thumbnail_10 o ΓΕΛ (1).jpg

Ωνάσεια σχολεία: Καταλήψεις και αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στα Δειλινά - Όσα προβλέπονται για τη λειτουργία τους

Ηράκλειο
Ωνάσεια σχολεία: Καταλήψεις και αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στα Δειλινά - Όσα προβλέπονται για τη λειτουργία τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 230 σχολεία το κράτος δίνει μόνο 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο - Αντιδράσεις και καταλήψεις στα σχολεία των Δειλινών

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση αναβάθμισης του 9ου Γυμνασίου Ηρακλείου και του 10ου ΓΕΛ στα Δειλινά σε πρότυπα σχολεία, μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση. Σήμερα, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε καταλήψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη μετατροπή των σχολείων και την είσοδο ιδιωτικών χορηγιών στη δημόσια εκπαίδευση.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου δηλώνει ξεκάθαρα πως το σχολείο τους πρέπει να παραμείνει δημόσιο και η αναβάθμισή του να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στη γνώση.

Σύμφωνα με τους καθηγητές, η ευάλωτη κοινωνικά και οικονομικά περιοχή των Δειλινών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την εισαγωγή ενός νέου εκπαιδευτικού μοντέλου που στην πραγματικότητα εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το εργασιακό τους καθεστώς, καθώς δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση για το αν θα διατηρηθούν οι θέσεις τους και υπό ποιες συνθήκες θα εργαστούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θέτουν γονείς και εκπαιδευτικοί είναι η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής μαθητών, καθώς θα απαιτούνται εισαγωγικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές της περιοχής να αποκλειστούν από το σχολείο όπου φοιτούν σήμερα.

Όπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί: «Η εισαγωγή των παιδιών με εξετάσεις θα αποκλείσει μεγάλο μέρος των μαθητών της περιοχής μας, με αποτέλεσμα να εγγράφονται μαθητές από άλλες περιοχές και να χαθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του σχολείου μας».

Τι είναι τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία;

Πρόκειται για ένα δίκτυο υφιστάμενων δημόσιων σχολείων, τα οποία με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση θα μετατραπούν σε Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Πρόκειται για 22 Σχολεία (11 Γυμνάσια και 11 Λύκεια) σε όλη τη χώρα. Τον Σεπτέμβριο του 2025 θα λειτουργήσουν τουλάχιστον οι πρώτες 6 σχολικές μονάδες (3 Λύκεια, 3 Γυμνάσια), οι οποίες θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025.

Οι μαθήτριες και μαθητές που κατά την έναρξη λειτουργίας των ΔΗΜ.Ω.Σ. θα φοιτούν στη Β’ και Γ’ τάξη του Γυμνασίου και Λυκείου παραμένουν και ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους σε αυτά.

Ο συνολικός αριθμός μαθητών και μαθητριών στα ΔΗΜ.Ω.Σ θα φτάσει τις 6.000 ανά έτος και συνολικά πάνω από 22.000 σε ορίζοντα δωδεκαετίας.
 

14 εκατ. ευρώ για τα Ωνάσεια Σχολεία

Το ιλιγγιώδες ποσό των 14 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθεί για τα δύο Ωνάσεια Σχολεία, το 9ο Γυμνάσιο και το 11ο Λύκειο Ηρακλείου, σε βάθος δωδεκαετίας. Παράλληλα, προβλέπεται ενίσχυση της τοπικότητας, καθώς ένα ποσοστό από 40 έως 60% του μαθητικού δυναμικού αυτών των πρότυπων σχολείων θα προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή. 

Οι δεσμεύσεις αυτές δόθηκαν από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερράκη, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ωνάση για την ανάδειξη των Ωνάσειων Σχολείων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι απ’ όλους τους Δήμους της χώρας. 

Τον Δήμο Ηρακλείου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Αντώνης Περισυνάκης, ενώ το “παρών” έδωσε και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης. Στη συνάντηση δόθηκαν απαντήσεις για τον τρόπο λειτουργίας των νέων πρότυπων σχολικών μονάδων, ενώ τονίστηκε ότι σκοπός του προγράμματος είναι ποιοτική αναβάθμιση των σχολείων που έχουν ενταχθεί, χωρίς να αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας τους.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου Αντώνης Περισυνάκης δήλωσε αισιόδοξος για τα θετικά αποτελέσματα που θα αποφέρει η εφαρμογή του προγράμματος στα δύο σχολικά συγκροτήματα της περιοχής των Δειλινών. Σημείωσε ότι το μεγάλο χρηματικό ποσό που θα δαπανηθεί για τα συγκεκριμένα σχολεία θα βοηθήσει στην αναβάθμιση των υποδομών και στην παροχή ενός αξιόλογου εκπαιδευτικού έργου, προσαρμοσμένου στα δεδομένα της εποχής και στις σύγχρονες απαιτήσεις. 

