Χάος στις εξετάσεις οδήγησης, στις ανανεώσεις αδειών οδήγησης, στις μεταβιβάσεις-ταξινομήσεις αυτοκινήτων και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, με συνέπεια να επικρατεί έντονη αγανάκτηση από πολίτες, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, ιδιώτες και από τον κλάδο των εκπαιδευτών οδήγησης.
Και όλα αυτά συμβαίνουν στο Μηχανολογικό Ηρακλείου, το οποίο έρχεται δεύτερο σε επίπεδο χώρας, μετά του Χολαργού, καθώς ο όγκος των υποθέσεων είναι τεράστιος, ενώ το λιγοστό προσωπικό σηκώνει τα χέρια ψηλά. Όπως σχολιάζουν με νόημα επαγγελματίες, «το Μηχανολογικό καταρρέει» και ότι «θα είχε βάλει “λουκέτο” αν δεν υπήρχε το φιλότιμο τόσο του διευθυντή όσο και των υπαλλήλων».
Την περίοδο αυτή, οι αδυναμίες είναι τεράστιες καθώς δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε το 50% των αναγκών, ενώ η εξυπηρέτηση των πολιτών στο τμήμα αδειών μπορεί να αγγίξει ακόμη και τους τρεις μήνες.
Πέρα από τις σοβαρές καθυστερήσεις και τις οικονομικές απώλειες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εκπαιδευτών οδήγησης, θα υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες στην τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθώς αρκετές υποθέσεις έχουν “βαλτώσει” σε σχέση με τις μεταβιβάσεις και κατ’ επέκταση την κυκλοφορία οχημάτων, γεγονός που σημαίνει ότι μια μερίδα ξενοδοχειακών μονάδων, γραφείων ενοικίασης αυτοκινήτων και άλλοι επαγγελματίες δε θα μπορούν ουσιαστικά να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των τουριστών, στην έναρξη της τουριστικής σεζόν.
«Η κατάσταση είναι τραγική»
«Η κατάσταση είναι τραγική στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου», όπως δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής κ. Κωνσταντίνος Καλοκύρης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα διογκώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της αποχώρησης 50 περίπου συμβασιούχων από διάφορα προγράμματα, όπως “Δαίδαλος” και Κοινωφελούς Εργασίας, με συνέπεια να καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις στην ανανέωση αδειών οδήγησης, καθώς και στην όλη διαδικασία που ακολουθούν οι υποψήφιοι οδηγοί, από τις καρτέλες μέχρι και την έκδοση νέων αδειών οδήγησης.
«Για παράδειγμα, η υπηρεσία μπορεί να εξυπηρετήσει μόλις 15 ανανεώσεις διπλωμάτων την ημέρα, όταν η πραγματική ζήτηση είναι 40-50. Το ίδιο συμβαίνει και με τους νέους υποψηφίους: η υπηρεσία ανοίγει καθημερινά ένα σλοτ για 30 άτομα, ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 70-80.
Μετά την αποχώρηση 50 συμβασιούχων, το Μηχανολογικό αδυνατεί να ανταπεξέλθει στον μεγάλο όγκο εργασιών, με αποτέλεσμα πάρα πολλές λειτουργίες της υπηρεσίας να μένουν πίσω ή να μην εξυπηρετούνται στον βαθμό που θα έπρεπε. Όσο διαρκεί αυτό το φαινόμενο, συσσωρεύονται στα γραφεία μας υποθέσεις, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορούν να οδηγήσουν, εφόσον τα διπλώματά τους λήξουν. Μάλιστα, ορισμένοι ρισκάρουν και οδηγούν στον δρόμο με ληγμένα διπλώματα. Μεγάλη είναι και η ταλαιπωρία των νέων υποψήφιων οδηγών, οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν το δίπλωμα με αυτούς τους ρυθμούς», σημείωσε.

Ούτε καρτέλες δε βγάζουν
«Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν τα θεωρητικά μαθήματα είναι να βγάλουν την καρτέλα. Εφόσον καταγράφονται αυτές οι αδυναμίες, οι υποψήφιοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα θεωρητικά μαθήματα και στη συνέχεια να εξεταστούν στα σήματα.
Τα ραντεβού... ανοίγουν από τις 8 το πρωί και είναι πάρα πολύ λίγα, οπότε επικρατεί ένας συνωστισμός σε καθημερινή βάση και πολλοί συνάνθρωποί μας δεν προλαβαίνουν να κλείσουν ραντεβού. Να σημειώσω ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι της υπηρεσίας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, όμως δεν προλαβαίνουν με φόντο τον τεράστιο όγκο δουλειάς», τόνισε, μεταξύ άλλων, στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο κ. Καλοκύρης, ο οποίος καλεί το αρμόδιο υπουργείο να προκηρύξει μόνιμες θέσεις για τη στελέχωση της νευραλγικής υπηρεσίας.
Στην οικονομική ασφυξία του κλάδου αναφέρθηκε, μιλώντας στη “Ν.Κ.” και το neakriti.gr, ο εκπαιδευτής οδήγησης κ. Μύρων Χαιρέτης.
«Η Υπηρεσία Μεταφορών έχει μπλοκάρει τη διαδικασία κι εμείς έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Οι μαθητές μας δεν μπορούν να προχωρήσουν και έτσι οι εξετάσεις καθυστερούν σημαντικά», δήλωσε και συνέχισε λέγοντας: «Η καθυστέρηση στην έκδοση των καρτών των υποψηφίων σημαίνει ότι πολλοί δεν μπορούν να ξεκινήσουν ούτε τα θεωρητικά μαθήματα, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο οικονομικής ζημιάς. Παράλληλα, όσοι θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμά τους, αναγκάζονται να περιμένουν εβδομάδες ή και μήνες, με αποτέλεσμα κάποιοι να ρισκάρουν να οδηγούν παράνομα.
«Δε γίνεται να περιμένουμε να λήξουν τα προγράμματα για να ψάξουμε λύση. Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα», υπογραμμίζει ο κ. Χαιρέτης.
Τεράστιες καθυστερήσεις - Αναγκαία η πρόσληψη προσωπικού
Ο κ. Μίμης Παπατσαρούχας, ο οποίος διαθέτει γραφείο διεκπεραίωσης υποθέσεων, περιέγραψε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τόσο ο ίδιος όσο και συνάδελφοί του.
«Σύντομα θα ανοίξει η τουριστική σεζόν και δε θα έχουμε προλάβει να κάνουμε τις μεταβιβάσεις στα οχήματα, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα σε ορισμένα ξενοδοχεία, σε γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και σε εμπορικές δραστηριότητες», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει άμεσα να στελεχωθεί η αρμόδια υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό, ώστε να επανέλθει η ομαλή λειτουργία.
«Οι υποθέσεις που διεκπεραιώθηκαν στο Μηχανολογικό το 2024 ήταν: 9.140 ταξινομήσεις νέων οχημάτων, 21.822 υποθέσεις και 5.415 υποθέσεις που εξυπηρετήθηκαν ψηφιακά. Επίσης, στο τεχνικό τμήμα δεν υπάρχει προϊστάμενος, ενώ εργάζονται ένας υπάλληλος με σύμβαση και δύο υπάλληλοι μέσω διαφόρων προγραμμάτων από το καλοκαίρι του 2023, με τους τελευταίους να αποχωρούν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η κατάσταση είναι τραγική», τόνισε ο κ. Παπατσαρούχας.