Καλύβες, τροχόσπιτα και «σπηλιές»... τέλος από το Airbnb: Τι λένε οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών για τον "κόφτη" στη βραχυχρόνια μίσθωση (vid)

Ηράκλειο
Καλύβες, τροχόσπιτα και «σπηλιές»... τέλος από το Airbnb: Τι λένε οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών για τον "κόφτη" στη βραχυχρόνια μίσθωση (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες ακίνητα εκτός πλατφόρμας Airbnb - Για βραχυχρόνια μίσθωση διατίθενται πλέον τα ακίνητα που έχουν χρήση κύριας κατοικίας - Τι λέει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου

Συγκεκριμένες προδιαγραφές πρέπει να πληρούν τα ακίνητα που προορίζονται για βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb), σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που κατατέθηκε προχθές Τετάρτη στη Βουλή. Στην προκειμένη περίπτωση, όσα ακίνητα δεν έχουν τη χρήση κύριας κατοικίας, όπως καταστήματα, αποθήκες, υπόγεια, πρώην βιοτεχνικά κτήρια, εξαιρούνται από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Την τελευταία δεκαετία, χιλιάδες χώροι σε ολόκληρη την Ελλάδα ανακαινίστηκαν με στόχο να διατεθούν ως προσωρινά καταλύματα τουριστών και επισκεπτών μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ωστόσο, όπως προβλέπεται στον Νόμο 4495/2017, οι ιδιοκτησίες που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία για να διατεθούν με τη μορφή του Airbnb θα πρέπει να χαρακτηρίζονται κύρια κατοικία ή να έχουν διευθετηθεί τυχόν πολεοδομικές αυθαιρεσίες πριν από τις 28 Ιουλίου του 2011. 

Αναβρασμός επικρατεί σε μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια πήραν την απόφαση να αλλάξουν τη μορφή των ακινήτων τους, δαπανώντας για τον σκοπό αυτό τεράστια χρηματικά ποσά. Τώρα, με βάση τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία, πολλά ακίνητα που δεν αποτελούσαν κατοικίες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά χρησιμοποιούνταν για διαφορετικούς λόγους, αφενός αποκλείονται από την κατηγορία των ιδιοκτησιών που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, αφετέρου οι ιδιοκτήτες τους είναι αντιμέτωποι με την καταβολή υψηλών προστίμων. 

Αρκετοί βρίσκονται ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή, καθώς ο νόμος είναι δεσμευτικός και δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια για να αλλάξουν την κατάσταση, αποκαθιστώντας τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες του παρελθόντος

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών επισημαίνουν ότι όλα αυτά τα μέτρα στοχεύουν από πλευράς κυβέρνησης στην ενίσχυση της μακροχρόνιας μίσθωσης, με τη μείωση τους κόστους στέγασης να είναι στις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες, κάτι που είναι απολύτως θεμιτό. Εντούτοις, αρκετοί βρίσκονται ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή, καθώς ο νόμος είναι δεσμευτικός και δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια για να αλλάξουν την κατάσταση, αποκαθιστώντας τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες του παρελθόντος. 

Ενίσχυση της μακροχρόνιας μίσθωσης 

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου μίλησε στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” και εξήγησε τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να κατεβάσει το υψηλό κόστος στέγασης που πλήττει τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά και αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. 

«Η κυβέρνηση αυτό που επιδιώκει είναι να περιορίσει τα καταλύματα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να ενισχυθεί η μακροχρόνια μίσθωση, πέφτοντας παράλληλα και οι τιμές των ενοικίων. Γιατί αν διατεθούν περισσότερα διαμερίσματα για μακροχρόνια μίσθωση, τότε είναι λογικό επακόλουθο ότι θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων και των μισθωμάτων», ανέφερε.

Μέχρι και οι “ξαπλώστρες”... 

Η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει τάξη στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στη βραχυχρόνια μίσθωση, περιορίζοντας διάφορα τραγελαφικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με πολλούς ιδιοκτήτες να κυνηγούν το εύκολο χρήμα, προσφέροντας σε πολλές περιπτώσεις... “αέρα κοπανιστό”. 

«Μέχρι σήμερα μπορούσε ο καθένας να νοικιάζει για βραχυχρόνια μίσθωση οτιδήποτε, ακόμα και ένα αντίσκηνο ή μία ξαπλώστρα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα πρώην αποθηκευτικών χώρων ή καταστημάτων που μετατράπηκαν σε κατοικίες, χωρίς να έχουν την απαραίτητη οικοδομική άδεια. Η κατάσταση αυτή είχε παγιωθεί πριν πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση έρχεται τώρα να βάλει τάξη σε όλα αυτά», σημείωσε ο Κώστας Αράπογλου. 

Πολλοί ιδιοκτήτες καταστρέφονται οικονομικά 

Η αναδρομική ισχύς των ελέγχων “δένει τα χέρια” των ιδιοκτητών, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα μπορούσαν κανονικά να χρησιμοποιούν τα ακίνητά τους με τη μορφή που επιθυμούσαν. 

«Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση ζητάει οι έλεγχοι να γίνονται αναδρομικά. Δηλαδή, αυτή η ρύθμιση αφορά ακίνητα που ήδη αυτή τη στιγμή έχουν μετατραπεί από καταστήματα ή αποθήκες σε κατοικίες που νοικιάζονται ως Airbnb και οι ιδιοκτήτες τους έχουν δαπανήσει σημαντικά πόσα για να το κάνουν αυτό το πράγμα. 
Οι άνθρωποι έχουν επενδύσει για να μετατρέψουν τα ακίνητά τους σε βραχυχρόνια μίσθωση και τώρα καταστρέφονται οικονομικά. Στο Ηράκλειο και σε όλες τις πόλεις της Κρήτης έχουμε πολλές ανάλογες περιπτώσεις. Τα ακίνητα αυτά εν μία νυκτί βρέθηκαν υπό διωγμό»,
είπε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων. 

Πολεοδομικές αυθαιρεσίες μετά το 2011 

Όσοι ιδιοκτήτες σπεύσουν να δηλώσουν τα ακίνητά τους με τη νέα μορφή που έχουν αποκτήσει θα συναντήσουν τεράστια εμπόδια, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, ενώ θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη εξαιτίας των προστίμων που θα καθορίσει η Πολεοδομία. Για εκείνους που επιθυμούν να τακτοποιήσουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες μετά το 2011 δεν υπάρχουν περιθώρια, όπως ορίζει ο νόμος. 

«Δεν ξέρουμε κατά πόσο γίνεται ένα πρώην κατάστημα, για παράδειγμα, να μετατραπεί σε κατοικία. Είναι μία διαδικασία που έχει κόστος και δε γνωρίζουμε ποια πρόστιμα από πολεοδομικής πλευράς έχει να αντιμετωπίσει ο ιδιοκτήτης. Αν η μετατροπή έχει γίνει μετά το 2011, δεν μπορεί να τακτοποιηθεί και να νομιμοποιηθεί πολεοδομικά. Η διευθέτηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών μετά το 2011 απαγορεύεται», τόνισε ο κ. Αράπογλου.

Ποιοι αποκλείονται από την πλατφόρμα 

Ειδικότερα, η ρύθμιση “κόβει” από τις πλατφόρμες: 
1. Ιδιοκτήτες παλιών αποθηκευτικών χώρων ή υπογείων που έχουν ανακαινιστεί για να μετατραπούν σε κατοικήσιμα ακίνητα. 

2. Ακίνητα που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως κύριας χρήσης κατοικίας ή δεν έχουν τακτοποιηθεί πριν τις 28 Ιουλίου 2011, όπως απαιτεί ο νόμος. 

3. Χώρους σε πρώην βιοτεχνικές ή επαγγελματικές περιοχές, οι οποίοι ανακαινίστηκαν και επαναχρησιμοποιούνται ως τουριστικά καταλύματα, ακόμα και αν πληρούν όλες τις υπόλοιπες ποιοτικές προδιαγραφές. 

Το νομοσχέδιο προσδιορίζει αυστηρά κριτήρια για τα ακίνητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βραχυχρόνια μίσθωση. Ειδικότερα, υπάρχει απαίτηση να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό, ασφάλιση αστικής ευθύνης, πιστοποιήσεις για την ηλεκτρολογική ασφάλεια και πυροσβεστικές υποδομές. Επίσης, οι χώροι πρέπει να έχουν υποβληθεί σε υγειονομικές διαδικασίες, όπως πιστοποιημένη μυοκτονία και απεντόμωση, και να διαθέτουν βασικό εξοπλισμό πρώτων βοηθειών.

Δείτε το σχετικό βίντεο από την ΚΡΗΤΗ TV:


Έλεγχοι και πρόστιμα από μικτά συνεργεία υπαλλήλων υπουργείου Τουρισμού και ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τις διατάξεις, οι έλεγχοι θα διενεργούνται από μικτά συνεργεία υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού και της ΑΑΔΕ, ενώ τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από κάθε έλεγχο οι διαχειριστές των ακινήτων θα ενημερώνονται, ώστε να προετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγραφα. Σε περίπτωση που οι ελεγκτές το κρίνουν απαραίτητο, μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διευκόλυνση της διαδικασίας. 

Οι υπάλληλοι που διενεργούν τους ελέγχους φέρουν δελτίο υπηρεσιακής ταυτότητας και έγγραφη εντολή, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία τόσο των ελεγκτών όσο και των ελεγχόμενων ιδιοκτητών ή διαχειριστών. Οι ελεγχόμενοι έχουν την υποχρέωση να συνεργαστούν, παρέχοντας πιστοποιητικά, όπως αυτά που αφορούν την ηλεκτρολογική ασφάλεια, την ασφάλιση αστικής ευθύνης, καθώς και τα υγειονομικά μέτρα, όπως πιστοποιημένη μυοκτονία και απεντόμωση. 

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του νόμου, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Το πρόστιμο αυτό αφορά περιπτώσεις άρνησης εισόδου των ελεγκτών στο ακίνητο, μη συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές, όπως έλλειψη φυσικού φωτισμού ή αερισμού, και γενικότερα μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που θέτει το νέο πλαίσιο.

Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να συμμορφωθούν εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από την ημέρα διαπίστωσης της παράβασης. Αν η ίδια παράβαση επαναληφθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους, το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ σε επόμενες υποτροπές αυξάνεται στο τετραπλάσιο. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News