Παρουσίαση Ωνάσειων σχολείων
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Δύο τα Ωνάσεια σχολεία στο Ηράκλειο με βάση τον σχεδιασμό - Η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό και οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών (vid)

Ηράκλειο
Δύο τα Ωνάσεια σχολεία στο Ηράκλειο με βάση τον σχεδιασμό - Η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό και οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι ο νέος αυτός θεσμός, η μετατροπή δηλαδή των δημόσιων σχολείων σε Ωνάσεια, πλήττει το δημόσιο σχολείο και απειλεί τον δημόσιο χαρακτήρα του

Δύο σχολεία στο Ηράκλειο, το 9ο Γυμνάσιο και το 11ο Λύκειο στα Δειλινά, περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, για τη μετατροπή τους σε Ωνάσεια, με τη σύμπραξη του Δημοσίου με το Ίδρυμα "Ωνάση" για τα 22 Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία σε όλη τη χώρα να παρουσιάζεται το πρωί της Δευτέρας (20/1) στο Μέγαρο Μαξίμου

Πρόκειται για μια συνεργασία με τον Οργανισμό "Αλέξανδρος Ωνάσης" που θα καλύπτει κόστη συντήρησης και λειτουργίας των σχολείων, τα οποία, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, θα χάσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Για να ενταχθούν στα Ωνάσεια σχολεία οι μαθητές, θα δίνουν εξετάσεις, με το πρόγραμμα αυτό να ερμηνεύεται από δάσκαλους και καθηγητές ως «βαριά επίθεση στα θεμέλια του δημόσιου σχολείου και των ίδιων των εκπαιδευτικών».

Μάλιστα έχουν καλέσει για σήμερα Δευτέρα σύσκεψη που θα γίνει στα σχολεία, με επίκεντρο μια σειρά από κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν για να μην επιτρέψουν αυτή την εξέλιξη, με τις αντιδράσεις να είναι σφοδρές. 

Όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί, ο νέος αυτός θεσμός, η μετατροπή δηλαδή των δημόσιων σχολείων σε Ωνάσεια, πλήττει το δημόσιο σχολείο και απειλεί τον δημόσιο χαρακτήρα του. 

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι, σε μια λαϊκή γειτονιά, το να θέτεις όρους εισαγωγής στο σχολείο με εξετάσεις είναι σαν να αποκλείει  εξ ορισμού μια σειρά μαθητών, την ώρα που ως προίκα του το Ωνάσειο σχολείο παίρνει από το Δημόσιο το κτίριο αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα αμείβεται από τον κρατικό κορβανά. 

Κάνοντας λόγο για μια συνεργασία του Οργανισμού "Αλέξανδρος Ωνάσης" με το υπουργείο που βάζει "φωτιά" στα θεμέλια του δημόσιου σχολείου και σημειώνοντας ότι και οι εκπαιδευτικοί θα χάσουν σειρά δικαιωμάτων τους, καθηγητές και δάσκαλοι κάλεσαν τον περιφερειακό διευθυντή και τους διευθυντές εκπαίδευσης να μην προωθήσουν τη διαδικασία, σχεδιάζοντας μαζί με γονείς και άλλους εμπλεκόμενους δυναμικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στον σχεδιασμό αυτό. 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από την ΚΡΗΤΗ ΤV: 

Η υπογραφή της σύμβασης με το Ίδρυμα "Ωνάση" 

Είκοσι δύο δημόσια γυμνάσια και λύκεια σε όλη την Ελλάδα μετατρέπονται σε Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία  και θα λειτουργήσουν με τις προδιαγραφές των πρότυπων γυμνασίων και λυκείων, σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, προτείνοντας, όπως αναφέρει σχετικά το ίδρυμα, «το δημόσιο σχολείο του μέλλοντος». Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ νωρίτερα έγινε η παρουσίαση.  

Στόχος, όπως ειπώθηκε, είναι τον Σεπτέμβριο του 2025 να λειτουργήσουν τα πρώτα έξι Δημόσια Ωνάσεια σχολεία, τρία γυμνάσια και τρία λύκεια, και από τον Σεπτέμβριο του 2026 τα υπόλοιπα σε όλη την επικράτεια. 
Σε αυτά θα φοιτήσουν περίπου 6.000 μαθητές, οι οποίοι θα εισάγονται με τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων στην Α γυμνασίου και την Α λυκείου. 