Πολλά εκατομμύρια ευρώ μόνο για δύο σχολεία 

«Χθες 29 Ιανουαρίου (σ.σ. προχθές), ημέρα Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε μία ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη στο Ωνάσειο Ίδρυμα, στα πλαίσια της οποίας οι εκπρόσωποι των Δήμων συζητήσαμε τις λεπτομέρειες και τους προβληματισμούς μας απέναντι στην εφαρμογή του νομοθετήματος που λέγεται “ίδρυση Ωνάσειων δημόσιων σχολείων”.

Όπως γνωρίζετε, στην περιοχή των Δειλινών έχουμε εντάξει το 9ο Γυμνάσιο και το 11ο Λύκειο Ηρακλείου.

Στο πρόγραμμα αναβάθμισης και ανακαίνισης αυτών των μονάδων, ο υπουργός Παιδείας και ο πρόεδρος του ιδρύματος, ο κ. Παπαδημητρίου, μας διαβεβαίωσαν ότι για τα επόμενα 12 χρόνια έχει διασφαλιστεί το ποσό των 14 εκατ. ευρώ για τα δύο σχολεία, ώστε να αλλάξουν μορφή και από υποβαθμισμένα σχολεία μιας γειτονιάς του Ηρακλείου, να γίνουν όμορφα, ελκυστικά, πρότυπα σχολεία, που θα προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες τόσο στους εκπαιδευτικούς, όσο και στους μαθητές», είπε ο κ. Περισυνάκης. 

Έως 60% το ποσοστό συμμετοχής των μαθητών από την τοπική κοινότητα 

Ο κ. Περισυνάκης διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση δε θα αλλοιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της παρεχόμενης παιδείας, όπως υποστηρίζει ένα μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Μάλιστα, δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις από πλευράς υπουργείου ότι στόχος είναι να δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά της ευρύτερης περιοχής, τα οποία θα συμμετάσχουν στις εν λόγω σχολικές μονάδες σε ένα ποσοστό έως και 60%. Η σχετική απόφαση θα λαμβάνεται από τον Δήμο Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης. 

Παράλληλα, υπάρχει η δέσμευση να δοθεί από την πρώτη φάση της ανακαίνισης των σχολείων το ποσό του 1 εκατ. ευρώ για το καθένα από αυτά και 500.000 ευρώ για την αγορά εκπαιδευτικού εξοπλισμού. 

«Ένα από τα αιτήματα που θέσαμε είναι ο κοινοτικός χαρακτήρας των σχολείων, ο οποίος πρέπει να παραμείνει. Τα σχολεία αυτά ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή Δειλινών και αυτό το δεδομένο θα το προασπιστούμε. Η απόφαση για τη συμμετοχή των μαθητών θα λαμβάνεται από τη Δημοτική Ενότητα σε ένα ποσοστό 60%. Άμεσα, στην πρώτη ανακαίνιση θα δοθεί το ποσό του 1 εκατ. ευρώ και 500 χιλιάδες ευρώ για αγορά εκπαιδευτικού εξοπλισμού», είπε ο κ. Περισυνάκης. 

Για 230 σχολεία το κράτος δίνει μόνο 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο 

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου ανέφερε ότι το ποσό που δαπανά ο ιδιωτικός φορέας μόνο για δύο σχολεία της πόλης είναι πολλαπλάσιο από αυτό που δαπανά το κράτος για το σύνολο των σχολείων της πόλης του Ηρακλείου. Η διαφορά είναι πραγματικά χαώδης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Περισυνάκης.

«Για δύο μόνο σχολεία το Ίδρυμα Ωνάση μάς δίνει 14 εκατ. ευρώ σε βάθος δωδεκαετίας. Για να καταλάβετε τη διαφορά, σε όλα τα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου, τα οποία είναι 230, δίνει 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων το κάθε σχολείο παίρνει 20.000 ευρώ ως προϋπολογισμό λειτουργικών δαπανών. 

Όσον αφορά στο κρίσιμο θέμα της σχολικής στέγης, όλοι γνωρίζετε ότι πάσχουμε. Τα αιτήματά μας είναι αμέτρητα για τη δημιουργία καινούργιων σχολείων και τη συντήρηση των παλιών. Δυστυχώς, τα χρήματα που δίνονται γι’ αυτόν τον σκοπό είναι ελάχιστα και τα περισσότερα από αυτά δίνονται από το υστέρημα των δημοτών».

