Ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος "Η Ελπίδα" απευθύνει ανοιχτή επιστολή στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, με αφορμή τη δήλωσή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ στις 06/02/2025, όπου έγινε σύγκριση μεταξύ της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη και της τραγικής εμπειρίας του Αρκαλοχωρίου. Παρότι η φράση «η Σαντορίνη δεν είναι Αρκαλοχώρι» ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως, ο Σύλλογος εκφράζει την πεποίθηση ότι η πρόθεση της δημοσιογράφου δεν ήταν να υποβαθμίσει την κατάσταση, αλλά να αναδείξει τη διαφορετικότητα των δύο περιπτώσεων.
Μέσα από την επιστολή, οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου επιδιώκουν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη και να καταδείξουν την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν τέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. Παρά τις τεράστιες καταστροφές, τις υποσχέσεις για αποκατάσταση και την αργοπορία των κρατικών μηχανισμών, η περιοχή παραμένει πληγωμένη, με χιλιάδες σπίτια μη κατοικήσιμα, σχολεία σε κοντέινερ και ανθρώπους ξεριζωμένους από τις εστίες τους.
Με αίσθημα αλληλεγγύης προς τους κατοίκους των σεισμόπληκτων Κυκλάδων, ο Σύλλογος ζητά τη δημοσιογραφική ανάδειξη του ζητήματος, ώστε να μην ξεχαστούν οι πληγέντες και να υπάρξει ουσιαστική κρατική παρέμβαση.
Ακολουθεί η σχετική επιστολή:
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 06/02/2025 και έχοντας καλεσμένο τον πρόεδρο του Ο.ΑΣ.Π κ. Ευ. Λέκκα ειπώθηκε από εσάς το εξής: «.. η Σαντορίνη δεν είναι Αρκαλοχώρι…».
Αν και πολλοί παρερμήνευσαν την ανωτέρω φράση, εμείς θεωρούμε ότι η σύγκριση έγινε με καλή πρόθεση από μέρους σας.
Θα θέλαμε με την ευκαιρία της αναφοράς σας στην περιοχή μας, να σας ενημερώσουμε για την υφιστάμενη κατάσταση τέσσερα (4) χρόνια μετά το σεισμό. Με το δεδομένο ότι είχαμε την μεγαλύτερη καταστροφή σε αριθμό κτιρίων τα τελευταία 25 χρόνια στη χώρα και ότι πραγματοποιήθηκαν 8.500 αυτοψίες σε κτίρια, μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε των αριθμό των ανθρώπων των οποίων η ζωή επηρεάστηκε.
Σας παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία που αφορούν το γεγονός του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Αρκαλοχώρι, καθώς και την υφιστάμενη κατάσταση:
• Σεισμός της τάξεως των 6.0 ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.
• 4.500 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ως μη κατοικήσιμα είτε κατεδαφιστέα γεγονός που αποτελεί τεραστίου μεγέθους κοινωνικό πλήγμα το οποίο επηρέασε κατά βάσει χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά και έχει οδηγήσει σε μόνιμο εκτοπισμό πληθυσμού, οικογένειες να μένουν σε κοντέινερ καθώς και σε ακατάλληλα και επικίνδυνα προς κατοίκηση σπίτια.
• Τρία (3) σχολεία στεγάζονται πλέον σε κοντέινερ τέσσερα (4) χρόνια μετά τον σεισμό, και επτακόσια (700) παιδιά δεν θα δουν πραγματικό σχολικό κτίριο στη διάρκεια του σχολικού βίου τους.
• Δεκατέσσερις (14) προσλήψεις ανέφεραν οι υποσχέσεις των υπουργών και αντ’ αυτού έχουμε επτά (7) παραιτήσεις στελεχών από την αρμόδια υπηρεσία αποκατάστασης. Το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει καλείται να διαχειριστεί 8500 υποθέσεις. Δεν αποτελεί επομένως περίεργο γεγονός, το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επισκευή σε ούτε ένα σπίτι με την διαδικασία της «Κρατικής Αρωγής».
• Δύο (2) μόνον άτοκα δάνεια φιλοτιμήθηκαν οι τράπεζες να εγκρίνουν -παρόλο που είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου- αλλά πενήντα δύο (52) κατασχετήρια είχαν το θράσος να επιδώσουν. Στα παραπάνω η πολιτεία είναι απλός παρατηρητής.
Αυτή είναι η κατάσταση κα. Κοσιώνη που βιώνουμε στο Αρκαλοχώρι και παρακαλούμε όπως μεταφέρετε την αγωνία μας στους τηλεθεατές σας, αλλά πρωτίστως την συμπαράστασή μας στους αγωνιούντες κατοίκους της Αμοργού, της Σαντορίνης και των Κυκλάδων. Η σκέψη και οι ευχές μας είναι με αυτούς.
Μακάρι να είχαμε φτιάξει τα σπίτια μας και να μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους αυτούς εδώ.