Το Ίδρυμα  Ωνάση θα αναλάβει την ανακαίνιση των κτιρίων και σύντομα θα ξεκινήσουν οι ενέργειες για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. 

Το δίκτυο των σχολείων αυτών αναμένεται να αναβαθμιστεί όχι μόνο σε επίπεδο δομών και υποδομών, αλλά και σε επίπεδο εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Παράλληλα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, τα Δημόσια Ωνάσεια σχολεία θα εμπλουτίσουν  το εκπαιδευτικό με ομίλους και σύνολα και θα ενισχυθούν οι τέχνες και ξένες γλώσσες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην τεχνητή νοημοσύνη, την πληροφορική, το STEM.

 

Μητσοτάκης: «Δωρεά μακράς πνοής»
 

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την απόφαση του Ιδρύματος Ωνάση να προχωρήσει σε μια δωρεά μακράς πνοής και διάρκειας», τόνισε κατά την παρουσίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το Ίδρυμα Ωνάση έχει ήδη καταγράψει ένα πλούσιο κοινωφελές έργο, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό. Θεωρώ ότι η σημερινή δωρεά είναι ξεχωριστή γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε μαζί, κράτος και ίδρυμα "Ωνάση", ένα νέο τύπο δημόσιου σχολείου που θα πατάει στην εμπειρία που έχουμε από τα 42 Πρότυπα σχολεία της χώρας μας. 

Είκοσι δύο σχολεία σε περιοχές που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις θα ενταχθούν στους επόμενους 18 μήνες στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία με ανακαινισμένες υποδομές και πρόσθετη στήριξη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

 

Πιερρακάκης: «Στόχος τη στιγμή της λειτουργίας να έχουν 6.000 μαθητές»
 

«Με τη σύμπραξη αυτή αυξάνουμε κατά 50% τον αριθμό των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων», εξήγησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως είπε, αντλήσαμε το παράδειγμα από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο καθώς υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν οι εκπαιδευτικές καινοτομίες.

Θα πάρουμε 22 υφιστάμενα δημόσια σχολεία -11 γυμνάσια και 11 λυκεία - θα υπάρχει 9μελης διοικούσα επιτροπή με συμμετοχή του Δωρητή όπως συμβαίνει με το Ωνάσειο.

Ευελπιστούμε ότι στη στιγμή λειτουργίας θα φτάσει τους 6.000. Ο Στόχος είναι να ξεκινήσουμε με 6 τον Σεπτέμβριο με λογική να ξεκινήσουν και τα 22 τον Σεπτέμβριο του 2026.

Έως 1 εκατ. ευρώ ως ανώτατο όριο ανά σχολική μονάδα τα χρήματα που θα δώσει το Ωνάσειο.

Η εισαγωγή θα γίνεται κάθε Σεπτέμβριο όπως συμβαίνει με τα Πρότυπα Σχολεία ενώ όσοι φοιτούν ήδη θα αποφοιτήσουν κανονκά.

Οι 11 περιοχές που επελέγησαν είναι: Κολωνός και Κυψέλη, Μενίδι, Πέραμα, Περιστέρι, Κορδελιό, Κοζάνη, Ξάνθη, Ρόδος και Ηράκλειο Κρήτης.
 

Αντώνης Παπαδημητρίου: «Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της»
 

«Η φετινή χρονιά σημαδεύεται από σημαντικές επετείους καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του Ιδρύματος Ωνάση, 30 χρόνια από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και 15 από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Στο ίδρυμα Ωνάση θεωρούμε ότι καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε το παρελθόν είναι να δράσουμε στο παρών και να βοηθήσουμε το μέλλον» επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου. 

Η συνεργασία μας ήταν άψογη και πλέον είμαστε έτοιμοι, πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του.
 

Στα επόμενα 12 χρόνια θα αποφοιτήσουν 12.000 μαθητές, το ίδρυμα θα δαπανήσει 160 εκατ. ευρώ και θα είναι παρών για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία στο μέλλον. Για εμάς κάθε δωρεά είναι δέσμευση που τιμάμε διαχρονικά με όλες τις δυνάμεις. Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της. Φτιάχνουμε το σχολείο που θα αγαπηθεί από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ευελπιστούμε να δώσουμε σε όσους δεν ανήκουν στις ελιτ, τις ευκαιρίες που αξίζουν.

Δεν υποκαθιστούμε το κράτος αλλά είμαστε παρόντες ως υποστηρικτές αναλαμβάνοντας το χρέος που μας αναλογεί», κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου. 


 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News