Δε μετακινείται κανένας εκπαιδευτικός 

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Μανόλης Καρτσωνάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κρήτη στην εκδήλωσε που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Ωνάση, παρουσίασε με λεπτομέρειες τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα Ωνάσεια Σχολεία, τονίζοντας από την πλευρά του ότι ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των μονάδων δε θα αλλάξει, ενώ οι αναφορές για μετακίνηση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού προσωπικού δεν ευσταθούν.

«Την Τετάρτη 29/1 έγινε η εναρκτήρια συζήτηση για τα Ωνάσεια Σχολεία, στην οποία παραβρέθηκαν ο υπουργός Παιδείας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και εκπρόσωποι των Δήμων. Είναι μία εξέλιξη στην οποία δώσαμε κι εμείς τη δική μας συνεισφορά. Έχουμε δύο σχολεία στον Δήμο Ηρακλείου, το 9ο Γυμνάσιο και το 11ο Λύκειο, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις, που θα εξειδικεύσουν και θα προβάλλουν τον βηματισμό για να ξεκινήσει το νέο καινοτόμο εγχείρημα», υποστήριξε ο κ. Καρτσωνάκης. 

Ο περιφερειακός διευθυντής είπε ότι δεν αλλάξει το στοιχείο της τοπικότητας των σχολείων στην περιοχή των Δειλινών. Παράλληλα, προβλέπεται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών που στελεχώνουν αυτές τις πρότυπες σχολικές μονάδες να προέρχεται από την ευρύτερη τοπική κοινότητα.

«Προβλέπεται μία ενίσχυση της τοπικότητας των σχολείων σε επίπεδο μαθητικού δυναμικού. Αναμένεται ότι θα υπάρχει ένα ποσοστό από 40-60% που προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή που τοποθετούνται γεωγραφικά τα σχολεία. Αυτό θα συμφωνηθεί σε τοπικό επίπεδο από την Περιφερειακή Διεύθυνση, αλλά και τον Δήμο, ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα προσαρμοσμένο στις τοπικές συνθήκες. Συνεπώς, τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία θα δίνουν βαρύτητα και παράλληλα θα ενισχύουν την τοπικότητα του μαθητικού δυναμικού». 

Γενικών γνώσεων οι εξετάσεις 

Ο Μανόλης Καρτσωνάκης περιέγραψε και τη μορφή που θα έχουν οι κατατακτήριες εξετάσεις στα Ωνάσεια Σχολεία, αναφέροντας ότι θα είναι γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων, απόλυτα προσαρμοσμένες στις δυνατότητες των παιδιών. Επίσης, υπογράμμισε ότι δε μετακινούνται οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα συγκεκριμένα σχολεία σε βάθος διετίας, ενώ, αφού παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα, θα αξιολογηθεί το έργο τους και αν το επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τα επόμενα χρόνια. 

«Οι εξετάσεις θα είναι απλών γνώσεων και διερεύνησης δεξιοτήτων. Δεν καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας, δε φεύγουν μαθητές, δε φεύγουν εκπαιδευτικοί, όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Στα Ωνάσεια Σχολεία οι εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν τα πρώτα δύο έτη. Στη συνέχεια θα αξιολογηθεί η εργασία τους και, εφόσον το επιθυμούν, θα παραμείνουν άλλα 4 χρόνια, με την προοπτική να συνεχιστεί στο διηνεκές. Το προσωπικό έχει τη δυνατότητα να έχει επιπλέον μισθολογικές απολαβές, εφόσον προβλέπεται από το πρόγραμμα να προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες», δήλωσε ο κ. Καρτσωνάκης. 

Τα σχολεία που επιλέχθηκαν - Ποια είναι τα Ωνάσεια Σχολεία της χώρας

Από το σύνολο των 22 σχολείων, τα 10 (Γυμνάσια-Λύκεια) θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια Αττικής και τα 12 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Αττική, τα ΔΗΜΩΣ θα ιδρυθούν στον Κολωνό, την Κυψέλη, το Μενίδι, το Πέραμα και το Περιστέρι. Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές που επελέγησαν είναι η Ξηροκρήνη και ο Εύοσμος. Στην περιφέρεια, ΔΗΜΩΣ θα υποδεχτούν η Κοζάνη, η Ξάνθη, η Ρόδος και το Ηράκλειο.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News