Πώς γίνεται ένας άνθρωπος να κρίνεται μη επικίνδυνος και μετά από λίγες ημέρες να σκοτώνει έναν άλλον; Στο ερώτημα αυτό της δημοσιογράφου και παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, Κατερίνας Σαλαπάτα απάντησε η καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Μπάστα.
Όπως είπε: «Ναι γίνεται γιατί οι άνθρωποι μπορεί να πράξουν επικίνδυνα και ετεροκαταστροφικά, κάτω από καταστάσεις είναι μεταβαλλόμενες στον χρόνο. Ένας άνθρωπος δηλαδή που είναι υπό την επήρεια αλκοόλ, μπορεί να έχει διαφορετική συμπεριφορά, άρα αυτό γίνεται γενικά», τόνισε. Παράλληλα επεσήμανε ότι «αναφορικά με την επικινδυνότητα με τους ανθρώπους που έχουν ή δεν έχουν προβλήματα είναι ένα θέμα πολύ δύσκολο. Από την μία υπάρχουν που μπορεί να έχουν σοβαρή ψυχική διαταραχή, όπως είναι η ψύχωση, που μπορεί να αποβούν σε ετεροκαταστροφική πράξη, ή αυτοκαταστροφική, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποβούν σε μία τέτοια πράξη».
►Διαβάστε επίσης: Σχεδιασμένη φονική παράσυρση 36χρονης: Πανελλήνιο σοκ με από το φρικτό έγκλημα στην Ανώπολη – Επιτέθηκαν φραστικά στο δράστη έξω από τα δικαστήρια (vid)
Η κ. Μπάστα ανέλυσε το πρωτόκολλο της ακούσιας εξέτασης. Εξήγησε ότι η διαδικασία περιλαμβάνει αίτηση προς την Αστυνομία ή την Εισαγγελία, η οποία μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα. Ο εξεταζόμενος μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όπου ο γιατρός λαμβάνει υπόψη την καταγγελία, το ιστορικό και τη φαρμακευτική αγωγή του.
Αναφερόμενη στη συγκεκριμένη υπόθεση, σημείωσε ότι στην Ελλάδα τα δεδομένα για τη φαρμακευτική αγωγή είναι καταγεγραμμένα από το 2013, αλλά δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε διαγνώσεις που γίνονται σε άλλα κράτη. Τόνισε, επίσης, τη σημασία των εργαστηριακών εξετάσεων, όπως ο τοξικολογικός έλεγχος, που μπορεί να προσφέρουν κρίσιμες πληροφορίες για την υπόθεση.