ekptoseis

Έναρξη σήμερα των χειμερινών εκπτώσεων: Μέχρι πότε θα διαρκέσουν - Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ηράκλειο
Έναρξη σήμερα των χειμερινών εκπτώσεων: Μέχρι πότε θα διαρκέσουν - Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι έμποροι περιμένουν μια “άσπρη μέρα” στα ταμεία τους και οι καταναλωτές να πάρουν μια οικονομική ανάσα

Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου οι πολυπόθητες χειμερινές εκπτώσεις του 2025 που πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, με τους επιχειρηματίες να περιμένουν μια “άσπρη μέρα” στα ταμεία τους και με τους καταναλωτές να παίρνουν μια οικονομική ανάσα. 

Ταυτόχρονα, οι εμπορικοί σύλλογοι ανακοινώνουν ότι οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα καταστήματά τους προαιρετικά τις δύο πρώτες Κυριακές των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 19 και 26 Ιανουαρίου, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ.

Ωστόσο, ακόμα και αν κρίνεται μια δύσκολη περίοδος, δεδομένου ότι οι γιορτινές προσφορές μόλις τελείωσαν, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Μενέλαος Σκουλούδης, δηλώνει τα εξής: «Η έναρξη των πρώτων εκπτώσεων για το 2025 “γεννά” υψηλές προσδοκίες στα ταμεία των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι μέχρι και πριν λίγες μέρες οι καταναλωτές έκριναν τις χειμερινές αγορές περιττές, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα κατέφτασαν αργοπορημένα στο νησί μας. Επομένως, οι κάτοικοι του Ηράκλειου προβλέπεται να ξεχυθούν στους δρόμους, ώστε να καλύψουν τις χειμερινές τους ελλείψεις», ενώ ταυτόχρονα παροτρύνει όλους τους καταναλωτές να επισκεφτούν και τοπικά καταστήματα και υπερτονίζει ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι αγοράζουν, γι' αυτό και εγώ προτείνω σε όλους να διερευνήσουν τις επιλογές τους και να επισκεφτούν και τοπικές επιχειρήσεις, όπου η ποιότητα των προϊόντων είναι εμφανώς καλύτερη, ενώ ταυτόχρονα είναι σημαντικό να ενισχύουμε και την τοπική οικονομία, μέσω μιας πρακτικής που τα χρήματα ανακυκλώνονται εντός του νησιού μας». 

Ενημέρωση Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου 

Με τον ερχομό των χειμερινών εκπτώσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου ενημερώνει όλους τους καταστηματάρχες για τους προβλεπόμενους κανόνες, με σκοπό να ενισχυθεί η αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών, αλλά και οι ιδιοκτήτες να λειτουργούν με ακρίβεια, ώστε να αποφύγουν επικείμενα πρόστιμα, τα οποία είδαμε και πριν κάποιους μήνες στην εκπτωτική ημέρα του Black Friday. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου ενημερώνει τους καταστηματάρχες πως σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής πρέπει να αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή, βάσει της οποίας εφαρμόζεται η έκπτωση, ενώ ταυτόχρονα ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που ο έμπορος εφαρμόζει κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, πριν δηλαδή την επίσημη εκκίνηση των εποχικών εκπτώσεων.

Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου - Ανοικτά προαιρετικά τα καταστήματα τις Κυριακές 19 και 26 Ιανουαρίου

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό όλοι οι έμποροι να δώσουν προσοχή, καθώς για να χρησιμοποιήσουμε ως προγενέστερη τιμή αυτή που ίσχυσε πριν από τις εκπτώσεις, δεν πρέπει να γίνει ούτε μία αύξηση τιμής μέσα στις 60 ημέρες, έστω και πάνω στις μειωμένες τιμές, γιατί αυτό θα αναιρεί αυτομάτως την προγενέστερη τιμή προ των εκπτώσεων. Βέβαια, έμπορος και ιδιοκτήτης μπορεί να ανακοινώσει τη μείωση της τιμής, όπως προαναφέραμε, όταν η προγενέστερη τιμή είναι και χαμηλότερη, την ώρα που η εξαίρεση από τον γενικότερο κανόνα αποτελεί η προγενέστερη τιμή που θα ισχύει εντός των 60 ημερών, δηλαδή των προοδευτικών μειώσεων. 

Κυρώσεις σε όσους παραβαίνουν τον νόμο επιβάλλεται πρόστιμο 

Σαφώς, όλα τα παραπάνω επαληθεύονται τόσο για φυσικά όσο και ηλεκτρονικά καταστήματα, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης που έχει και τα δύο πρέπει να προσαρμόσει τις τιμές, ώστε να υπακούουν στον κανονισμό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως δεν επιτρέπεται η αναφορά της προτεινόμενης λιανικής τιμής ως προγενέστερη τιμή στις εκπτώσεις, ενώ μπορεί να παρατεθεί μόνο ως σύγκριση τιμών, με τρόπο όμως που είναι ξεκάθαρο για τους καταναλωτές πως δεν πρόκειται για μείωση της τιμής. 

Παράλληλα, όταν ένας καταστηματάρχης επιθυμεί να προωθήσει τα προϊόντα του με βάση την τιμή, αυτή η πρακτική πρέπει να είναι διαφανής, καθώς πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ουσιώδεις πληροφορίες για την έκπτωση, τους τυχόν φόρους και τους τρόπους που υπολογίζεται μια τιμή. Τέλος, οι κυρώσεις είναι σημαντικές και ο Εμπορικός Σύλλογος παρακινεί όλους τους ιδιοκτήτες να είναι συνεπείς, καθώς σε όσους παραβαίνουν τον νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. 

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News