Ούτε το γιορτινό κλίμα δεν μπορεί να ζεστάνει τις καρδιές των σεισμόπληκτων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, οι οποίοι συνεχίζουν να ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά και αφού έχουν περάσει τρία χρόνια και τρεις μήνες από τον καταστροφικό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

Περίπου 500 περίπου σεισμόπληκτοι θα κάνουν μια ακόμη Πρωτοχρονιά στους οικίσκους – κουτιά, στο κρύο και στην υγρασία, με τους ίδιους να εκφράζουν την πικρία τους στην ΚΡΗΤΗ TV και τη “Ν.Κ.”. Στο ίδιο σκηνικό απόγνωσης, δεκάδες σεισμόπληκτοι που διαμένουν σε κίτρινα και κόκκινα κτίρια, ενώ σε δεινή θέση βρίσκονται αρκετοί άλλοι που ενοικιάζουν σπίτια σε άλλες περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, 700 περίπου μαθητές εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ ενώ περισσότεροι από 3.500 δημότες αποχώρησαν από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, όπως προέκυψε από την τελευταία απογραφή του πληθυσμού.
Μετά τα… Μαύρα Χριστούγεννα, σεισμόπληκτοι αισθάνονται απογοητευμένοι και πικραμένοι, αναζητώντας την ελπίδα και για το νέο έτος, ευχόμενοι να “τρέξουν” οι διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση στα σπίτια τους, τα οποία παραμένουν ερείπια στα χωριά φαντάσματα.

