκταση να φέρει μία ουσιαστική αλλαγή στο εισόδημα των εργαζομένων μέχρι το 2027, φαίνεται να έχει “πέσει θύμα” του συνεχόμενα αυξανόμενου πληθωρισμού. 

Οι εργαζόμενοι σε εγρήγορση 

Για την επίτευξη υψηλότερων αμοιβών λοιπόν, όλοι οι κλάδοι του ιδιωτικού τομέα δρομολογούν τη διαδικασία της υπογραφής, τη “μητέρα των μαχών”, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, διότι η έλλειψη των Συλλογικών Συμβάσεων λογίζεται ως η βασική αιτία για τους χαμηλούς μισθούς. Αυτή η κινητικότητα οφείλεται και στη λήξη πολλών σημαντικών συμβάσεων.

Για παράδειγμα, από το τέλος του 2024 έχει λήξει η σύμβαση των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία και των τραπεζικών υπαλλήλων, την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου λήγει η σύμβαση για το προσωπικό των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Μαρτίου, λήγει και η σύμβαση για τους εργαζόμενους στα αρτοποιεία. 

Βέβαια, ο “μηχανισμός των εργαζομένων” έχει ήδη μπει σε λειτουργία για να προλάβει τις εξελίξεις της οικονομίας. Την Τετάρτη υπεγράφη νέα ΣΣΕ για τον τουρισμό, ενώ σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται οι εκπρόσωποι των τραπεζικών υπαλλήλων. 

Η νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό 

Η καινούργια ΣΣΕ, που θα ισχύει από την αρχή του 2025 και για δύο ακόμη χρόνια, προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς, τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου επικουρικής ασφάλισης με 2% ασφαλιστικές εισφορές (οι οποίες θα επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τους εργοδότες), ενώ εισάγουν τέσσερις καινούργιες ειδικότητες που θα συμπεριλαμβάνονται στις καλύψεις της σύμβασης: οι υπάλληλοι υποδοχής και γενικότερα οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια των ξενοδοχείων, οι υπάλληλοι στα μίνι-μάρκετ που λειτουργούν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, η τεχνική υπηρεσία και οι συντηρητές (πλην των ηλεκτρολόγων) και οι λογιστές, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες του ξενοδοχείου.

Όλοι οι παραπάνω θα μπορούν πλέον να επωφελούνται από τις ρυθμίσεις της σύμβασης μαζί με αυτούς που ήδη καλύπτονταν από αυτή και αμφότεροι θα δουν αύξηση αναδρομική στους μισθούς, από 1η Ιανουαρίου 2025 στα 5% και από 1η Ιανουαρίου 2026 στα 3%. 

«Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό


Οι θεσμικοί όροι της σύμβασης και τα επιδόματα θα διατηρηθούν από την προηγούμενη και θα καλύπτονται από τη νέα ΣΣΕ. Η νέα Συλλογική Σύμβαση έρχεται σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, η οποία ελπίζει να βελτιώσει όχι μόνο τους μισθολογικούς όρους, αλλά και τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο. 

Αναμένονται από μέρα σε μέρα οι τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις 

Όπως πάντα, οι τοπικοί φορείς καλούνται τώρα να τροποποιήσουν την κλαδική σύμβαση για να μπορέσει να καλύψει της ανάγκες των εργαζομένων της κοινότητας. Το neakriti.gr μίλησε με τον κ. Νίκο Κοκολάκη, πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, και εκείνος έδωσε τις εκτιμήσεις του για τη νέα σύμβαση. 

Νίκος Κοκολάκης
Ο κ. Νίκος Κοκολάκης

«Δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την καινούργια σύμβαση», είπε ο κ. Κοκολάκης και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να λάβουμε την ποσοστιαία αύξηση που μας αναλογεί πριν από το οτιδήποτε άλλο, σίγουρα όμως υπάρχει ένα θετικό πρόσημο». 

Το “καλό κομμάτι”, ας πούμε λαϊκιστί, της σύμβασης είναι η ένταξη της ψηφιακής κάρτας, η οποία ο κ. Κοκολάκης υποστηρίζει πως είναι ένας μείζων παράγοντας για τις καλύτερες συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων. 

«Ελπίζουμε ότι ο έλεγχος θα γίνει πιο εύκολος και κατ’ επέκταση θα σταματήσει η εκμετάλλευση των εργαζομένων, αρκεί να εφαρμοστεί όπως πρέπει», τόνισε. 

Ήδη έχουν αρχίσει οι διαβουλεύσεις για μία τοπική Συλλογική Σύμβαση, η οποία θα είναι εξατομικευμένη για τις ιδιαίτερες ανάγκες του νομού Ηρακλείου. 

«Ευελπιστούμε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μία ολοκληρωμένη σύμβαση για τον τουριστικό τομέα με περισσότερες αυξήσεις και καλύτερα μέτρα, γιατί οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Ηρακλείου έχουν τις δικές τους ιδιοτροπίες. Θα απαιτήσουμε 8% αύξηση από φέτος και ακόμη 8% από την αρχή του 2026. Ήδη έχουμε καταφέρει να κάνουμε πραγματικότητα κάποιες πολύ σημαντικές αλλαγές σε προηγούμενες κλαδικές συμβάσεις και θα το καταφέρουμε πάλι», είπε καταληκτικά στη δήλωσή του. 


Δε φτάνει ο μισθός - “Η μητέρα των μαχών” συνεχίζεται 

“Καλύπτεται” σιγά-σιγά ο τουρισμός, τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους τομείς; Σύμφωνα με την “ΕΡΓΑΝΗ”, οι αυξήσεις που έχουν προγραμματιστεί θα είναι πενιχρές. Αυτό φαίνεται και από τα δεδομένα της τελευταίας τετραετίας: αν αρχίσουμε από το 2020 να υπολογίζουμε στον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο πραγματικός καθαρός μέσος μισθός το 2024 ήταν 885 ευρώ, όταν το 2020 ήταν 839 ευρώ. Δηλαδή την περίοδο 2020-2024 η πραγματική αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού αυξήθηκε μόνο κατά 46 ευρώ. Και είναι σημαντικό να βλέπουμε την “καθαρή” αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, αφού ακόμη και ο ονομαστικός μισθός δεν μπορεί να την αποτυπώσει σωστά. 

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το 72% των εργαζομένων αμείβεται κάτω από τον μέσο ακαθάριστο μισό των 1.342 ευρώ, με την πραγματική αγοραστική τους δύναμη να είναι ακόμη πιο χαμηλή. Οπότε οι προσπάθειες για μία καινούργια Συλλογική Σύμβαση για κάθε τομέα όλο και εντείνονται. 

Ο πληθωρισμός έχει “γονατίσει” τα εισοδήματα των πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς επισήμανε στo neakriti.gr πόσο αναγκαία είναι μία ΣΣΕ, ειδικά η τοπικά “συμφωνημένη” σύμβαση, αφού άλλωστε υπάρχει Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις συμβάσεις. 

Στέλιος Βοργιάς
Ο κ. Στέλιος Βοργιάς

«Το 80% των εργαζομένων καλύπτονται από Συλλογική Σύμβαση στις χώρες της Ευρώπης και μόνο ένα 30% στην Ελλάδα. Είναι υποχρεωτική και πρέπει επιτέλους να εφαρμόζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ, κάποιες συμβάσεις είναι ήδη σε ισχύ και δε χρειάζεται να αλλάξουν, όμως πολλοί κλάδοι του Ηρακλείου, όπως οι ηλεκτρολόγοι, έχουν κινητοποιηθεί για να συνάψουν δικές τους συμβάσεις στο προσεχές διάστημα. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News