«Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που οι κάτοικοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας γιορτάζουν τις εορτές Χριστουγέννων και Νέου έτους στα κοντέινερ που προοριζόταν να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινή λύση ανάγκης για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών που επλήγησαν από τους σεισμούς. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία περίπου 500 συμπολίτες μας διαμένουν ακόμη και σήμερα στα συγκεκριμένα καταλύματα, ενώ περίπου 3.500 χιλιάδες μετακόμισαν σε άλλες περιοχές, καθώς η κατάσταση στην οποία τους έχει εγκαταλείψει η Πολιτεία είναι μη βιώσιμη. Ενδεικτικό της αδιαφορίας είναι και το γεγονός ότι τρία Σχολεία, στα οποία φοιτούν περίπου χίλιοι μαθητές στεγάζονται σε κοντέινερ, με όποιες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Παρά τις επισκέψεις των αρμόδιων Υπουργών αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού που συνοδευθήκαν από αντίστοιχες υποσχέσεις, η κατάσταση για τους κατοίκους του Δήμου παραμένει τραγική. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αποδεικνύουν την ολιγωρία και την αδιαφορία της Κυβέρνησης. Από τους περίπου 3.000 φακέλους που έχουν κατατεθεί για σεισμόπληκτα κτίρια, έχουν εκδοθεί μόλις 220 άδειες σε διάστημα τριών ετών. Είναι προφανές ότι εάν ακολουθηθεί αυτός ο ρυθμός θα χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Σύμφωνα δε με καταγγελία του Συλλόγου των σεισμοπλήκτων, υπάρχει εξαίρεση σε βάρος των τοπικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό του 2021,από το πρόγραμμα χρηματοδότησης «Ψηφιακά εργαλεία Μ.Μ.Ε Β΄». Και ενώ δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης, δεν περιλαμβάνονται σε αυτές. Η καταγγελία αυτή θα πρέπει να ερευνηθεί άμεσα και σε περίπτωση που τα όσα καταγγέλλονται είναι ακριβή θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προς αποκατάσταση αυτής της αδικίας.
Η Κυβέρνηση αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος, να δώσει επαρκείς και συγκεκριμένες λύσεις και να θέσει σαφή χρονοδιαγράμματα για να βγουν επιτέλους οι κάτοικοι από το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει και να μπορέσουν να ανακτήσουν τη ζωή τους. Ο σεισμός ήταν μια φυσική καταστροφή που εκφέυγει του ελέγχου της Πολιτείας, η διαχείριση όμως της καταστροφής που προκάλεσε είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής επιλογής».