Όλοι αναζητούν την πραγματική ζεστασιά των σπιτιών τους, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων “Η Ελπίδα” κ. Κώστα Γκαντάτσιο να εύχεται Χρόνια Πολλά σε όλους εκείνους που τους ξέχασαν, σημειώνοντας πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την επιστροφή στα σπίτια τους.
«Οι πολίτες έχουν κουραστεί. Μόνο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δεν το βλέπει. Την θαλπωρή την δίνει η πραγματική ζεστασιά στο σπίτια και όχι τα λαμπιόνια. Αρκετοί σεισμόπληκτοι αναπολούν αυτή την κανονικότητα και την φυσιολογική ζωή. Πολλά παιδιά θα ήθελαν να κάνουν γιορτές στα σπίτια τους και προβληματίζονται για το πότε θα αποχωρήσουν από τους οικίσκους κουτιά των 20 τ.μ.», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γκαντάτσιος.
«Οι διαδικασίες εξακολουθούν να είναι …αργές. Δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση για την στελέχωση του ΤΑΕΦΚ ενώ ο αριθμός έκδοσης των αδειών είναι απελπιστικά αργός. Οφείλει το αρμόδιο υπουργείο να υλοποιήσει τη δέσμευση του για στελέχωση του ΤΑΕΦΚ με μηχανικούς ενώ θα παρακαλούσα τους Ιδιώτες μηχανικούς να συντομεύσουν τις σχετικές διαδικασίες, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά», δήλωσε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, προσθέτοντας: « Είναι άλλη μια χρονιά με δυσκολίες για όλους τους σεισμόπληκτους. Εύχομαι το 2025 να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε όλα τα θέματα, τόσο στην οικιστική αποκατάσταση όσο και σε επίπεδο υποδομών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας διαθέτει μελέτη για την επισκευή του σχολείου Θραψανού, έργο για το οποίο έχει υποβάλλει αίτημα για την χρηματοδότηση του, ύψους 1,5 εκ. ευρώ.
Επίσης, έλαβε χρηματοδότηση για την αγορά οικοπέδου που αφορά το 1ο Δημοτικό Σχολείο ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την ανάθεση της μελέτης που αφορά το Γυμνάσιο.
Στη διάρκεια του ρεπορτάζ συναντήσαμε την κ. Μάρω Ματθαιάκη η οποία διαμένει σε οικίσκο στην Βόνη.
Όπως μας είπε, η ίδια αισθάνεται χάλια καθώς η κατάσταση είναι δραματική.
«Ούτε τα παιδιά μου δεν μπορώ να καλέσω για φαγητό»
«Ούτε τα παιδιά μου δεν μπορώ να καλέσω για φαγητό. Πέρα από 2 -3 άτομα, δεν χωράνε άλλα άτομα στον οικίσκο», δήλωσε η κ. Ματθαιάκη, η οποία πριν από λίγες ημέρες έζησε όμορφες στιγμές οικογενειακής θαλπωρής, έστω και αν διήρκησαν λίγες ώρες. Από τον οικίσκο βρέθηκε στο σαλόνι του σπιτιού της, ο οποίος είναι ο μοναδικός χώρος ο οποίος… άντεξε από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021, ανάβοντας το τζάκι και αγκαλιάζοντας τα παιδιά και τα εγγόνια της.
«Έκλεισα τις κρεβατοκάμαρες και άλλα δωμάτια του σπιτιού όπου υπάρχουν προβλήματα εξαιτίας του σεισμού. Έστρωσα ένα χαλί στο σαλόνι και άναψα το τζάκι, όπου και περάσαμε όμορφες στιγμές. Τότε τα εγγόνια μου, με ρωτάνε: Γιαγιά είναι το σπίτι του…σεισμούλη; Έξω τον… έκλεισα, τους απαντάω. Όσο για τις ρωγμές, δεν τις κοιτάζαμε, τις “κλείσαμε” στο μυαλό μας», τόνισε η κ. Ματθαιάκη, η οποία κατέληξε λέγοντας ότι: «αυτό που θέλω είναι να λάβω την άδεια στο φάκελο μου, ώστε να προχωρήσω στις αναγκαίες εργασίες. Δεν θέλω τίποτε άλλο από τους… αρμόδιους».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις από την κ. Δέσποινα Φραγκιαδουλάκη, η οποία διαμένει σε οικίσκο στην Βόννη.
«Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τα πράγματα είναι όπως την πρώτη ημέρα του σεισμού. Μας έχουν ξεχάσει. Υπάρχει μια στεναχώρια, μια κατάθλιψη. Τα βλέπω όλα χάλια. Παντού γκρεμίσματα. Δεν βλέπω φως πουθενά», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Φραγκιαδουλάκη.
Απογοητευμένη είναι και η ηλικιωμένη κ. Ιωάννα Χαραλάμπη, η οποία αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα υγείας, με την ίδια να διαμένει με τον σύζυγο της, σε οικίσκο στο Αρκαλοχώρι.
«Πότε θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας; Κάνει πάρα πολύ κρύο. Κάθε πρωί παίρνω ένα πανάκι και σκουπίζω τα παράθυρα από την έντονη υγρασία. Δεν δουλεύει το κλιματιστικό. Από τις επιδοτήσεις δεν λάβαμε ούτε ευρώ, ενώ τα χρήματα της σύνταξης δεν επαρκούν για τις βασικές μας ανάγκες. Υπήρχε δυσκολία ακόμη και στην καλή χέρα για τα εγγόνια μας».

Σεισμόπληκτοι αποχαιρετούν το 2024 με πικρία καθώς δεν καταγράφεται πρόοδος στους φακέλους για την αποκατάσταση των λαβωμένων από τον σεισμό σπιτιών τους, καθώς το τέρας της γραφειοκρατίας και της υποστελέχωσης του ΤΑΕΦΚ δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί ώστε να υπάρξει το φως της ελπίδας για την επιστροφή στα σπίτια τους, στα οποία ο χρόνος πάγωσε για τα καλά…
Αρκετοί σεισμόπληκτοι δεν είχαν ούτε τη διάθεση να στολίσουν γιορτινά τους οικίσκους, όπου κυριαρχεί το γκρίζο και η απόγνωση. Αναπολούν όμορφες στιγμές και κάνουν την ίδια ευχή. Να τρέξουν οι διαδικασίες προκειμένου να επισκευαστούν επιτέλους τα σπίτια τους ώστε οι δείκτες του ρολογιού να συνεχίσουν και πάλι από την αρχή!