Μπορεί να παραμένουν προς ώρας στις θέσεις εργασίας τους, ωστόσο οι 110 συνολικά συμβασιούχοι του Δήμου Ηρακλείου στην Υπηρεσία Καθαριότητας τηρούν στάση αναμονής, αγωνιώντας για την κατάληξη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει.
Η εκδίκαση είχε οριστεί για χθες και παρά το γεγονός ότι η δικηγόρος τους ζήτησε αναβολή, οι υποθέσεις τελικά συζητήθηκαν, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του Δήμου μέσω του νομικού του συμβούλου, ο οποίος στο αίτημα για αναβολή εμφανίστηκε αιχμηρά αρνητικός, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας Μιχάλης Καρασάββας.
«Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι, πέρα από τον Σύλλογο Εργαζομένων και το Εργατικό Κέντρο, οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα είναι μόνοι τους. Κανείς δεν ήταν σήμερα μαζί τους και επιπλέον έχω να πω πως είχαμε μια πολύ εχθρική αντιμετώπιση από το νομικό κομμάτι του Δήμου Ηρακλείου. Σε αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρος», σημείωσε ο κ. Καρασάββας.
Στα Δικαστήρια Ηρακλείου βρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην Περιφέρεια Κρήτης και πρόεδρος Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, που εξήγησε ότι αυτή η στάση του Δήμου δείχνει «την κοροϊδία που δέχονται οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι, από την πλειοψηφία της δημοτικής Αρχής, η οποία διαμέσου του δικηγόρου της, σε ένα αυτονόητο δικαίωμα αναβολής της εκδίκασης, εντούτοις στάθηκε αρνητικός. Αποδεικνύονται τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα που παρουσιάζονται στους εργαζόμενους».
Οι δύο υποθέσεις που συζητήθηκαν αφορούν η μία σε 40 συμβασιούχους που ξεκίνησαν να εργάζονται στην Υπηρεσία Καθαριότητας το 2023 και η δεύτερη σχετίζεται με 70 παρατασιούχους που εργάζονται από το 2015. Και στις δύο περιπτώσεις δόθηκε προθεσμία λίγων ημερών (17 Ιανουαρίου η πρώτη και 24 Ιανουαρίου η δεύτερη) για να συμπληρωθούν οι φάκελοι με τα απαραίτητα έγγραφα. Μετά την παρέλευση αυτών των ημερομηνιών, θα “τρέξουν” οι διαδικασίες για την έκδοση της απόφασης, από την οποία θα κριθεί το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων. Μέχρι τότε παραμένουν κανονικά στην εργασία τους, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί θετική εξέλιξη, όπως τόνισε η δικηγόρος τους Ευτυχία Κατσαρού-Πετράκη.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για θετικές εξελίξεις. Θετική εξέλιξη θα ήταν, αν είχε ολοκληρωθεί ο Οργανισμός Προσωπικού, θα ήταν αν ο ΑΣΕΠ είχε εγκρίνει τις θέσεις που απαιτεί ο Οργανισμός Προσωπικού και είχαν προκηρυχθεί μόνιμες θέσεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι εμβαλωματικές λύσεις», επισήμανε η κ. Κατσαρού.
Ιδιωτικοποιήση
«Τους πετούν σαν στημένες λεμονόκουπες»
Κάποιοι από τους εργαζόμενους, που παρέμειναν για ώρες στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, δεν μπόρεσαν να κρύψουν την απογοήτευσή τους για την κατάσταση αυτή, εξηγώντας ότι, παρά την προσπάθειά τους και τη δύσκολη εργασία που κάνουν, νιώθουν ότι «τους πετούν σαν στημένες λεμονόκουπες», όπως ανέφερε η Ελένη Μαυρή, πολύτεκνη μητέρα και εργαζόμενη από το 2015 στην Υπηρεσία Καθαριότητας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που βρέθηκε στο πλευρό των συμβασιούχων, ανέφερε: «Αυτοί οι άνθρωποι κρατούν την πόλη καθαρή. Έχουν διανύσει τόσα χρόνια όμηροι στην εργασία τους και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει προκήρυξη, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία μιας αξιοπρεπούς δουλειάς. Φαίνεται ότι στόχος της Πολιτείας είναι η απαξίωση αυτών των σημαντικών υπηρεσιών των Δήμων της χώρας, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση τους».
Πάντως, ο Μιχάλης Καρασάββας σημείωσε ότι, αν και δημιουργεί μια ικανοποίηση ότι αύριο θα είναι και οι 110 συνολικά συμβασιούχοι στις εργασίες τους, εντούτοις αυτό δεν αποτελεί σταθερή και μόνιμη λύση, επαναλαμβάνοντας ότι ζητούμενο είναι ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας.
«Ένα επιπλέον στοιχείο που θέλω να προσθέσω είναι τα τρία δυστυχήματα εν ώρα εργασίας που είχαμε στην Υπηρεσία από το 2017. Είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι δεν αρκεί ένας αριθμός εργαζομένων γενικώς, αλλά εργαζόμενοι με εμπειρία», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, συμπληρώνοντας ότι το σωστό, το δίκαιο και απαραίτητο είναι «όσοι έχουν προϋπηρεσία να μπορούν, ενόψει μονιμοποιήσεων, να μοριοδοτούνται».